Asiantuntijat: Yhdysvallat ja Venäjä jo käytännössä sodassa Syyriassa – välikäsien kautta

Amerikkalaismedian mukaan Syyrian kapinalliset ovat saaneet salaa Yhdysvalloista tehokkaita panssarintorjunta-aseita. Venäjä puolestaan lähti ilmasotaan osaksi niiden takia.

13.10.2015 17:13 | Päivitetty 13.10.2015 17:30

Syyrian sota on muuttumassa yhä verisemmäksi yhteenotoksi, jossa Yhdysvallat ja Venäjä antavat suoraa tukea toisiaan vastaan taisteleville osapuolille.

Tämä käy ilmi useiden arvostettujen amerikkalaismedioiden julkaisemista analyyseista viime päiviltä. Esimerkiksi New York Times, CNN ja Washington Post kutsuvat sotaa jo nimellä proxy war. Se on kylmän sodan ajoilta tunnettu termi sodasta, jota käydään käytännössä välikäsien kautta.

Syyriassa nuo välikädet ovat Venäjän tukema presidentti Bashar al-Assadin hallinto ja toisella puolella Yhdysvaltain tukemat Assadin vastaiset kapinallisryhmät. Venäjä on kahden viikon ajan ollut myös suoraan osallinen sodassa, kun sen ilmaiskut ovat tukeneet Assadin armeijan taistelua kapinallisia vastaan Länsi-Syyriassa.

Yllä olevalla videolla näkyy, kun helikopterit ja panssarivaunut tekevät iskuja kapinallisasemiin Syyriassa.

Syyrian hallinnolle uskollisten joukkojen moraalin kerrotaan kohonneen merkittävästi Venäjän ilmatuen ansiosta. Kapinalliset ovat joutuneet ahtaalle, mutta hallinnon laajasta etenemisestä ei ole kerrottu.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä sanovat virallisesti käyvänsä sotaa äärijärjestö Isisiä vastaan. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Venäjä tukee avoimesti Assadia ja hyökkää kaikkia tämän vastustajia vastaan. Lukuisten eri lähteiden mukaan on olemassa vahvat epäilyt siitä, että Yhdysvallat puolestaan on toimittanut Assadin vastaisille kapinallisille sodan kulkuun keskeisesti vaikuttaneita kehittyneitä aseita.

– Todistamme Syyriassa sijaissotaa (proxy war), jota käydään monilla eri tasoilla, luonnehti CNN-kanavan asiantuntija Arwa Damon.

TOW-ohjukset pääosassa

Yhdysvallat on antanut Syyrian kapinallisille koulutus- ja aseapua Viimeksi tänään tiistaina kerrottiin Yhdysvaltain pudottaneen 50 tonnia ammuksia ja muita tarvikkeita Pohjois-Syyriaan kapinallisryhmille Isisin vastaiseen taisteluun.

New York Timesin ja Washington Postin mukaan Yhdysvallat on kuitenkin toimittanut välikäsien kautta salaa Syyriaan myös tehokkaita TOW-panssarintorjuntaohjuksia. Virallisesti niitä on myyty Saudi-Arabialle, mutta amerikkalaismedian mukaan on ilmeistä, että Washington on hyväksynyt niiden välittämisen Länsi-Syyrian maltillisille kapinallisille Turkin kautta.

Syyrian hallintoa vastaan taistelevia kapinallisia Haman maakunnassa, jossa on käyty rajuja taisteluja viime päivinä.

Aivan viime päivinä videopalvelu Youtubessa on julkaistu kymmeniä videoita, joiden väitetään esittävän kapinallisten TOW-iskuja Assadin joukkoja vastaan.

Mikäli alla oleva video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

– Saamme mitä haluamme ja nopeasti, kertoi kapinallisjohtaja Ahmad al-Saud New York Timesille aseiden välityksestä.

Myös toinen nimettömänä pysytellyt kapinallisten edustaja vahvisti amerikkalaisaseiden roolin taisteluissa.

Seitsemän panssaria tuhottiin ohjuksilla

Al-Saudin mukaan hänen ryhmänsä tuhosi vain kahdessa päivässä seitsemän syyrialaispanssaria yhtä monella TOW-ohjuksella. Eri lähteet puhuvat jopa tankkien ”joukkomurhasta” Haman maakunnassa Syyriassa viime viikolla. Tarkkailujärjestö Syrian Observatory of Human Rights on vahvistanut, että jonkinlainen syyrialaispanssareiden vastainen isku todella tapahtui tuolloin.

Mikäli alla oleva video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Amerikkalaisvalmisteinen BGM-71 TOW on yksi maailman yleisimmistä panssarintorjunta-aseista. Uudemmat versiot ohjuksista kykenevät lävistämään kaikkien tunnettujen panssarivaunujen teräskuoren.

Venäjä heräsi ohjusten uhkaan

TOW-panssarintorjuntaohjusten toimittaminen Syyrian maltillisille kapinallisryhmille alkoi amerikkalaismedian mukaan jo vuonna 2013, mutta se jatkuu yhä kiihtyvällä tahdilla. Edellytyksenä aseiden saamiselle on käytäntö, jonka tarkoituksena on estää niiden päätyminen islamistisille ääriryhmille. Washingtonin Postin mukaan kapinallisryhmien pitää palauttaa tyhjät aselaatikot saadakseen uusia tilalle.

TOW-panssarintorjuntaohjus amerikkalaissotilaan käytössä Afganistanissa syyskuussa 2015.

New York Timesin mukaan TOW-ohjukset päätyvät Syyriaan Yhdysvaltain liittolaisten kautta, mutta niiden saajat määritellään tarkasti Washingtonissa. Näin aseiden toimittamisella on oltava ainakin periaatteessa Yhdysvaltain hiljainen hyväksyntä.

TOW-ohjusten uskotaan olleen keskeisessä roolissa, kun Syyrian hallinnon joukot ajautuivat ahdinkoon kapinallisia vastaan hallinnon keskeisillä alueilla aiemmin tänä vuonna. Tämän puolestaan uskotaan herättäneen Venäjän.

– Venäjä tajusi, että Assadin hallinto oli heikkenemässä sotilaallisesti ja vaarassa menettää alueita Luoteis-Syyriassa. TOWit olivat siinä keskeisessä roolissa, kommentoi Syyrian oppositiota avustanut dubailainen konsultti Oubai Shahbandar Washington Postille.

Venäjän ilmaiskut ovat tukeneet Syyrian hallinnon joukkoja Luoteis-Syyriassa. Kuva Venäjän puolustusministeriön julkaisemalta videolta Aleppon maakunnasta.

Presidentti Barack Obama on toistuvasti korostanut, että Yhdysvallat ei sekaannu Assadin vastaiseen taisteluun aseellisesti. Amerikkalaismedian mukaan Saudi-Arabian kautta kiertänyt asetuki kuitenkin loi tämänhetkisen tilanteen, joka sai Venäjä sekaantumaan sotaan.

 Kyseessä on mielestäni sijaissota (proxy war) sattumalta, luonnehti Washingtonissa toimivan Lähi-itä-instituutin asiantuntoja Jeff White Washington Postille.

– Kapinallisilla sattuu olemaan paljon TOW-ohjuksia kalustossaan. Syyrian hallinto sattui hyökkäämään kapinallisia vastaan Venäjän tuella. Mielestäni kyseessä ei ole tarkoituksellinen sijaissota, hän analysoi.

Vain ilmatorjunta puuttuu

Täysimittainen sijaissota Yhdysvaltain ja Venäjän välillä seuraisi asiantuntijoiden mukaan siitä, jos Syyrian kapinalliset saisivat haltuunsa kehittyneitä ilmatorjunta-aseita. Kapinalliset ovat kuitenkin toistaiseksi turhaan anelleet niitä.

Esimerkiksi amerikkalaiset Stinger-ohjukset voisivat muuttaa Syyrian sodan kulkua radikaalisti, kun kapinalliset kykenisivät haastamaan Venäjän ja Syyrian hallinnon täydellisen ilmaherruuden.

Venäläishelikopteri lensi Heymimin tukikohdan yllä Syyriassa viime viikolla julkaistulla videolla.

Näin kävi 1980-luvulla Afganistanissa, kun Yhdysvallat toimitti Stingereitä Venäjää vastaan sotineille afgaanitaistelijoille. Syyrian kapinalliset eivät kuitenkaan ole Stingereitä saaneet, koska Yhdysvallat pelkää, että ne voisivat päätyä islamistiryhmille ja muodostaa lopulta uhan myös amerikkalaiskoneille Syyriassa.

Kapinalliskomentaja Ahmad al-Saud kertoi ryhmänsä esittäneen pyynnön ilmatorjunta-aseista vain pari viikkoa sitten.

– Meille sanottiin, että pyyntö välitetään eteenpäin. Ymmärrämme, että päätös ilmatorjunta-aseista on vaikea, kun Syyrian ilmatilassa on niin monen maan koneita tällä hetkellä, al-Saud sanoi New York Timesille.

Vakava uhka Syyrialle

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että Syyrian sotaan ei ole sotilaallista ratkaisua ja osapuolten saama ase- ja taisteluapu vain pitkittää konfliktia.

– Kuten kylmän sodan aikana, Yhdysvaltain ja Venäjän aseapu vain lietsoo liekkejä ja aiheuttaa enemmän kuolemaa ja tuhoa, kirjoitti amerikkalaisen Cato-ajatushautomon tutkija Brad Stapleton CNN:llä.

Yhdysvaltain ja Venäjän nokittelu sai tiistaina tuomion myös yllättävältä taholta. Kiinan valtiollinen Kansan päivälehti varoitti pääkirjoituksessaan, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat ajautumassa Syyriassa vaaralliseen vastakkainasetteluun.

– Yhdysvallat ja Neuvostoliitto käyttivät diplomaattisia, taloudellisia ja sotilaallisia keinoja kolmansien maiden maaperällä kasvattaakseen vaikutusvaltaansa. Se oli kylmän sodan aikainen näyttämö. Nyt eletään 21. vuosisataa ja heidän pitäisi ymmärtää tämä, lehti kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?