MH-17:n tutkijat: Ohjaamo repeytyi irti rungosta – pilotit kuolivat heti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

MH-17:n tutkijat: Ohjaamo repeytyi irti rungosta – pilotit kuolivat heti

Hollantilaisviranomaisten mukaan Itä-Ukrainan yllä pudotetun malesialaiskoneen matkustajista jotkut saattoivat olla hetken tajuissaan iskun jälkeen.

13.10.2015 14:49 | Päivitetty 13.10.2015 16:21

Hollantilaistutkijat ovat esitelleet tiistaina tutkimustuloksiaan Itä-Ukrainan yllä alasammutun Malaysia Airlinesin MH-17-koneen tuhosta.

Tutkijat ovat rungon ja ruumiiden jäänteiden perusteella päätelleet, että Buk-ilmatorjuntajärjestelmän ohjus räjähti aivan koneen ohjaamon vasemman yläkulman ulkopuolella. Ohjuksen räjähdys surmasi heti koneen kolme pilottia.

Tapahtumat on voitu päätellä muun muassa koneen mustien laatikoiden ohjaamonauhoista ja pilottien ruumiista löytyneistä ohjuksen palasten jäänteistä. Metallinpalasissa oli mukana lasia ja alumiinia, mikä vahvistaa sen, että räjähdys tapahtui koneen ulkopuolella.

Tutkijoiden mukaan ohjus repi käytännössä ohjaamon irti muusta koneesta ja aiheutti liki 300 ihmisen kuolemaan päättyneen tuhon.

Kaikki muut mahdolliset aseet on suljettu tutkinnassa pois. Tutkinta ei ota kantaa siihen, kuka ohjuksen ampui.

”Matkustajat ehtivät tuskin tajuta”

Yksi seurattu asia tutkimusraportissa oli kysymys, olivatko matkustajat tajuissaan ja tiedostivatko he kuolevansa ohjuksen osuman jälkeen. Omaisille on aiemmin kerrottu epävirallisesti, että on epätodennäköistä, että he olisivat olleet pitkään tajuissaan matkustamon äkillisen ilmanpaineen menetyksen jälkeen.

– Ei voida sulkea pois, etteikö joku olisi ollut tajuissaan jonkin aikaa minuutin – puolitoista kestäneen putoamisen aikana, raportissa todetaan.

Tutkijat eivät kuitenkaan usko, että monikaan ehti käsittää kunnolla mitä oli tapahtumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?