Venäjä jakoi Krimillä ”rauhanpalkintoja” – kaksi suomalaista nouti kunniamerkkinsä

Julkaistu:

Venäjä
Venäläinen säätiö kertoo halunneensa antaa Rauhantekijä-palkinnon yhteensä neljälle suomalaiselle, mutta vain kaksi heistä matkusti noutamaan palkinnon Venäjän valtaamalle Krimille.
Mirotvorets-säätiön lehdistöedustaja Olga Vais kertoi sunnuntaina puhelimitse Ilta-Sanomille, että Rauhantekijä 2015 -kunniamerkkinsä kävivät Jaltalta noutamassa suomalaiset Johan Bäckman ja Jon Hellevig.

Dosentti Bäckmania tituleerataan Venäjällä yleisesti ihmisoikeustaistelijaksi, sillä hän on profiloitunut muun muassa venäläisäitien kiivaana puolustajana suomalais-venäläisissä lapsikiistoissa. Bäckman on myös puolustanut Krimin liittämistä Venäjään ja hän on esiintynyt Ukrainasta eroon pyrkivän Donetskin venäläismielisen kapinallistasavallan ”virallisena edustajana” julkisuudessa.


Jon Hellevig on suomalaisessa julkisuudessa vähemmän tunnettu, mutta hänet muistetaan muun muassa laulaja Karita Mattilaa kohtaan esitetyistä alatyylisistä kommenteista. Venäjällä Hellevig on kuitenkin varsin tunnettu tv-kommentaattori maan valtiollisilla televisiokanavilla ja hän on myös julkaissut presidentti Vladimir Putinin politiikkaa tukevia lehtiartikkeleita sekä kirjoja.

Forummira2015.ru-nettisivuilta saa lisäksi sen käsityksen, että Rauhantekijä-palkinto olisi myönnetty myös Ylen jo eläköityneelle toimittajalle, Venäjä-aiheisista tv-dokumenteistaan tunnetulle Arvo Tuomiselle. Vuosi sitten kesällä Tuomiselta ilmestyi lisäksi venäjänkielinen opaskirja Russki Helsinki eli Venäläinen Helsinki, jonka kustantajana oli Johan Bäckman.

Olga Vaisin mukaan tieto Tuomisen palkitsemisesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Tuominen ei saapunut paikalle Krimillä järjestettyyn tilaisuuteen. Vaisin käsityksen mukaan tähän olivat syynä Tuomisen muut kiireet, sillä tämä osallistui samaan aikaan Karjalankannaksella järjestetyille kulttuurifestivaaleille.

– Lähetimme Arvo Tuomiselle virallisen kutsun, johon hän ei ensiksi vastannut. Sitten lähetimme toisen kutsun, johon hän vastasi, että ehkä hän tulee, mutta vain viikko ennen seremoniaa hän ilmoittikin, ettei pääse tulemaan, Vais sanoi.

Vaisin mukaan Tuomista ei siis ole tarkkaan ottaen palkittu, vaikka hänen nimelleen tehty Golden Peacemaker Order -kunniakirja olikin vielä sunnuntaina näkyvillä Mirotvorets-säätiön nettisivuilla.

– Me luovutamme palkinnot aina henkilökohtaisesti ja vain erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa ne voidaan antaa tilaisuuden ulkopuolella. Mutta palkinnon noutamatta jättäneillä on uusi mahdollisuus saada se ensi vuonna, jos asiantuntijaneuvostomme katsoo heidän saavutustensa olevan jälleen sen arvoiset, Vais kertoi.

Ilta-Sanomat tavoitti Tuomisen sunnuntaina puhelimitse, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta palkintoasiaa millään tavalla.

Vaisin mukaan palkittavien listalla olisi ollut myös neljäskin suomalainen eli Venäjällä pitkän uran tehnyt juristitaustainen liikemies Peter Iiskola.

– Peter Iiskola oli kuitenkin käsittääkseni Kazakstanissa samaan aikaan, joten hänkään ei voinut tulla noutamaan palkintoaan, Vais kertoi.

Iiskola nousi Suomessa julkisuuteen toukokuussa sen jälkeen, kun amerikkalainen Newsweek oli haastatellut häntä ja Hellevigiä puolustusvoimien lähettämästä reserviläiskirjeestä ainoina nimeltä mainittuina suomalaisina Venäjä-asiantuntijoina. Haastattelussa Iiskola muun muassa katsoi, että puolustusvoimat lietsoo paniikkia ja yrittää saada suomalaiset ajattelemaan Venäjää uhkana. Kun haastatellun kaksikon taustat selvisivät Newsweekille, lehti poisti artikkelista Hellevigin kommentit ja lisäsi juttuun presidentti Sauli Niinistön käsitykset Suomen ja Venäjän suhteista.

Rauhantekijä-kunniamerkkien jako järjestettiin 5. lokakuuta Jaltalla, jossa pidetyn tilaisuuden nimi oli Toinen kansainvälinen Krimin rauhanfoorumi. Ensimmäisen ”rauhanfoorumin” Venäjä järjesti Krimillä jo viime vuonna – eli hyvin pian sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Ukrainalle kuuluvan niemimaan itselleen erikoisjoukkojensa ja näytösluontoisen kansanäänestyksen avulla.

Kunniamerkkien jaon taustalla on Venäjän parlamentin ylähuoneen ja Venäjän kulttuuriministeriön tukema Mirotvorets-säätiö, joka kertoo edistävänsä rauhanaatetta koko maailmassa. Neuvostoajoilta muistetaan kuitenkin, että myös Neuvostoliitto harjoitti ”rauhanpuhetta” ja katsoi itse edistävänsä rauhaa aina silloinkin, kun sen toimet muun maailman mielestä olivat kylmän aggression harjoittamista.

Vaisin mukaan Mirotvorets-säätiö oli saanut etukäteen suosituksia, joiden mukaan Bäckman, Hellevig, Tuominen ja Iiskola kannattaisi palkita Suomesta.

– Palkinto annetaan rauhan edistämisestä ja sanoisinko järjestyksen tuomisesta, ei vain Venäjällä vaan koko maailmassa. Meille suositeltiin näitä suomalaisia, ja asiantuntijaneuvosto päätti sen pohjalta, Vais kertoi.

Muokattu 12.10.2015 kello 7.45: Uutisen pääkuvitukseksi vaihdettu kuva Livadia-palatsista. Kuva Donetskin venäjämielisten joukkojen harjoituksesta on löytyy edelleen jutusta.