SVT: Ruotsissa huolestuttava ongelma pakolaisten kanssa – ”Emme tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät”

Ruotsin poliisin mukaan puolet maahan saapuvista pakolaisista ei hae Ruotsista turvapaikkaa, vaan katoaa viranomaisten näkyvistä.

11.10.2015 8:50

Ruotsista turvapaikkaa on syyskuun alusta lähtien hakenut 40 000 henkilöä. Ruotsin poliisin arvioi, että maahan on saapunut jopa yhtä paljon ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Ruotsista, eikä poliisi tiedä heidän olinpaikkaansa.

Asiasta uutisoi Ruotsin televisio SVT.

Artikkelin videolla ISTV:n raportti Ruotsin Malmöstä. Etelä-Ruotsin Malmöön on tullut maan ulkomaalaisviraston tietojen mukaan joka viikko tuhansia turvapaikanhakijoita syys-lokakuussa.

Poliisin mukaan osa pakolaisista on epäilemättä siirtynyt muihin maihin, mutta osan arvellaan pysyttelevän salaa Ruotsissa.

Ruotsin rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström pitää tilannetta monella tapaa harmillisena.

– Osa tulijoista on sellaisia, joiden todella tulisi hakea turvapaikkaa, mutta syystä tai toisesta he eivät tee niin. On myös mahdollista, että he oleskelevat täällä laittomasti, emmekä tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät.

Viranomaiset ovat tehostaneet Ruotsissa toimintaansa niin, että kaikki seitsemän poliisipiiriä raportoivat joka aamu maahan saapuvien henkilöiden määristä poliisin operatiiviselle osastolle. Näin pyritään saamaan selkeämpi kuva pakolaisten liikkeistä.

– Näemme jatkuvasti, kuinka junilla ja lautoilla maahan saapuvat ihmiset katoavat. Näemme myös, kuinka kokoontumispisteille tulee ihmisiä, jotka etsivät käsiinsä esimerkiksi lapsia ja ottavat heitä mukaansa. Tämä on erittäin huolestuttavaa kehitystä, Engström kuvailee SVT:lle.

Poliisi pelkää, että viranomaisilta kadonneet henkilöt syyllistyvät rikoksiin tai altistuvat itse rikoksille tai muulle hyväksikäytölle. Hyväksikäyttöä voi Engströmin mukaan tapahtua esimerkiksi siten, että he päätyvät halpatyövoimaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?