Ulkomaat

Lehti: Saudi-Arabialta huipputehokkaita aseita Syyrian kapinallisille

Julkaistu:

Vapaan Syyrian Armeija on saanut Saudi-Arabialta huippuluokan panssarintorjuntaohjuksia.
Saudi-Arabia on tiettävästi aseistanut Syyrian oppositiota toimittamalla tällä viikolla Vapaan Syyrian Armeijalle 500 TOW-panssarintorjuntaohjusta. Asiasta uutisoi Business Insider.

Artikkelin videolla näytetään Ranskan tekemiä ilmaiskuja Syyriassa.

TOW:t ovat yhdysvaltalaisia ohjattavia panssarintorjuntaohjuksia, jotka voidaan laukaista monia muita panssarintorjunta-aseita kauempaa. Ne tiettävästi pystyvät läpäisemään kaikkien tämänhetkisten tankkien panssarin.

Business Insider viittaa jutussaan BBC:n kirjeenvaihtajan Frank Gardnerin twiittiin, jonka mukaan saudiviranomainen olisi vahvistanut asian.

Syyrian ihmisoikeustarkkailujärjestön mukaan kapinalliset tuhosivat TOW-ohjuksilla 15 autoa ja panssaroitua ajoneuvoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaan Syyrian Armeija ja Syyrian oppositio ovat ajautuneet ahtaalle. Presidentti Bashar al-Assadin armeija on aloittanut valtavan sotilasoperaation, jota Venäjä tukee hävittäjiensä ilmaiskuilla ja Kaspianmeren laivaston ohjusiskuilla.

Oppositio on joutunut taisteluihin myös islamilaisen valtion Isis-terroristien ja muiden jihadistiryhmien kanssa.

Alue on otollinen pst-ohjuksille

Business Insiderin mukaan myös CIA olisi toimittanut TOW-ohjuksia. Yhdysvallat ilmoitti tällä viikolla uusivansa tukiohjelmaansa kapinallisille. Se muun muassa aikoo tarjota aseita, mutta vähentää kapinallistaistelijoiden koulutusta.

– 500 TOW:ta ei ole vähäpätöinen numero, mutta en usko, että sillä on vallankumouksellista merkitystä tapahtumissa. Se kuitenkin lisää hallinnon panssarien haavoittuvuutta, mikä vaikeuttaa hallinnon hyökkäyksiä, The Washington Instituten puolustusasiantuntija Jeffrey White kommentoi Business Insiderille.

Whiten mukaan kapinallisten hallitsemat Haman ja Idlibin alueet ovat maastoltaan otollisia TOW-ohjusten käyttöön. Al-Assadin tankeilla on hyvin vähän suojaa.

Business Insider kirjoittaa, että Saudi-Arabia ja muut Yhdysvaltain liittolaiset ovat ehdottaneet, että kapinallisille toimitettaisi möys maasta ilmaan ammuttavia olkapääohjuksia. Niiden tarkoitus olisi ampua Syyrian hävittäjiä alas.

Yhdysvallat on kuitenkin torpannut ajatuksen siinä pelossa, että aseet päätyisivät terroristijärjestö al-Qaidan käsiin ja niillä ammuttaisi siviilikoneita tai Yhdysvaltain sotilaskoneita. Saudi-Arabia ei myöskään halua asettua poikkiteloin Moskovan kanssa, jos ohjuksilla ammuttaisi alas Venäjän hävittäjiä.