Ankaran terrori-iskun uhriluku on noussut 86:een - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ankaran terrori-iskun uhriluku on noussut 86:een

Ankaran terrori-iskun uhriluku on noussut 86:een, kertoo Turkin terveysministeri.

10.10.2015 15:56

Haavoittuneita on yli 120. Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että haavoittuneiden joukossa olisi suomalaisia. Ankarassa asuu vain muutamia kymmeniä suomalaisia, eikä se ole suosittu turistikohde.

Ankarassa tehtiin tänään kaksi pommi-iskua rautatieaseman lähelle. Alueella oli määrä alkaa protesti maan hallituksen ja kurdien välisiä taisteluita vastaan. Marssille osallistui muun muassa kansalaisjärjestöjä ja kurditaustaisen HDP-puolueen edustajia.

Levottomuuksien pelätään haittaavan vaaleja Kurdien PKK-järjestön ja hallituksen välillä on ollut viime kuukausina useita taisteluita.

PKK käski tänään taistelijoitaan lopettamaan iskut, paitsi jos niitä vastaan isketään ensin. Asiasta kertoi ryhmää lähellä oleva nettisivu. Sivuston mukaan päätös tehtiin, jotta Turkissa marraskuussa pidettävät uusintavaalit olisivat reilut.

Kurdien ja Turkin hallituksen joukkojen väliset taistelut alkoivat pian kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen. Vaalien jälkeen Turkkiin ei saatu aikaan hallitusta, sillä konservatiivinen valtapuolue AKP menetti selkeän enemmistönsä ensi kertaa valtakautensa aikana. Puolue ei saanut aikaan yhteishallitusta muiden puolueiden kanssa. Siksi maassa järjestetään marraskuussa uudet vaalit.

Yksi merkittävä syy AKP:n heikentymiseen oli kurditaustaisen HDP-puolueen nousu.

HDP:n johtaja Selahattin Demirtas on syyttänyt AKP:ta siitä, että uudelleen puhjenneet taistelut kurdien ja Turkin hallituksen välillä ovat vain puolueen keino heikentää HDP:n kannatusta uusintavaaleissa.

– Meitä kohtaan kohdistuu iso joukkomurha, häijy ja barbaarinen isku, hän kommentoi tänään Ankaran iskun jälkeen.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kuvailee, että tunnelmat Ankarassa ovat järkyttyneet pommi-iskujen jälkeen. Hän arvioi, että iskut voivat luoda lisää jännitteitä.

– Puhetta on ollut vaalien siirtämisestä, mutta en usko, että näin käy. Turkki tarvitsee nyt hallituksen, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?