Satelliittikuvat Pohjois-Koreasta paljastavat: Kim Jong-un järjestää kaikkien aikojen sotilasparaatin? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satelliittikuvat Pohjois-Koreasta paljastavat: Kim Jong-un järjestää kaikkien aikojen sotilasparaatin?

Pohjois-Korea juhlii tänään lauantaina työväenpuolueen 70-vuotispäivää jättimäisellä sotilasparaatilla.

Satelliittikuvassa näkyy muun muassa sotilasjoukkoja marssimuodostelmissa, parkkeerattuja ajoneuvoja ja oikealla lukuisia panssaroituja ajoneuvoja.­

10.10.2015 5:55

Tarkkailijoiden mukaan Pohjois-Korean hallitsevan työväenpuolueen 70-vuotisjuhlallisuuksien sotilasparaati voi olla yksi maan kaikkien aikojen suurimmista. Satelliittikuvat ovat etukäteen paljastaneet massiivisia joukkojen ja kaluston keskityksiä Pjongjangin liepeillä sijaitsevalle alueelle, jossa paraatia todennäköisesti harjoitellaan.

IS julkaisee ohessa amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston saamia satelliittikuvia Pohjois-Koreasta. Niiden englanninkielisissä teksteissä luetellaan yliopiston Pohjois-Koreaa seuraavan instituutin havaintoja Pjongjangista juhlien alla.

Viikonlopun juhlallisuudet ovat kokonaisuudessaan todennäköisesti suurimmat sen jälkeen kun Kim Jong-un nousi valtaan isänsä kuoleman jälkeen vuonna 2011.

  Missä ohjukset?

Johns Hopkins -yliopiston kuvissa ei kuitenkaan ole näkyvissä Pohjois-Korean seuratuinta sotakalustoa, eli maan pitkän matkan ohjuksia.

Syynä tähän on todennäköisesti se, että huippusalaiset ohjukset on kätketty satelliittien kameroilta maan sisään tai katon alle.

– Ne voivat olla isossa väliaikaisessa katoksessa harjoitusalueen kaakkoiskulmassa. Vaihtoehtoisesti ne saattavat saapua vasta päivää tai kahta ennen paraatia, kuten on tapahtunut aiemminkin, tarkkailijat huomauttavat.

Oheiset kuvat on otettu 6. lokakuuta:

Kim Jong-un tutustui Rasonin erityistalousalueeseen Pohjois-Korean torstaina julkaisemassa kuvassa.­

Yleiskuva koko harjoitusalueesta. Kaakkoiskulmassa epäillään olevan katos, joka saattaa toimia ohjussuojana.­

Alueeseen kuuluu valtava telttakylä, jossa sotilaat majoittuvat ennen paraatia.­

Lähikuva sotilasosastojen harjoitusalueesta.­

Ratsastusradalla näkyy hevosrivistöjä.­

Tankkeja, panssaroituja ajoneuvoja ja varastoalue.­

Ympyröidyt ovat todennäköisesti miehittämättömiä lennokkeja.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?