Venäjän tuhoisat iskut eivät hidasta Isisin marssia Aleppoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän tuhoisat iskut eivät hidasta Isisin marssia Aleppoon

Syyrian tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isis on lähempänä sisällissodan raunioittamaa Aleppon kaupunkia kuin koskaan aikaisemmin.

Ranskan Rafale-hävittäjät aloittivat iskut Syyriassa syyskuun lopussa.­

9.10.2015 11:03 | Päivitetty 9.10.2015 21:31

Isis-järjestön taistelijat saivat tänään vallattua kyliä Aleppon kaupungin lähettyviltä. Järjestön mukaan Isisin rintamalinjasta on matkaa hallituksen joukkojen hallussa olevalle Aleppon pohjoisrajalle vain kaksi kilometriä.

Isisin taistelijat ovat edenneet huolimatta Venäjän iskuista, joilla se on sanonut tähtäävänsä Isisiin. Venäjä kertoi perjantaina tappaneensa kolmesataa kapinallista Syyriassa kuluneen vuorokauden aikana. Asiasta kertoi venäläinen RIA-uutistoimisto.

Venäjän armeija kertoo iskeneensä kuluneen vuorokauden lähes 70 terroristikohteeseen.

Ranska moittii Venäjää

Venäjää on toistuvasti kristisoitu siitä, että sen iskut kohdistuvat suhteettoman paljon toisiin kapinallisryhmiin, ei Isisiin.

Muun muassa Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian kritisoi Venäjän toimintaa Syyriassa toteamalla, että Venäjän tekemien iskujen taustalla on lähinnä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukeminen. Hänen mukaansa vain noin 10–20 prosenttia Venäjän iskuista on kohdistunut Isisiin.

Venäjän puolustusministeri on kiistänyt väitteen, jonka mukaan venäläisohjuksia olisi lentänyt Syyrian lisäksi myös Iranin puolelle. Iran ei vahvista eikä kiistä tietoa.

Myös Ranska teki uusia ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa perjantain vastaisena yönä. Puolustusministerin mukaan kohteina olivat ulkomaisille taistelijoille tarkoitetut koulutusleirit.

USA leikkaa tukeaan kapinallisille

Yhdysvallat ilmoitti tänään lopettavansa kapinallisyksiköiden perustamisen Syyriassa. Sen sijaan Yhdysvallat aikoo kouluttaa ja aseistaa Isis-järjestöä vastaan taistelevia kapinallisryhmiä ja jatkaa ilmahyökkäyksiä.

Puolen miljardin dollarin eli 440 miljoonan euron tukiohjelmaa kapinallisille on pidetty epäonnistuneena. Esimerkiksi erään taistelijaryhmän kerrotaan luovuttaneen ampumatarvikkeita al-Qaida-verkostoon kuuluville kapinallisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?