Aslak

Ulkomaat

Venäjän uusi mahtailuohjus herätti huolen lännessä – ”Ne voivat olla riski koko Euroopalle”

Julkaistu:

Venäjä hehkutti estoitta pitkän kantaman Kalibr-risteilyohjuksensa kykyä. Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan ohjus muodostaa uhan myös Länsi-Euroopalle.
Venäjän keskiviikkona tekemät ohjuslaukaisut Syyriaan ovat vetäneet maailman sotilasasiantuntijat ja monet poliitikot mietteliäiksi: Millaisia ohjuksia Venäjä ampui ja mistä?

Jos kyseessä olivat pitkän kantaman Kalibr-risteilyohjukset, kuten Venäjä väitti, seuraava kysymys kuuluu: Millaisen uhan kyseiset ohjukset voivat muodostaa muualla kuin Syyriassa?

Toistaiseksi varmaa on vain se, että Venäjä ilmoitti keskiviikkona maan Kaspianmeren laivaston ampuneen Syyriaan risteilyohjuksia. Venäjän media aloitti välittömästi hehkutuksen, kuinka ohjukset osuivat kohteisiinsa ”vain muutaman metrin tarkkuudella”.


Puolustusministeri Sergei Shoigu ja presidentti Vladimir Putin ilmestyivät heti Venäjän televisioon keskustelemaan iskusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se, että me teimme nämä iskut Kaspianmereltä noin 1 500 kilometrin päästä tarkasti osuvalla aseistuksella ja tuhosimme kaikki kohteet, kertoo tietysti puolustusteollisuutemme korkeasta valmiustasosta ja sotilashenkilökuntamme korkeasta ammattitaidosta, Putin sanoi.

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin luonnehti iskua ”lahjaksi Isisin haudankaivuuta varten”.

”Ei ole varmaa tietoa”

Venäjän ohjusiskut saivat heti laajaa kansainvälistä huomiota. Ja ne herättivät myös epäilyjä.

Ohjuksia laukaisseet laivat olivat varsin pieniä, joten on mahdollista, että kuusimetrisiä Kalibr-ohjuksia ei tosiasiassa laukaistu laivoilta, vaan jostain muualta. Amerikkalaisviranomaiset väittivät myöhemmin, että ohjuksia olisi putoillut ylilennolla myös Iraniin, mutta Venäjä kiisti tämän.


Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja everstiluutnantti Torsti Astrén kertoo IS:lle, että Kalibr-ohjukset herättivät keskustelua myös Maanpuolustuskorkeakoulussa.

– Käsittääkseni jotain on ammuttu. Mutta se, mitä on ammuttu, on eri asia. Ei ole mitään varmaa tietoa tai todistetta, että olisi käytetty juuri Kalibr-ohjuksia.

Venäjän mediassa mitään epäilyksen varaa ei kuitenkaan jätetty.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Venäjän siivellisiä Kalibr-raketteja käytettiin taistelutehtävissä. Ohjus tuli merivoimiemme käyttöön vasta 2012 ja sitä pidetään yhtenä tarkimmista ja edistyksellisimmistä koko maailmassa, ja se ylittää nopeudessaan ja suorituskyvyssään kuuluisan amerikkalaisen Tomahawkin, Venäjän tv:n juontaja hehkutti ohjusesittelyssään.


– Näimme kuvaruudulla rakettien lähdön, taisteluhävittäjät, rakettien lennon ja muutamien kohteiden tuhoutumisen. Siviiliväestön suojelemiseksi reitti oli valittu asumattomilta seuduilta. Jokaista iskua on valmisteltu pitkään ja huolellisesti, kertoi Venäjän pääesikunnan operaatiopäällikkö Andrei Kartapolov.


”Rintaan paukutusta”

Mikäli Venäjän isku tapahtui todellisuudessa kuten kerrottiin, sotilasasiantuntijoiden johtopäätös on selvä: Kyseessä oli mahtailuisku, jolla haluttiin esitellä uusia ohjuksia, varoittaa länsimaita niiden tehosta ja kantamasta sekä osoittaa Yhdysvalloille, että Venäjältäkin pesee.

– Se oli rintaan paukutusta, kuvaili washingtonilaisen Study of War -instituutin laivastoasiantuntija Christopher Harner Military Timesille.Washingtonin Postin haastattelema Jane’s-tutkimuslaitoksen analyytikko Jeremy Binnie huomautti, että risteilyohjuksia on yleensä tapana käyttää ensi-iskussa, koska ne eivät näy tutkissa ja osuvat kohteeseensa yllättäen.

– Tässä ei ollut kyse siitä. Venäjä on pommittanut (Isisiä) jo viikon.

Venäjä olisi voinut tuhota kohteensa Syyriassa helpommin ja halvemmalla tavallisilla lentokoneiskuilla, mutta sen sijaan se valitsi näyttävän ohjusiskun.

Ohjus ensi kertaa tositoimissa

Kyseessä olisi myös ensimmäinen kerta, kun Venäjä esitteli tositoimissa Kalibr-risteilyohjustaan ja todisti, että se ei ole kyvykäs vain paperilla.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro sanoo, että Venäjä on halunnut osoittaa olevansa paitsi poliittinen, myös sotilaallinen tekijä Lähi-idän alueella.

Kangaspuro sanoo, että kaikki vastaavanlaiset operaatiot ovat aina paikkoja testata aselajien yhteistoimintaa ja asejärjestelmiä.

– Venäjä testaa armeijansa toimintakykyä. Se on modernisoinut armeijaansa pidemmän aikaa ja upottanut sinne paljon rahaa ilman, että se on päässyt testaamaan sitä tositoimissa.

USA: Riski Euroopalle

Venäjän ohjusisku oli huolestuttava erityisesti siksi, että loi pohjaa uudelle vastakkainasettelulle asevarustelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter varoitti vain pari kuukautta sitten Kalibr-ohjuksen muodostamasta uhasta, sillä ohjukset pystytään varustamaan myös ydinkärjillä.


Pentagonin mukaan Venäjän Mustanmeren laivaston käytössä ne yltäisivät kantamallaan kauas Länsi-Eurooppaan.

– Ne voivat olla riski koko Euroopalle. Ihan kuin tuotaisiin SS-20-ohjukset takaisin Eurooppaan, kommentoi amerikkalaisviranomainen Washington Free Beaconille elokuussa.

SS-20:lla viitataan Neuvostoliiton tunnettuihin keskimatkan ydinohjuksiin, jotka vedettiin Euroopasta vuosina 1987–91 osana Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton aseistariisuntasopimusta. Kalibr-ohjuksen on vihjattu jopa rikkovan sopimusta, jos niitä tuodaan lähelle Eurooppaa.


”Päivä jää historiaan”

Venäjän toimia seurataankin nyt tarkasti lännessä. Jo aiemmin huolta on herättänyt Venäjän uhkaus tuoda lyhyen kantaman Iskander-ohjuksia Kaliningradiin. Vastedes lännessä joudutaan seuraamaan myös tarkasti mitä Venäjä tekee Kalibr-ohjuksillaan.

Venäjällä uusi vastakkainasettelu ei tunnu huolettavan, päinvastoin.

– Kalibr-raketit aiheuttivat mykän sokkitilan Moskovan vastustajissa. Nato-maille ja Lähi-idän terrorijärjestöille utli epämiellyttävänä yllätyksenä Kaspianmerellä olleiden neljän aluksen käynnistämä hyökkäys 7. lokakuuta, kommentoi Ridus.ru-sivuston toimittaja Sergei Bolotov.

– Tämä päivä, 7.10. jää historiaan uuden aikakauden alkuna, jolloin ryhdyimme käyttämään laajassa mittakaavassa tarkasti osuvaa asetta tuhansien kilometrien päästä, sanoi Rossija Sergodnja -uutistoimiston sotilastarkkailija Aleksandr Hrolenko.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jättimäinen kiekkosensaatio! Saksa kaatoi Kanadan ja eteni olympiafinaaliin

  2. 2

   Kaikkien aikojen kiekkoyllätys: Saksa eteni olympiafinaaliin! IS seuraa hetki hetkeltä

  3. 3

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  4. 4

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  5. 5

   Mikko Kuustosta käskettiin poistumaan lentokoneesta – joutui tuskaiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa: ”Te ette voi tehdä tätä mulle”

  6. 6

   Suomalaisurheilija kertoo räjähdysmäisestä Tinder-kuhinasta kisakylässä: ”Eiköhän se tarkoitus ole kaikille selvä”

  7. 7

   Sdp:n Lindtman tylyttää kokoomusta: ”Puolueesta on tullut ylimielinen ja vallantäyteinen”

  8. 8

   Kansa on puhunut! Jukka Jalonen halutaan Leijonien luotsiksi heti – näin vastaa Jalonen itse

  9. 9

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  10. 10

   Paljastus tv:ssä: Varattu Meeri Koutaniemi, 30, rakastui Sami Yaffaan, 54, ensitapaamisella – viisi tuntia työpalaverissa ja se oli menoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  5. 5

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kiekkoyllätys: Saksa eteni olympiafinaaliin! IS seuraa hetki hetkeltä

  7. 7

   Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

  8. 8

   Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

  9. 9

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  10. 10

   Miljardööri Bill Gates joutui tukalaan paikkaan tv-lähetyksessä – joutui arvaamaan arkipäiväisten tavaroiden hintoja: yleisö ulvoi naurusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. 6

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  7. 7

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  8. 8

   Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

  9. 9

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  10. 10

   Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jättimäinen kiekkosensaatio! Saksa kaatoi Kanadan ja eteni olympiafinaaliin

  2. 2

   Kaikkien aikojen kiekkoyllätys: Saksa eteni olympiafinaaliin! IS seuraa hetki hetkeltä

  3. 3

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  4. 4

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  5. 5

   Mikko Kuustosta käskettiin poistumaan lentokoneesta – joutui tuskaiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa: ”Te ette voi tehdä tätä mulle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  2. 2

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  3. 3

   Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

  4. 4

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  5. 5

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  6. Näytä lisää