Kommentti: Katso Putinin kiekkopeli, niin ymmärrät paljon Venäjästä

Julkaistu:

Kaikki mihin Venäjän presidentti Vladimir Putin koskee, tuntuu nykyisin muuttuvan kullaksi – tai ainakin suureksi venäläiseksi menestystarinaksi.
Tunnusta pois, eikö sinullekin ole tullut tällainen olo viime aikoina, kun olet seurannut maailman uutisia? Vaikka mitä tapahtuisi, tuntuu kuin Putin onnistuisi aina jollain tavalla kääntämään asiat omaksi edukseen ja lännen vahingoksi. Näyttää myös siltä kuin Venäjä olisi aina vähintäänkin kymmenen askelta edellä meitä länsimaita omissa strategisissa siirroissaan.

Napataan tuosta vaan Krim, pidetään yllä sotaa Itä-Ukrainassa ja mennään sitten vielä Syyriaankin – eikä kukaan näytä voivan Venäjälle mitään.

Putinin 63. syntymäpäivä 7. lokakuuta oli suorastaan tyrmäävää jatkoa tälle voittokulku-vaikutelmalle.

Venäjän asevoimat onnistuivat ensiksikin järjestämään päivänsankarille todellisen ilotulituksen, kun Venäjän suurena sotasalaisuutena varjeltujen Kalibr-ohjusten laukaisun Syyriaan kerrottiin tapahtuneen juuri Putinin merkkipäivänä.

Voisin panna vaikka hatullisen kaviaaria pantiksi siitä, että Venäjän median ylistämä ”täsmäisku” oli tarkoituksella ajoitettu nimenomaan Putinin syntymäpäiväksi.

Näin saatiin jälleen mahtavaa pohjois­koreamaista propagandamateriaalia sekä Venäjän sisäiseen että ulkoiseen käyttöön.


7. lokakuuta jää siis ikuisesti historiaan paitsi Putinin syntymäpäivänä, myös päivänä, jolloin Venäjän media hehkutti Venäjän aiheuttaneen sokin kaikissa vihollisissaan yllättämällä nämä Kalibr-ohjuksilla.

Eilen tosin saatiin jo viitteitä siitä, etteivät aivan kaikki Kalibrit osuneetkaan ”kolmen metrin tarkkuudella” maaliinsa, kuten Venäjän sotilasjohto aiemmin ylpeili.

Putin saa ihmetekoihinsa apua hännysteleviltä alaisiltaan

Putinin syntymäpäivään sisältyi myös toinen huikea propagandatemppu, kun presidentti loisti jälleen kerran jääkiekkokaukalossa tehden seitsemän maalia ja peitoten siten maalien määrässä esimerkiksi oman joukkuetoverinsa, legendaarisen hyökkääjän Pavel Buren. Viesti maailmalle ja kotiyleisölle oli selvä: Putin on voittamaton sekä sotatantereella että kiekkokaukalossa!

Katso video Putinin maaleista täältä.

Molemmissa propagandatempuissa on yksi mielenkiintoinen ulottuvuus, jota Putin itsekään ei ehkä tule ajatelleeksi.

Näyttää nimittäin pahasti siltä, että presidenttiä hännystelevät alaiset tekevät mitä tahansa ollakseen mieliksi Putinille ja auttaakseen häntä hänen ihmeteoissaan. Ja mikä pahinta: näyttää myös siltä, että Putin itse todellakin uskoo olevansa mahtava jääkiekkoilija ja sotapäällikkö.


Kukaan venäläinen NHL:n ja punakoneen veteraanitähti ei näytä uskaltavan sanoa Putinille, että tämä on itse asiassa luistimillaan horjahteleva wannabe-pelaaja, joka ei tekisi maalin maalia eikä edes pysyisi yhdenkään oikean pelaajan perässä, ellei hänelle varta vasten pedattaisi maalipaikkoja kuin hidastetussa filmissä.

Yksi esimerkki syntymäpäivämielistelystä oli legendaarisen neuvostotähden Vjatsheslav Fetisovin luonnehdinta, jonka mukaan Putinissa olisi ollut ainesta ammattikiekkoilijaksi, jos hän vain olisi aloittanut lajin nuorena ja jos hänellä olisi enemmän aikaa harjoitella.

Niin, uskokoon ken tahtoo. Putin itse ainakin näyttää tahtovan, sillä niin mairea oli hänen ilmeensä Sotshin kiekkokaukalossa onnistuneiden maalilaukausten jälkeen.

Entä jos Putinille ei uskalleta kertoa totuutta?

Mutta sovelletaanpa jääkiekkokaukalon tapahtumia myös muuhun elämään Putinin ympärillä. Entä jos onkin niin, että lähimmät neuvonantajat, Venäjän korkeimmat upseerit tai tärkeimmät viranomaiset eivät uskalla kertoa Putinille totuutta mistään asioista, vaan kaikki muutetaan propagandaksi, jolla miellytetään ensiksi ennen kaikkea Kremlin valtiasta itseään?

Entä jos Venäjä sotajohto vääristelee tapahtumia sekä Itä-Ukrainassa että Syyriassa osittain juuri siksi, että Putinilla itsellään säilyisi illuusio hänen voittamattomuudestaan?

Saattaa siis olla, että Putinin loistavaksi tarkoitettu jääkiekkopeli tulikin paljastaneeksi paljon enemmän Venäjän nykytilasta kuin monet niin sanotut ”vakavat uutiset”.

Suosittelenkin säästämään Putinin jääkiekkovideon kotikoneelle, josta sen voi katsoa läpi aina silloin, jos Putinin voittokulku alkaa jälleen kerran näyttää vääjäämättömältä ja Venäjän propaganda sekoittaa pään.

Vaikka Putin itse uskoisikin maaleihinsa, meidän ei tarvitse eikä kannata niin tehdä.

Ota kantaa

Ottaisitko Putinin omaan jääkiekkoporukkaasi?

Kyllä 24% En 76%
Ääniä yhteensä 11380

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt