Turvapaikanhakijoiden käännytyksiin tulossa lisätehoa – Sisäministeri Orpo pyysi apua EU:lta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turvapaikanhakijoiden käännytyksiin tulossa lisätehoa – Sisäministeri Orpo pyysi apua EU:lta

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pyritään vastedes käännyttämään tehokkaammin Suomesta ja muista EU-maista.

8.10.2015 21:04

EU:n sisäministerit sopivat torstaina toimista, joilla huonosti toimivia palautuskäytäntöjä yritetään kiristää.

Keskeinen keino on edistää takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa. Viime vuosina alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista on poistunut EU-alueelta. Iso syy on se, että yhteistyö lähtömaiden kanssa on puutteellista.

Sisäministeri Petteri Orpo uskoo, että EU todella toimii.­

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo pyytäneensä EU-komissiolta apua Suomen käymiin neuvotteluihin Irakin ja Somalian kanssa.

– Maat ovat erittäin hankalassa tilanteessa, mutta näissä on turvalliseksi luokiteltuja alueita, Orpo sanoi Luxemburgissa, jossa sisäministerit olivat koolla.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on aloittanut neuvottelut palautussopimuksesta Irakin kollegansa kanssa. Orvon mukaan komissio lupasi tukea Suomea asiassa.

Suomi on jäädyttänyt irakilaisten ja somalien hakemusten käsittelyn kriteerien uudelleenarvioinnin ajaksi. Heitä koskevat käytännöt ovat olleet löysemmät kuin muissa Pohjoismaissa, joilla on jo palautussopimus Irakin kanssa.

Orvon mukaan on selvää, että seula kiristyy Suomessa. Uusien ohjeiden pitäisi tulla Maahanmuuttovirastosta viikon sisällä.

Satojatuhansia käännytettäviä

Tehokkaammat palautukset ovat osa toimia, joilla pakolaiskriisiin haetaan ratkaisuja. Tähän asti EU-maat ovat keskittyneet akuutin kriisin laastarointiin ja siihen, miten vastuuta hallitsemattomasta maahantulosta saadaan jaettua.

– Minulla on ensimmäisen kerran uskoa, että Euroopan unioni päättäväisesti toimii eri sektoreilla kriisin todellisten syiden ratkaisemiseksi ja pysyvän ratkaisun löytämiseksi, Orpo sanoi kokouksen jälkeen.

Viimeaikaisten tulijamäärien perusteella EU:sta pitäisi käännyttää tänä vuonna satojatuhansia turvapaikanhakijoita. Tilastojen mukaan noin puolet kaikista hakijoista saa kielteisen päätöksen. Tämän vuoden aikana EU:hun on tullut noin 700 000 turvapaikanhakijaa.

EU-maat ovat valmiita painostamaan lähtömaita, jos ne eivät suostu palautussopimuksiin. Saksan sisäministerin Thomas de Maizieren mukaan EU:n kehitysrahastoista myönnettäviä tukia voidaan käyttää neuvottelukorttina.

Suomi osallistuu lisäapuun

Sisäministerit lupasivat vahvistaa Euroopan rajavalvontaviraston Frontexin roolia palautuksissa ja rajavalvonnan tehostamisessa Välimerellä. Frontex on pyytänyt jäsenmailta useita satoja uusia työntekijöitä Kreikkaan ja Italiaan.

Ministeri Orpo sanoo Suomen osallistuvan sekä Frontexin roolin vahvistamiseen että Kreikassa ja Italiassa sijaitsevien järjestelykeskusten asiantuntijatyöhön. Orpo ei ota vielä kantaa siihen, minkä verran työvoimaa tai kalustoa Suomi on valmis lähettämään. Asiaa valmistellaan parhaillaan rajavartiolaitoksen kanssa. Orvon mukaa lisäapua ei voida tarjota Pohjois-Suomen tehostetun valvonnan kustannuksella.

Ranska esittää, että EU-maat perustaisivat yhteisen rajavartioston Frontexin alaisuuteen. EU-komissiolla on vastaavia tavoitteita. Ajatukselle on vaikea löytää laajaa tukea, sillä jäsenmaat pitävät kiinni oikeudesta valvoa itsenäisesti omia rajojaan.

– Kyllä se suomalaisittain tuntuu aika kaukaiselta. Meillä on EU:n ulkorajaa toista tuhatta kilometriä ja lähdemme siitä, että me vastaamme tästä. Mutta se ei poista sitä, etteikö meillä ole yhteistä rajapolitiikkaa.

Jutun alussa oleva video kuvattu keskiviikkona 7.10. Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?