SVT: Ruotsissa asuva Seppo ei ole päässyt suihkuun viiteen kuukauteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SVT: Ruotsissa asuva Seppo ei ole päässyt suihkuun viiteen kuukauteen

Ruotsissa asuva Seppo sai sydänkohtauksen toukokuussa. Sairauskohtausta seuranneiden kuukausien aikana hänen asuntoonsa ei ole tehty luvattuja muutoksia, uutisoi Sveriges Television.

Kuvituskuva.­

8.10.2015 20:12 | Päivitetty 8.10.2015 20:45

Sveriges Television, SVT, on haastatellut Hammarkullenissa asuvaa Seppoa, 72, joka on asunut Ruotsissa 1970-luvulta lähtien. Toukokuussa Seppo istui asunnossaan katselemassa tekstitelevisiota, kun hän yhtäkkiä tunsi vasemman kätensä puutuvan. Vuosien mittaan paljon terveysaiheista lukenut mies tiesi välittömästi, mistä on kyse.

– Silloin ajattelin, että nyt se tulee, Seppo viittaa viisi kuukautta takaperin saamaansa sydänkohtaukseen.

Hetkeä myöhemmin jalat pettivät ja Seppo löysi itsensä lattialta käsi selän alle jääneenä. Apua hän sai vasta 12 tunnin kuluttua, kun eräs hänen naapureistaan kuuli Sepon asunnosta kantautuneet avunhuudot ja kolinan.

 Tuntuu toivottomalta. Luulen, että suihkuun pääseminen tuntuu aivan jouluaatolta. Se on jotain, jota todella odotan.

Lääkäreiden mukaan Seppo saa olla kiitollinen siitä, että jäi ylipäätään henkiin. Aivan tyytyväinen hän ei tilanteeseensa kuitenkin ole. Sydänkohtaus jätti miehen kehon puolikuntoiseksi ja toukokuusta lähtien hän on joutunut istumaan pyörätuolissa. Hammarkullenin kunta on luvannut tehdä Sepon asuntoon muutostöitä, jotka mahdollistavat kotona asumisen, mutta niiden toteuttaminen on jäänyt puolitiehen.

Kylpyhuoneessa piilee hengenvaara

SVT kertoo, että viisi kuukautta Sepon sairastumisen jälkeen, miehen kylpyhuone on käyttökelvottomassa kunnossa. Kylpyhuoneessa roikkuu sähköjohtoja, jotka joutuessaan kontaktiin veden kanssa voivat muodostaa hengenvaarallisen yhdistelmän. Kynnystä ei ole poistettu, eikä lupaillusta kahvasta, josta voisi pitää kiinni suihkussa käydessään, ole näkynyt vilaustakaan.

 Tämä sirkus on yhtä helvettiä. Minulla ei ole voimia ja tunnen itseni likaiseksi.

Lopputulos on karu. Seppo kertoo, ettei ole päässyt suihkuun kohta viiteen kuukauteen. Pesut hän on hoitanut apteekista ostamillaan kosteuspyyhkeillä.

– Tuntuu toivottomalta. Luulen, että suihkuun pääseminen tuntuu aivan jouluaatolta. Se on jotain, jota todella odotan, Seppo kertoo.

Keittiö toimittaa vessan virkaa

SVT kuvailee Sepon elinpiirin kutistuneen merkittävästi sairauskohtauksen jälkeen. Viime kuut pyörätuolissa istuva mies on viettänyt lähinnä olohuoneessaan. Ulos lähteminen ei ole houkutellut, kun pääsyä suihkuun ei ole ollut. Vessa-asiat hoituvat pääsääntöisesti keittiössä, jossa Seppo virtsaa lasiin. Suuremmille asioille miehen on pakko uskaltautua wc-tilaan, vaikka tilanteeseen liittyy riskejä uusien vammojen syntymisestä. Seppo kuvailee SVT:lle tilannettaan stressaavaksi.

 Tämä on erittäin ärsyttävää. Minun on kuitenkin yritettävä ottaa rauhallisesti, sillä jos hermostun ja verenpaineeni nousee, voi seurauksena olla uusi sydänkohtaus.

– Tämä sirkus on yhtä helvettiä. Minulla ei ole voimia ja tunnen itseni likaiseksi.

Kunnan viivyttely kylpyhuoneen uudistamisessa esteettömäksi tilaksi ei Seppoa miellytä.

– Tämä on erittäin ärsyttävää. Minun on kuitenkin yritettävä ottaa rauhallisesti, sillä jos hermostun ja verenpaineeni nousee, voi seurauksena olla uusi sydänkohtaus. Toisen sydänkohtauksen seuraukset voisivat olla kohtalokkaat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?