Pommisuoja Bagdadissa, pakolaiset Kosovossa, häät Afganistanissa... Nämä ovat USA:n asevoimien karmeimmat harhaiskut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pommisuoja Bagdadissa, pakolaiset Kosovossa, häät Afganistanissa... Nämä ovat USA:n asevoimien karmeimmat harhaiskut

Osuma siviilien sairaalaan Afganistanissa nosti esiin myös aiemmat Yhdysvaltain sotavoimien harhaiskut.

7.10.2015 18:30 | Päivitetty 7.10.2015 21:04

Yhdysvallat, Nato ja Afganistanin viranomaiset tutkivat parhaillaan, mikä meni pieleen Kunduzissa Afganistanissa viime lauantaina, kun amerikkalaiset sotakoneet iskivät Lääkärit ilman rajoja -järjestön ylläpitämään siviilien sairaalaan.

Yllä oleva video on kuvattu Kunduzissa ilmaiskun jälkeen.

22 ihmistä kuoli iskussa, josta on vaadittu myös puolueetonta tutkimusta. Kyseessä saattaa olla sotarikos. Yhdysvallat on myöntänyt harhaiskun ja presidentti Barack Obama on pahoitellut sitä.

Kunduzin sairaalan iskusta selvinneet afgaanityöntekijät purkivat järkytystään lauantaina.­

Yhdysvaltain mukaan kapinallisia vastaan taistelevat afgaanijoukot olivat pyytäneet iskua. Tapauksesta julki vuotaneen alustavan asiakirjan mukaan maassa olevat Yhdysvaltain erikoisjoukot eivät ilmeisesti tunnistaneet kohdetta riittävän hyvin, jolloin ne olisivat rikkoneet voimassa olevia voimankäyttösääntöjä. Johtopäätökset ovat kuitenkin vasta alustavia.

Kunduzin tapaus on nostattanut mieliin muita kohtalokkaita harhaiskuja, joihin Yhdysvallat ja Nato ovat syyllistyneet viime vuosikymmeninä. Edes käytössä olevat uudenaikaiset täsmäpommit ja tähtäysjärjestelmät eivät auta, jos kohteen tunnistamisessa tehdään virhe.

Seuraavassa listaa karmeimmista harhaiskuista Yhdysvaltain käymissä moderneissa sodissa:

Bagdadin siviilien pommisuoja 1991

Persianlahden sodan aikana helmikuussa 1991 amerikkalaiskoneet iskivät pommisuojaan Irakin pääkaupungin Bagdadin liepeillä Amariassa. Yli 400 irakilaissiviiliä kuoli.

Kohteen tiedettiin olevan pommisuoja, mutta CNN:n mukaan amerikkalaisviranomaiset uskoivat siellä olevan myös komentokeskus. Saddam Husseinin joukkojen väitettiin käyttäneen siviilejä ihmiskilpinä.

Bagdadilaisnainen käveli Amarian pommisuojan ohi helmikuussa 1999 sen jälkeen, kun amerikkalaiskoneet olivat pommittaneet kohdetta.­

Pakolaissaattue Kosovossa 1999

Serbijoukkoja Kosovossa jahdanneet sotilasliitto Naton koneet pommittivat vahingossa albaanipakolaisten saattuetta Djakovican tiellä huhtikuussa 1999. Iskussa kuoli 73 siviiliä.

Naton koneen isku albaanipakolaisten saattueeseen aiheutti hirvittävää tuhoa Kosovossa 1999.­

Nato selitti ensiksi koneiden yrittäneen puolustaa siviilejä serbijoukkoja vastaan, ja serbien ampuneen siviilejä. Myöhemmin sotilasliitto kuitenkin myönsi, että sen oma hävittäjä oli pudottanut pommin.

Kosovosta serbijoukkojen ahdistamina paenneet ihmiset ylittivät Albanian rajan huhtikuussa 1999.­

Kosovossa ja Serbian puolella tehtiin pommituskampanjan aikana muitakin harhaiskuja. Ehkä irvokkain niistä sattui, kun Naton koneet olivat tuhoamassa siltaa Serbiassa. Sillalle ajoi matkustajajuna juuri ennen kuin pommit iskivät ja kymmenen ihmistä kuoli.

  Kiinan lähetystö Belgradissa 1999

Toukokuussa 1999 Yhdysvaltain koneet tuhosivat Belgradissa vahingossa Kiinan suurlähetystön. Kolme ihmistä kuoli.

Virallisen selityksen mukaan tiedustelupalvelu CIA:n analyytikot antoivat väärät koordinaatit sotilaskohteesta, joka sijaitsi samalla kadulla. Kiina ei selitystä uskonut vaan piti iskua tarkoituksellisena.

Täsmäpommin kärkeen asennettu kamera kuvasi osuman matkustajajunaan, joka oli juuri ajanut tuhottavalle serbialaiselle sillalle.­

Presidentti Bill Clintonin anteeksipyynnöt eivät auttaneet, kun kiinalaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain lähetystöjen edessä eri puolilla maailmaa. Maiden suhteet tulehtuivat vuosiksi.

Työntekijät pakenivat Kiinan Belgradin-lähetystöstä iskun jälkeen.­

Isku häihin Afganistanissa

Afganistanin sodan alkuvaiheessa heinäkuussa 2002 amerikkalaiskoneet iskivät hääjuhlaan Uruzganin maakunnassa. Iskussa kuoli 48 ihmistä.

Hävittäjälentäjät uskoivat joutuneensa ”ilmatorjuntatulen” kohteeksi. Kyseessä oli kuitenkin paha erehdys, sillä häävieraat olivat vain paikallisen tavan mukaan ampuneet juhlan kunniaksi käsiaseilla ilmaan. Presidentti George W. Bush pahoitteli tapausta Afganistanin johdolle.

Kiinalaisopiskelijat osoittivat mieltään Nato-koneiden harhaiskun jälkeen Guanzhoussa toukokuussa 1999.­

Vastaavankaltaisia iskuja hääjuhliin tapahtui CNN:n mukaan kaksi kertaa myös vuonna 2008.

Isku kadulle Bagdadissa 2007

Yksi Yhdysvaltain harhaiskuista Irakin sodassa paljastui vuonna 2010, kun tietovuotosivusto Wikileaks julkaisi haltuunsa saamansa Yhdysvaltain puolustusministeriön videon heinäkuulta 2007.

Apache-taisteluhelikopteri tulitti Bagdadissa risteystä, josta oli aiemmin ammuttu amerikkalaisia. Paikallisten joukossa keskellä katua oli myös kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa. Videolta kävi muun muassa ilmi, että amerikkalaissotilaat luulivat toisen heistä kantamaa pitkällä objektiivilla varustettua kameraa olalta laukaistavaksi singoksi. Kaikkiaan 12 ihmistä kuoli.

Afganistanin hääiskussa loukkaantunut mies vietiin sairaalaan Kandahariin heinäkuussa 2002.­

Uutistoimisto Reutersille työskennelleitä surmattuja irakilaistoimittajia muisteltiin Mosulissa Irakissa 2010.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?