DDR lakkasi olemasta 25 vuotta sitten – suomalainen Arto Tanner näki sen aitiopaikalta ja löysi syyn äkilliseen romahdukseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

DDR lakkasi olemasta 25 vuotta sitten – suomalainen Arto Tanner näki sen aitiopaikalta ja löysi syyn äkilliseen romahdukseen

Sellainenkin maa on kerran ollut kuin Saksan demokraattinen tasavalta. DDR hävisi kartalta 3.10.1990, kun Länsi- ja Itä-Saksa yhdistyivät.

7.10.2015 21:00

”Hyvästi DDR”, kirjoitti Suomen Berliinin-suurlähettiläs Arto Tanner raporttiinsa ja analysoi, miksi maa oli muuttunut täydellisesti todella lyhyessä ajassa.

Berliinin muuri oli murtunut marraskuussa 1989 ja siitä oli lähtenyt DDR:n lähtölaskenta. Virallisesti maa sinnitteli pystyssä vielä vajaan vuoden neuvotellen samalla yhdistymisestä Saksan liittotasavallan kanssa. Arto Tanner oli tullut Suomen suurlähettilääksi Itä-Berliiniin marraskuussa 1986.

– Tuolloin eivät parhaat asiantuntijatkaan pystyneet tarkasti jos ollenkaan ennakoimaan. Käsitykseni oli, että Saksan jako tulee luonnottomana aikanaan päättymään, mutta mikään ei nelisen vuotta sitten antanut viitteitä siitä, koska ja kuinka yhdistyminen tapahtuu.

Ulkoministeriön arkistosta löytyy luottamukselliseksi leimattu 12 sivun raportti, joka on Tannerin hyvin tiivis analyysi DDR:n hajoamisesta ja sen seurauksista. Tanner käsitteli suurta linjaa, mutta löysi muutaman ratkaisevan käänteen. Hän seurasi elämää Itä-Saksassa aitiopaikalta, eikä mikään näyttänyt horjuttavan sitä ennen vuotta 1989. SED-puolueen ja Erich Honeckerin asema oli yhtä betoninen kuin työläislähiö.

Vaarallista perestroikaa

Mihail Gorbatshovin Neuvostoliittoa avaava perestroika-politiikka näytti Itä-Saksan vinkkelistä vaaralliselta, ja vaarallisina pidettyjä neuvostojulkaisuja sensuroitiin ja kiellettiin. Honeckerin ja Gorbatshovin suhteet pysyivät nihkeinä. Toisaalta Tannerin mukaan ilmapiiri DDR:ssä alkoi vapautua, kun maa kehitti omin päin suhteita länteen, varsinkin Länsi-Saksaan. Oppositio alkoi hiljalleen saavan virtaa ”ihmiskasvoista sosialismia” ajavissa piireissä.

Mihail Gorbatshev ja Erich Honecker lokakuussa 1989.­

Sitten tuli jo elokuu 1989. Tannerin mukaan siitä alkoi käänne.

– Paineitten lisääntyminen olisi voinut jatkua pitkäänkin vaikuttamatta ratkaisevasti Honeckerin ja SED-puolueen johtoasemaan. Ne sai purkautumaan Honeckerin sairastuminen elokuussa 1989 Varsovan liiton huippukokouksessa, muuttohalukkaiden suorittama ryntäys SLT:n [Länsi-Saksan] Itä-Berliinin, Varsovan ja Prahan edustustoihin ja Unkarin suorittama rajansa avaaminen.

– Maan johdolla ilman sairasvuoteella olevaa Honeckeria ei tuntunut olevan päättäväisyyttä tilanteen hallintaan. Kansa siirtyi kadulle vaatimaan suurenevin joukoin muutosta. Haparoivilla vastatoimilla se ei ollut pysäytettävissä.

Näyttävää juhlintaa

7.10.1989 juhlittiin DDR:ssä näyttävästi maan 40-vuotista olemassaoloa. Mielenosoitukset rajattiin pois paraatikaduilta. Honeckerin aika oli mennä, vaikka harppi–vasara-liput vielä liehuivat mahtipontisesti.

– Juhlien päävieraana oleva presidentti Gorbatshov löi pisteen Honeckerin valtakaudelle, vaikka viimemainittu itse ei sitä näyttänyt tajunneen, puoluejohdon enemmistö kylläkin. Kymmenen päivän kuluttua juhlista joutui Honecker toteamaan olevansa entinen johtaja. Käänne oli tapahtunut.

Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989. Saksat yhdistyivät seuraavana vuonna.­

Ote Tannerin kirjoittamasta raportista, joka löytyy ulkoministeriön arkistosta.­

Rautaesiripun hajotessa Itä-Euroopan sosialistimaat alkoivat yksi toisensa jälkeen irtaantua vanhasta systeemistä. Itä-Saksan ulkomaankaupasta suurin osa oli suuntautunut itäblokkiin. Kauppa uhkasi romahtaa, joten Tannerin arvion mukaan yhdistyminen Länsi-Saksaan tuli kreivin aikaan. Isoja muutoksia oli kuitenkin tulossa: valtaosa DDR:n virkamieskunnasta tulisi saamaan potkut yhdistymisen takia. Heitä ei pidetty luotettavina.

– Näitten epäilyjen uskon nopeasti väistyvän. DDR oli kuitenkin kommunistimaista parhaiten onnistunut. Sen kansalaisten koulutustaso on opetuksen marxilais-väritteisyydestä huolimatta melko korkea ja mikä tärkeintä he ovat myös saksalaisia siinä kuin läntiset veljensä, Tanner kirjoitti.

– SLT:n menestykseen nostaneet saksalaisten tehokkuus, järjestelykyky ja tekninen lahjakkuus ovat tunnustettuja semminkin preussin saksalaisten, joita itäsaksalaiset paljolti ovat.

Suotuisat Suomen-suhteet

Suomen ja yhdistyneen Saksan suhteiden Tanner arvioi kehittyvän suotuisasti, koska siitä tulisi Itämeren valtio. Berliinin kehittyminen veisi painopisteen koillisen suuntaan. Arto Tannerilta hävisi asemamaa alta – ainutlaatuinen tilanne diplomaatille. Luottoa löytyi kuitenkin tulevaan.

Erich Honecker (vas.) tapasi Urho Kekkosen vuonna 1975.­

– Suomen asema oli Saksojen politiikkamme ansiosta DDR:n yleistä valtiollista tunnustamista etuoikeutettu ja säilyikin osittain sellaisena DDR:n poliittisen johtoportaan hitaan vaihtuvuuden vuoksi. Tälle ei enää voida rakentaa, mutta hyödyntää kylläkin.

– Niitä taiten hyödyntämällä voidaan asemamme häviävän DDR:n säilyttää ja edelleen kehittää.

Saksojen yhdistyminen muutti monen saksalaisen elämän. Yllä olevalla HSTV:n videolla kerrotaan Becherin perheen tarina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?