Venäläispoliitikolta raju ehdotus: Suomi palautettava Venäjälle

Kohulausunnoistaan tunnettu Vladimir Zhirinovski ilmoitti, että Suomi itsenäistyi laittomasti vuonna 1917.

Poliitikko Vladimir Zhirinovski on tunnettu räväköistä lausunnoistaan.

7.10.2015 18:58 | Päivitetty 7.10.2015 19:12

Venäjän julkisuudessa levitetään nyt mielikuvaa siitä, että Suomi on saanut itsenäisyytensä laittomasti ja maan pitäisi todellisuudessa kuulua Venäjälle.

Asialla on rääväsuupoliitikko Vladimir Zhirinovski, joka on ennenkin havitellut Suomea julkisissa puheissaan ja saanut siitä myös lempinimen Suomen-syöjä.

Zhirinovski esitti ajatuksensa Krimillä, jossa hän osallistui nuorten Artek-mediafoorumiin. Hän on venäläinen kansanedustaja ja liberaalidemokraattisen puolueen johtaja.

– Tsaarin laittoman kukistamisen jälkeen Puola irrottautui laittomasti ja Suomen itsenäisyys annettiin Sovnarkomin eli neuvostohallituksen päätöksellä, mutta sillä ei ollut oikeutta tehdä sellaisia päätöksiä, Zhirinovski perusteli nuorille venäläistoimittajille logiikkaansa Kriminform-sivuston mukaan.

Zhirinovskin mukaan siksi olisikin oikeudenmukaista, että palattaisiin ennen vuotta 1917 olleisiin Venäjän rajoihin.

– Kuvaannollisesti olisi (palautettava) kaikki, mikä oli Venäjän imperiumin yhteydessä ennen 1. päivää tammikuuta 1917. Sillä sen jälkeen kaikki irrottautumiset tapahtuivat laittomasti, Zhirinovski sanoi.

Selkeä rooli Kremlin politiikassa

Vaikka Vladimir Zhirinovskin puheet pitää aina asettaa omaan arvoonsa, hänellä on silti selkeä rooli Kremlin orkesteroimassa politiikassa. Häntä käytetään usein jonkinlaisena ideoiden testaajana ja paineiden purkajana, jonka puheet voidaan tarvittaessa tuomita joko täysin tai sitten niistä joistakin saattaa yllättäen tulla osa Venäjän virallista politiikkaa.

Zhirinovski oli esimerkiksi ensimmäisiä venäläispoliitikoita, jotka alkoivat puhua avoimesti Krimin liittämisestä Venäjään siinä vaiheessa, kun kukaan ei osannut aavistaa valloitushankkeen toteuttamista. Lenta.ru-sivuston mukaan Zhirinovski ilmoitti jo elokuussa 2013, että Krim, Donbass ja Harkov ovat Venäjän maata. Venäjä liitti Krimin itseensä lopulta pikavauhtia järjestetyn näytösluontoisen kansanäänestyksen jälkeen maaliskuussa 2014 ja taistelut Itä-Ukrainasta alkoivat pian sen jälkeen.

Zhirinovski ehdotti 2013 myös, että Ukrainan ja Valko-Venäjän pitäisi liittyä Venäjän liittovaltioon. Tätä vaadetta ei Venäjältä ole vielä kuultu mistään korkeammalta, mutta vastikään presidentti Vladimir Putin ilmoitti haluavansa perustaa Venäjän lentotukikohdan Valko-Venäjälle.

Zhirinovski puhui uusimmista Suomi-haaveistaan Artek-nuorisofoorumissa tiistaina Jaltalla. Hän korosti, että vaikka vuoden 1917 rajojen havitteleminen tuntuu ehkä joidenkin mielestä kaukaiselta, niin venäläisillä on hänen mielestään siihen oikeus.

Vaihtoehtoisesti Zhirinovski esitti puheessaan, että Venäjä voisi palata tammikuun 1991 rajoihin – ja tällä hän mitä ilmeisimmin tarkoitti Venäjän laajenemista entisille Neuvostoliiton rajoille.

– Vaikka joku voi sanoa, että ei se meiltä onnistu, koska joku siellä ei niin halua, niin toivokaamme sentään ja ajatelkaamme sitä, että kaikki meidän maanmiehemme, jotka haluavat elää Venäjän valtion yhteydessä, voisivat toteuttaa sen haaveen edes joskus tulevaisuudessa, Zhirinovski sanoi.

Zhirinovskin mukaan esimerkiksi puolet Ukrainasta haluaisi jo nyt kuulua Venäjään.

– Venäjä kansa on hajallaan ja miljoonat venäläiset elävät vaikeissa oloissa siellä, missä heidät pakotetaan puhumaan vierasta kieltä, Zhirinovski valitti.

Ehdotti kansanäänestystä liittymisestä Venäjään

Kesäkuussa 2015 Zhirinovski ehdotti jo, että Virossa, Latviassa ja Liettuassa pitäisi järjestää kansanäänestys Venäjään liittymisestä. Zhirinovskin mukaan Venäjä hylkäsi aikanaan maanmiehensä, kun se salli Baltian itsenäistymisen Neuvostoliiton hajotessa.

– He eivät koskaan halunneet elää itsenäisissä valtioissa, he olivat Neuvostoliiton kansalaisia ja halusivat sellaisiksi jäädä. Kävin itse silloin Virossa, Latviassa ja Liettuassa. He kysyivät meiltä: ”Mitä te teette, miksi te hylkäätte meidät?”, Zhirinovski maalaili Moskovski Komsomoletsin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?