Venäjä aloitti ohjusiskut Syyriassa – USA: Perustavanlaatuisia virheitä

Venäjä on aloittanut ensimmäisen koordinoidun sotilasoperaation Syyrian armeijan kanssa.

7.10.2015 19:05

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut ampuneensa islamilaisen valtion Isis-terroristien kohteita Syyriassa.

Puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi televisioidusti presidentti Vladimir Putinille, että neljä Kaspianmeren sota-alusta ampui kaikkiaan 26 risteilyohjusta, jotka tuhosivat 11 Isis-kohdetta. Siviiliuhreja ei Venäjän mukaan tullut.

Venäjän sota-alukset ampuivat risteilyohjuksia Isis-kohteisiin Syyriaan.

Shoigun mukaan ohjukset tuhosivat Isisin komentokeskuksia ja asevarastoja. Venäjän ilmaiskut ovat tuhonneet viikossa Shoigun mukaan 112 terroristikohdetta.

Venäjän ohjukset ja uudet ilmaiskut olivat tulitukea 1500 kilometrin päästä Syyrian armeijan maahyökkäykselle. Operaatio kohdistuu Haman ja Idlibin provinsseihin.

Kyseessä on ensimmäinen koordinoitu sotilasoperaatio Venäjän ja Syyrian välillä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti viikko sitten ilmaiskut Syyriassa.

Yhdysvallat kieltäytyy yhteistyöstä

Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter on ilmoittanut, että Yhdysvaltain johtama koalitio ei tee yhteistyötä Venäjän kanssa Isisin vastaisessa taistelussa.

– Uskomme, että Venäjällä on väärä strategia. He jatkavat iskujaan sellaisiin kohteisiin, jotka eivät ole Isisin. Uskomme, että tämä on perustavanlaatuinen virhe, Carter totesi.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat keskustelleet siitä, miten ne koordinoivat ilmaiskuja Syyrian alueella. Venäjä on harmitellut, että yhteistyö rajoittuu Yhdysvaltain toiveesta vain ”teknisiin kysymyksiin”.

Venäjä on kiistänyt, että se olisi viikon aikana iskenyt enimmäkseen muihin kuin Isisin kohteisiin.

Yhdysvallat on huolissaan siitä, että Venäjä pommittaa Isisin ohella Syyrian opposition kapinallisryhmiä, joilla on Yhdysvaltain tuki.

Yhdysvallat ja länsi kokevat, ettei Venäjä niinkään taistele Isisiä vastaan, vaan pönkittää liittolaisensa presidentti Bashar al-Assadin asemaa.

Lähteet: BBC, Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?