Tappeluita ja itsensäpaljastamista – Etelämantereen tutkimusasemille halutaan alkometrit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tappeluita ja itsensäpaljastamista – Etelämantereen tutkimusasemille halutaan alkometrit

Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö harkitsee alkometrien viemistä Etelämantereen tutkimusasemille.

McMurdon tutkimusasemalla sijaitsee Etelämantereen suurin asutuskeskus. Siellä on tilaa yli 1200 asukkaalle. Arkistokuva.­

7.10.2015 3:22

Etelämantereella sijaitsevat Yhdysvaltain tutkimusasemat ovat eristyksissä ulkomaailmasta ja alueelle on vaikeaa päästä. Useimmat Antarktikselle menevät viettävätkin siellä useita kuukausia. Kylmässä ja syrjäisessä ympäristössä houkutteleva vapaa-ajan viettotapa on alkoholi, jota saa ostaa työajan ulkopuolella tiettyjen rajojen puitteissa.

Muun muassa Wired-lehti uutisoi, että Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön NSF:n julkaisemassa raportissa suositetaan nyt alkometrien viemistä Etelämantereen tutkimusasemille. Säätiö rahoittaa ja johtaa Yhdysvaltain toimia Etelämantereella. Samalla se on tutkimustyön rahoittamisesta vastaava valtion viranomainen.

Etelämantereen tutkimusasemilla tehdyssä terveys- ja turvallisuusauditoinnissa kävi ilmi, että osa työntekijöistä on suorittanut tehtäviään alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kesällä julkaistun auditointiraportin mukaan alkoholin käyttö on myös johtanut tappeluihin ja itsensäpaljastamistapauksiin. Yhden tutkijan raportoitiin panneen olutta työpaikalla, mikä on kielletty Yhdysvaltain antarktisen ohjelman säännöissä.

 Auditointiraportin mukaan alkoholin käyttö on johtanut tappeluihin ja itsensäpaljastamistapauksiin. Yhden tutkijan raportoitiin panneen olutta työpaikalla.

Wiredin mukaan ongelmana on myös henkilökunnan jakautuminen kahteen leiriin, kun tutkijat ja muita töitä tekevät alihankintatyöntekijät viettävät aikaa lähinnä omissa porukoissaan.

Raportissa käsitellään alkometrien lisäksi myös muita asioita, kuten apteekkipalveluiden kehittämistä asemilla. NSF:n tiedottaja kommentoi Wiredille, ettei alkoholi ole tutkimusasemilla niin valtava ongelma kuin raportti voi antaa ymmärtää.

– Alkoholiin liittyvät rikkomukset eivät ole Antarktiksen asemilla edustettuina suhteettoman paljon, hän sanoo lausunnossaan.

Joka tapauksessa Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön raportissa suositellaan, että alkometripakon laillisuudesta otetaan selvää ja asiaa viedään laillisuuden puitteissa eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?