Näin ennustettiin vuonna 1900, miltä nykymaailma näyttäisi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin ennustettiin vuonna 1900, miltä nykymaailma näyttäisi

Ennustaminen on vaikeaa. Varsinkin tulevaisuuden ennustaminen

Maailma vuonna 2000. Näyttääkö tutulta?

6.10.2015 20:00

Lentäviä palomiehiä, siivousrobotteja, mahtavia ilmalaivoja... Tällaisia visioita oli 1900-luvun alussa Ranskassa siitä, miltä maailma näyttäisi sadan vuoden kuluttua eli vuonna 2000. ”Ennustuskuvia” tekivät Jean-Marc Côté sekä eräät muut ranskalaiset taiteilijat vuosina 1899–1910. Ensimmäinen kuvasarja ilmestyi Pariisin maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1900: ne olivat keräilykappaleita savuke- ja sikarirasioissa.

Kuvia on julkaistu Public Domain Review -sivustolla. Niistä kirjoitettiin hiljattain myös Washington Postin blogissa.

Osassa kuvista on ihan hyviä ideoita. Otetaan esimerkiksi alla oleva parturikone. Onhan jo yleisesti tunnustettu tosiasia, että monilla aloilla koneet tulevat korvaamaan ihmisen. Niin ikään alla kuvattu lentävä posteljooni on jo jossain määrin toteutunut: Postihan kokeili alkusyksystä pakettien kuljettamista Suomenlinnaan pienoiskopterilla!

Yksi villeimmistä visoista on opetuskone, jossa opettaja kaataa kirjoja myllyyn ja tieto siirtyy johtoja pitkin oppilaisiin. Ennakoiko tämä Googlea ja Wikipediaa? Tätä voidaan vain arvailla.

Ennustuksia on tehty toki myöhemminkin. Esimerkiksi professori ja tieteiskirjailija Isaac Asimov intoutui ennustamaan vuonna 1964 New Yorkin maailmannäyttelyn kunniaksi New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan, miltä maailma näyttää vuonna 2014.

Asimov kirjoitti muun muassa, että erilaiset sähkölaitteet tuovat muutoksen arkeemme ja asumiseemme ja että taulutelevisiot ovat yleisessä käytössä. Hän arvasi myös, että puhelimilla voi tässä ajassa lukea kirjoja. Asimovin ennustuksista voit lukea lisää täältä.

Tulevaisuudentutkimuksen dosentti, filosofian tohtori Auli Keskinen ennusti puolestaan viime vuonna, miltä maailma näyttäisi vuonna 2064. Keskinen suhtautui ennustukseensa toiveikkaasti, vaikka ihmisen kannalta tulevaisuus ei kovin ruusuiselta näytä

– On ennustettu, että ihmisten määrä kasvaa kymmeneen miljardiin. Sitä maapallo ei tule kestämään, vaan se hankkiutuu eroon ihmisistä tavalla tai toisella, dosentti sanoi.

Keskisen ennustuksen maailmasta ja Suomesta vuonna 2064 voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?