Paavi ja Merkel Nobel-veikkausten kärjessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paavi ja Merkel Nobel-veikkausten kärjessä

Nobel-viikko huipentuu rauhanpalkinnon saajan julkistamiseen.

Angela Merkel jonotti kuulemaan paavin puhetta YK:ssa syyskuun lopulla.­

3.10.2015 11:23 | Päivitetty 3.10.2015 11:23

Maailman seuratuin palkintoviikko pyörähtää käyntiin maanantaina, kun lääketieteen nobelistin tai nobelistien nimet julkistetaan Tukholmassa.

Luonnontieteistä ja kirjallisuudesta siirrytään vahvasti politiikkaan, kun rauhannobelistin nimi selviää Oslossa perjantaina.

Samassa kaupungissa toimivan rauhantutkimusinstituutin PRIO:n johtaja Kristian Berg Harpviken on eräs seuratuimmista asiantuntijoista, joka rohkenee valintaa ennustamaan. Hän on nostanut tänä vuonna ykköseksi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Perusteena on johtajuus ajankohtaisessa pakolaiskriisissä.

– Aikana, jolloin monet ovat vältelleet vastuuta, Merkel on osoittanut todellista johtajuutta ja noussut politiikan yläpuolella ottamalla humaanin lähestymistavan vaikeassa tilanteessa, Harpviken perustelee veikkaustaan.

Joukko saksalaisia kansanedustajia on asettanut Merkelin ehdolle, muttei pakolaiskriisin vaan Ukrainan sodan välitystyön johdosta.

Merkelin valinta herättäisi varmaan paljon porua Euroopassa, missä monet pitävät Merkelin avointen ovien politiikkaa nykyisten ongelmien perussyynä.

Sittenkin Kongosta, Japanista tai Eritreasta?

Harpvikenin listan kärkisijoilla ovat myös muun muassa Kolumbian verisen sisällissodan lopettamista tavoittelevat presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-kapinallisliikkeen johtaja Timoleon Jimenez. Kärjen tuntumassa ovat myös Venäjän arvostettu Novaja Gazeta -lehti sekä japanilainen artikla 9 -rauhanliike.

Vedonlyöntifirmojen ykkössijalta puolestaan löytyy paavi Franciscus, joka on ottanut näyttävästi kantaa köyhyyttä ja ilmastonmuutosta vastaan sekä oli mukana välittämässä Kuuban ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden solmimisessa. Palkinto olisi ensimmäinen lajissaan paaville ja herättäisi varmasti arvostelua.

Vahvoja kandidaatteja ovat myös Kongossa raiskausten uhreja hoitanut lääkäri Denis Mukwege sekä pakolaisia auttanut eritrealainen pappi Mussie Zerai.

Norjan Nobel-komitealle on ehdotettu tänä vuonna rauhanpalkinnon saajaksi 205:tä henkilöä ja 68:aa järjestöä. Palkinnon arvo, kuten muidenkin nobeleiden, on kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua (noin 855 000 euroa).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?