Putin: Isisiä vastaan samanlainen liittouma kuin aikoinaan Hitleriä vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin: Isisiä vastaan samanlainen liittouma kuin aikoinaan Hitleriä vastaan

Venäjän presidentti vaati YK:ssa laajaa kansainvälistä liittoumaa terrorismia vastaan

28.9.2015 19:37 | Päivitetty 28.9.2015 22:27

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt YK:n yleiskokouksessa laajaa kansainvälistä liittoumaa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Putin hahmotteli puheessaan liittoumaa, joka olisi samanlainen kuin Hitleriä vastaan aikoinaan muodostettu liittouma. Myös muslimimaiden mukaan ottaminen on Putinin mukaan keskeistä.

Venäjän presidentti vastasi puheessaan Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle.­

Venäjän presidentti näytti puheessaan myös vastaavan Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle, joka tuomitsi tuen Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Putinin mukaan Assad ja kurdit ovat tällä hetkellä ainoat, jotka taistelevat tehokkaasti Isisiä vastaan.

– On suuri virhe olla tekemättä yhteistyötä Syyrian hallinnon kanssa, Putin näpäytti Yhdysvaltoja.

Länsi toistaa Neuvostoliiton virheitä

Putin muistutti puheessaan myös Neuvostoliiton historiaan kuuluneesta halusta viedä omaa yhteiskuntajärjestelmäänsä muihin maihin.

Hänen mukaansa se johti usein traagisiin seurauksiin, eikä tuonut kehitystä vaan taantumaa, mutta nyt länsi näyttää toistavan itse samoja virheitä.

Putin hahmotteli puheessaan liittoumaa, joka olisi samanlainen kuin Hitleriä vastaan aikoinaan muodostettu liittouma.­

– Vallankumousten vienti ulkomaille jatkuu nykyisinkin, tällä kertaa niin sanottujen demokraattisten vallankumousten. Kukaan ei ole oppinut toisten virheistä, vaan toistaa niitä itse, Putin syytti.

Putinin mukaan lännen yritys tuoda omaa yhteiskuntamalliaan on kuitenkin epäonnistunut esimerkiksi Syyriassa ja Pohjois-Afrikassa.

– Demokratian kukoistamisen ja edistymisen sijaan on tullut väkivaltaa, köyhyyttä ja sosiaalinen katastrofi, Putin sanoi.

– Me olemme kaikki erilaisia, ja siihen pitää suhtautua kunnioittavasti. Ei saa tyrkyttää yhtä ainoaa kehityksen muotoa, joka on todettu yhdeksi ainoaksi oikeaksi, Putin sanoi.

”Ymmärrättekö edes nyt, mitä olette tehneet?”

Putinin ei suoraan maininnut nimeltä maita, mutta hän syytti erityisesti Yhdysvaltoja ja sen länsiliittolaisia Lähi-idän kaaoksen luomisesta ja Isis-äärijärjestön vahvistumisesta.

– Ulkoapäin tullut aggressiivinen sekaantuminen on johtanut siihen, että yhteiskuntien instituutiot ovat romahtaneet, siellä on vallalla väkivalta ja köyhyys eikä ihmisten elämällä ole pohjaa. Haluttaisi kysyä niiltä, jotka loivat tämän tilanteen: Ymmärrättekö edes nyt, mitä olette tehneet? Putin kyseli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?