Ulkomaat

Nasa: Marsin pinnalla merkkejä juoksevasta vedestä –katso kuvatodisteet

Julkaistu: , Päivitetty:

Uuden tutkimuksen mukaan Marsin pinnalla on merkkejä juoksevasta vedestä.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on kertonut ”Marsin arvoituksen” ratkaisevasta löydöstä planeetan pinnalta.

– Mars ei ole kuiva, hedelmätön planeetta, kuten aiemmin luulimme. Tietyissä olosuhteissa, juoksevaa on löydetty Marsin pinnalta, Nasan tutkimusjohtaja Jim Green kertoi tiedotustilaisuudessa Washingtonissa maanantaina.


Jo aiemmin Nature Geoscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Marsin pinnalla on suolaista vettä, joka on ainakin ajoittain planeetan kesäkuukausina juoksevassa muodossa.

Asiasta kertoo muun muassa amerikkalaislehti New York Times.


Nasa on julkaissut myös kuvia, joista näkyy avaruushallinnon mukaan veden virtauksen aiheuttamia uurteita planeetan pinnalla. Uurteita on analysoitu vuosikymmeniä, mutta nyt asialle on Nasan mukaan saatu varmuus.


Jo aiemmin on tiedetty, että Marsin pinnan maa-ainekseen on sitoutuneena vettä. Juoksevan veden uskotaan piilevän Marsin pinnan alla ja aiheuttavan ajoittain sen, että myös planeetan pinta kastuu. Tätä ei ole tapahtunut ainoastaan menneisyydessä vaan Nasan mukaan sitä tapahtuu yhä.

Kiihdyttää spekulaatioita elämästä

Tutkijat korostavat, että he eivät ole löytäneet varsinaisesti suolavettä vaan ainoastaan merkkejä sen olemassaolosta.

Juokseva vesi kuitenkin kiihdyttää spekulaatioita, onko Marsissa joskus ollut elämää. Tai onko sitä jopa yhä.

– Tänään ymmärryksemme tästä planeetasta muuttuu vallankumouksellisesti. Mars-mönkijän löytöjen perusteella (Marsin) ilmassa on paljon kosteutta, Green hehkutti.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa järjestää maanantai-iltana tiedotustilaisuuden aiheesta. Alun perin tiedotustilaisuus piti olla nähtävissä suorana Nasan sivuilla, mutta lähetys on katkeillut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt