Eston Kohver vaihdettiin vakoilusta tuomittuun - katso video - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuin elokuvasta! Näin virolaispoliisi ja vakoilusta tuomittu vaihdettiin rajalla – katso video!

Viron johto iloitsi lauantaina vakoilusta tuomitun virolaispoliisin Eston Kohverin pääsystä vapauteen. Venäjä ja Viro vaihtoivat vankeja juuri ennen presidentti Vladimir Putinin matkaa New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen.

27.9.2015 12:45

Vanginvaihto tapahtui maiden rajalla olevan Piusajoen sillalla. Elokuussa 15 vuodeksi vankilaan tuomittu Kohver vaihdettiin Venäjälle vakoilusta tuomittuun Viron turvallisuuspalvelun entiseen työntekijään Aleksei Dresseniin.

Kohver antoi vapautumisensa jälkeen lyhyen lausunnon, minkä jälkeen hän poistui perheensä pariin. Hän sanoi iloitsevansa kotiin pääsystä.

– Haluaisin kiittää kaikkia niitä, jotka auttoivat minua ja perhettäni selviytymään, vuosi sitten pidätetty Kohver sanoi.

Kohverin vaihto toteutui lauantaina.­

Viron johto oli kampanjoinut näyttävästi Kohverin vapautumisen puolesta, ja kansalaisia oli kehotettu käyttämään keltaisia nauhoja kampanjan merkiksi. Presidentti Toomas Hendrik Ilves ylisti lauantaina Kohveria peräänantamattomaksi ja lojaaliksi.

Presidentit armahtivat

Sisäministeri Hanno Pevkur kertoi, että vankienvaihdon edellytyksenä olivat molempien maiden presidenttien allekirjoittamat armahdukset. Yksityiskohtia neuvotteluiden kulusta ei hänen mukaansa ollut luvassa. Hän sanoi kuitenkin, että neuvotteluihin lähdettiin Viron aloitteesta.

– Osapuolet löysivät sopivan ratkaisun, kommentoi puolestaan Viron suojelupoliisin johtaja Arnold Sinisalu.

Kohverin asianajajan Mark Feiginin mukaan vaihdosta sovittiin "poliittisella tasolla" ja sen tarkoituksena on parantaa Venäjän imagoa ennen presidentti Putinin puhetta YK:ssa maanantaina.

– Mitään muita syitä ei ole, Feigin kirjoitti Twitterissä.

Putinin on määrä tavata alkuviikosta New Yorkissa myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Kohver pidätettiin Viron ja Venäjän rajalla vuosi sitten syyskuussa. Viron mukaan hänet siepattiin Viron puolella rajaa, Venäjän mukaan taas Venäjän puolella. Viron mukaan Venäjän viranomaiset häiritsivät samaan aikaan radioliikennettä ja käyttivät savukranaattia harhautukseen.

Kohverin vapauttamista oli vaadittu laajalti. Myös ulkoministeri Timo Soini (ps.) vetosi elokuussa Venäjään tviitissä, jossa vaati Kohveria vapaaksi. Heti vapauttamisen varmistumisen jälkeen ulkoministeriö tviittasi Soinin olevan iloinen hyvistä uutisista.

"Dressen yllättävä valinta"

Aleksei Dressen pidätettiin helmikuussa 2012 Tallinnan lentokentällä yhdessä vaimonsa kanssa. Dressen tuomittiin maanpetoksesta 16 vuodeksi vankilaan, puoliso sai kuuden vuoden ehdollisen tuomion.

Viron suojelupoliisin johdon mukaan Dressenin ei enää katsota muodostavan tiedoillaan uhkaa Virolle. Sinisalun mukaan tiedossa on, mitä hän on kertonut Venäjälle. Tietoja pidetään joka tapauksessa jo vanhentuneina.

Suojelupoliisin entinen johtaja Raivo Aeg piti yllättävänä, että Venäjä halusi juuri Dressenin – todennäköisempi kohde olisi hänen mukaansa ollut maanpetoksesta myös vankilassa istuva entinen KGB-upseeri Vladimir Veitman.

Venäjällä on edelleen hallussaan useita vakoilusta epäiltyjä, muun muassa Liettuan kansalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?