Itsenäisyyden kannattajilla selvä enemmistö Katalonian vaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Itsenäisyyden kannattajilla selvä enemmistö Katalonian vaaleissa

Espanjassa Katalonian itsenäisyyttä kannattavat ovat voittaneet aluevaalit selvästi. Itsenäisyysmieliset saivat yhteensä 72 paikkaa 135-paikkaiseen alueparlamenttiin.

28.9.2015 8:50

Kun äänistä on laskettu 98 prosenttia, aluehallinnon johtajan Artur Masin Kyllä yhdessä -ryhmä on varmistanut 62 paikkaa parlamenttiin. Toisen itsenäisyyttä kannattavan ryhmän, vasemmistolaisen CUP:n äänisaalis riitti puolestaan kymmeneen paikkaan. Ryhmät keräsivät yhteensä noin 48 prosenttia annetuista äänistä.

– Me olemme voittaneet. Meillä on demokraattinen mandaatti. Tämä antaa meille vahvan legitimiteetin edetä suunnitelmassamme, Mas iloitsi Barcelonassa vaalituloksen ratkettua.

Kumpikin menestynyt separatistipuolue on sanonut julistavansa Katalonian itsenäiseksi Espanjan alaisuudesta puolentoista vuoden sisällä, jos saavat enemmistön.

Hallitus vastustaa itsenäistymisaikeita

Espanjan johto on korostanut, että yksipuolinen itsenäistyminen rikkoisi Espanjan perustuslakia eikä suunnitelmilla siksi ole merkitystä. Hallitus on luvannut jatkaa taisteluaan yhtenäisen Espanjan puolesta.

Maata hallitseva konservatiivinen puolue vähätteli vaalitulosta. Puolueen tiedottaja huomautti, ettei Masin puolue saanut kerättyä yksin enemmistöä parlamenttiin eikä myöskään yli puolia äänistä.

– Hänen pitäisi joko erota tai alkaa sitten hallita kaikkia katalonialaisia, sanoi tiedottaja Pablo Casado.

Espanjan koillisosan rikas maakunta haluaa seurata Skotlannin esimerkkiä ja äänestää poliittisesta tulevaisuudestaan. Ajatus itsenäistymisestä jakaa kuitenkin voimakkaasti 7,5 miljoonan asukkaan Kataloniaa. Monien tähtäimessä ei ole itsenäistyminen vaan nykyistä laajemmat itsehallinto-oikeudet ja suosiollisempi verotus Katalonialle sekä katalaanin kielen varjeleminen.

Vaaleissa äänesti 77 prosenttia äänioikeutetuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?