Yli 90 prosenttia asukkaista maahanmuuttajataustaisia – tällaista on elämä Rinkebyn lähiössä Tukholmassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yli 90 prosenttia asukkaista maahanmuuttajataustaisia – tällaista on elämä Rinkebyn lähiössä Tukholmassa

Rinkebyssä yli 90 prosentilla asukkaista on maahanmuuttajatausta. Paikallisessa esikoulussa yhdenkään lapsen äidinkieli ei ole ruotsi.

26.9.2015 8:07

Kun puhutaan maahanmuuttoon liittyvistä uhkakuvista, monet ottavat esiin Ruotsin. Tukholmassa on lähiöitä, joissa asuu lähes pelkästään ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Esimerkiksi Tukholman pohjoisosassa Rinkebyn lähiössä noin 90 prosentilla ihmisistä on maahanmuuttajatausta. Muutama vuosi sitten nuoret polttivat autoja täälläkin.

IS kävi tutustumassa Rinkebyn arkeen tavallisena torstaipäivänä. Keskustorilla parveilee paljon värikkään näköisiä ihmisiä. Moni tulee selittämään syytä eksoottiseen asuunsa: tänään on muslimien juhlapäivä, Id al-adha eli uhrijuhla.

Yritämme etsiä lähiöstä kantaruotsalaisia, mutta löydämme vain yhden, joka kertoo vain työskentelevänsä täällä. Anders Lundgren, 54, työskentelee paikallisessa esikoulussa, jota käy 1–5-vuotiaita lapsia. Hän kertoo, ettei yhdenkään lapsen äidinkieli ole ruotsi.

– Suurimman osan äidinkieli on somalia. Yleisiä kieliä ovat myös paštu, arabia ja turkki. Meidän työkielemme on ruotsi, joten he oppivat ruotsia koulussa, Lundgren kertoo.

Tukholman pohjoisosassa Rinkebyn lähiössä noin 90 prosentilla ihmisistä on maahanmuuttajatausta.­

Ennen vanhaan Rinkeby on ollut suomalaisten lähiö. Nyt suurin osa on afrikkalaistaustaisia.­

Lundgrenin mukaan lapset valmistuvat koulusta sujuvaa ruotsia puhuen. He toimivat usein vanhempiensa tulkkeina esimerkiksi viranomaisasioissa.

– Uskon, että maahanmuuttajat kerääntyvät yhteen, koska he tuntevat olonsa turvalliseksi, kun ympärillä on samaa kieltä puhuvia ystäviä, perhettä ja entisiä maanmiehiä. Uskon, että se on syynä siihen, että alue on niin eriytynyt, Lundgren miettii.

Anders Lundgrenin mielestä maahanmuuttajien suuri määrä ei ole ongelma. –Mutta ehkä se on ongelma, että he ovat niin eristyksissä.­

Abdullahi Ismail kertoo olevansa onnellinen Rinkebyn asukas.­

Moni paikallinen syyttää Rinkebyn ja muiden maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden eriytymisestä Ruotsin hallitusta. Ennen vanhaan Rinkeby on ollut suomalaisten lähiö. Nyt suurin osa on afrikkalaistaustaisia.

Lähes koko ikänsä Ruotsissa asunut kreikkalaistaustainen Jannis Gadinis, 53, istuskelee tupakkaa poltellen torin laidalla ja seuraa elämää ympärillään. Hän on asunut viimeiset 20 vuotta Rinkebyssä ja pitää lähiön eriytymistä vakavana ongelmana. Mies korostaa olevansa vankka maahanmuuttokriittisyydestään tunnetun ruotsidemokraattien kannattaja.

Jannis Gadinis sanoo, että ongelmia on paitsi Rinkebyssä myös Ruotsissa.­

Gadiniksen mukaan rikollisuus on Ruotsissa viime vuosina lisääntynyt hälyttävän paljon. Rinkebyssä hän viihtyy kaikesta huolimatta.

– En minä pelkää, mutta on täällä ongelmia. Rikollisuus ja raiskaukset ovat lisääntyneet, ei vain Rinkebyssä, vaan koko Ruotsissa, Gadinis sanoo.

– Kaikki muut puolueet huolehtivat vain palkoistaan, ainoastaan ruotsidemokraatit puhuvat totta. Miksi ei puhuta siitä, että omat lapsemme, tytöt ja pojat myyvät itseään? Jos joku puuttuu siihen, sitten on rasisti, Gadinis jyrisee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?