Paavi kohautti USA:ssa piskuisella paavimobiilillaan – näin kuuluisa SCV1-rekisterinumerolla varustettu auto on muuttunut vuosien varrella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paavi kohautti USA:ssa piskuisella paavimobiilillaan – näin kuuluisa SCV1-rekisterinumerolla varustettu auto on muuttunut vuosien varrella

Paavi Franciscuksen historiallisella Yhdysvaltain-vierailulla katseet kiinnittyivät hänen autoonsa.

23.9.2015 19:24 | Päivitetty 24.9.2015 0:54

Paavi Johannes Paavali II teki aikoinaan tunnetuksi paavimobiilin, panssarilasisen erikoisauton, jonka suojissa paavi saattoi vilkutella kansalle ilman pelkoa ammutuksi tulemisesta. Pelko oli peräisin hänen murhayrityksestään vuonna 1981.

Edellinen paavi Benedictus XVI esiintyi yleisölle ajoittain jo hieman ”vapaammin hengittävässä”, sivuilta avoimessa paavimobiilissa. Nykyinen paavi Franciscus on kuitenkin ottanut täydellisen irtioton edeltäjistään auton valinnassa – kuten myös hänen Yhdysvaltain-vierailullaan havaittiin.

Moni katumaasturiinsa mieltynyt amerikkalainen jätti henkäyksen väliin, kun Franciscus tiistaina maahan saavuttuaan hyppäsi Andrewsin sotilastukikohdan lentokentällä piskuiseen Fiat 500L -autoon ja porhalsi matkaan takaikkunasta vilkutellen.

Paavi Franciscus karautti Yhdysvalloissa lentokentältä eteenpäin piskuisella Fiatillaan.­

CNN:n juontajan kerrotaan todenneen suorassa lähetyksessä kieli poskessa, että autossa on varmaankin ”ylimääräisiä hienouksia”, joista yleisölle ei kerrota.

Katso jutun lopusta kuvasarja paavimobiilista vuosien varrelta.

Monitahoinen kannanotto

Paavi Franciscuksen autovalinta oli itse asiassa kannanotto, joka kuvasti hyvin hänen ajatusmaailmaansa.

Paavi on moittinut rahan valtaa maailmassa ja korostanut vaatimattomuuttaan monilla muillakin valinnoilla. Ennen kaikkea paavin autovalinnan uskottiin olleen lausunto hänen viime aikojen lempiaiheensa eli ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta. Vähän polttoainetta kuluttava pikku-Fiat alleviivasi valintoja, joita paavi varmasti toivoo amerikkalaistenkin tekevän.

CNN Money tosin huomautti, että Fiat 500L on merkittävästi laajempi sisätiloiltaan kuin perusmalli Fiat 500. Näin paavin matka lentokentältä hotelliin ei ollut ihan niin ahdas ja epämukava.

Paavi on käyttänyt aiemmin myös pientä Ford Focusta lyhyissä siirtymissä. Keskiviikkona Washingtonissa hänellä oli kuitenkin käytössään sekä tiistaina nähty Fiat että perinteisempi paavimobiili.

Washingtonissa järjestetyssä isossa yleisöparaatissa paavi nimittäin istutettiin erikoisvarusteltuun Jeep Wrangleriin, josta hän kykeni tervehtimään ihmisiä paremmin.

Paavi Franciscus heilutti amerikkalaisyleisölle paraatissa Washingtonissa keskiviikkona. Jeep Wrangler -paavimobiilissa on luodinkestävä lasinen kattorakenne, mutta sivut ovat avoimet.­

Kaikki Franciscuksen autot ovat kuitenkin turvahenkilöstön painajaisia. Tähän kysymykseen paavin kerrotaan ottaneen kantaa jo viime vuoden kesäkuussa:

– Tässä iässä ei enää ole paljon hävittävää, paavin, 78, kerrotaan perustelleen turvamiehilleen.

Tuttu rekisterinumero

Yhdysvalloissa esiteltyjen paavimobiilien myötä kysymyksiä herätti myös auton rekisterinumero SCV1, joka nähtiin sekä Fiatissa että Jeepissä.

Kirjaimet tulevat latinan sanoista Status Civitatis Vaticanae tai italian sanoista Stato della Città del Vaticano. Suomeksi ilmaisu tarkoittaa yksinkertaisesti Vatikaanivaltio.

Rekisterin numero-osa on paavimobiilissa useimmiten juuri numero 1. Tosin Vatikaanilla on käytössään myös muilla numeroilla varustettuja autoja, joihin paavikin saatetaan toisinaan istuttaa.

Paavimobiilin lyhyt historia

Paaveja on historian aikana kannettu uskovien harteilla, vedetty hevoskärryillä ja istutettu mitä erilaisimpiin autoihin. Nimitys paavimobiili (engl. popemobile) yleistyi kuitenkin vasta Johannes Paavali II:n aikana, ja varsinkin hänen murhayrityksensä jälkeen.

Paavi Johannes Paavali II joutui salamurhayrityksen kohteeksi avoautossaan Pietarinkirkon aukiolla. Paavi selvisi hengissä, mutta auto koki rajun muutoksen.­

Johannes Paavali ei tiettävästi pitänyt kevyehköstä ilmauksesta paavimobiili. Kansan suussa siitä tuli kuitenkin osuva nimitys hitaasti väkijoukon keskellä liikkuvalle erikoisajoneuvolle, varsinkin kun rakastetun paavin terveys alkoi loppuaikoina heiketä selvästi.

Paavin vierailulla Yhdysvalloissa vuonna 1984 nähtiin muun muassa tällainen paavimobiili.­

Vuonna 1995 vierailulla Venezuelassa paavin alla oli panssaroitu Toyota Land Cruiser.­

Ehkä tunnetuin paavimobiilin toimittaja on ollut Mercedes-Benz, jonka M-sarjan erikoisautoon asennettiin ulkoilmasta eristetty lasikoppi paavin käyttöön. Näin kirkkoisä oli suojassa periaatteessa jopa kemialliselta tai biologiselta iskulta, kun hän hengitti auton oman järjestelmän koppiin pumppaamaa ilmaa.

Paavi Johannes Paavali II tunnetussa Mercedes-Benz-paavimobiilissa vuonna 2002.­

Paavi Benedictus heilutteli paavimobiilistaan Roomassa vuonna 2010. Benedictus käytti usein panssaroitua Mersua, mutta esiintyi ajoittain myös sivuilta avoimessa autossa, koska hänkään ei pitänyt umpinaisessa kopissa istumisesta.­

Paavi Franciscuksen aikana Jeep Wrangler on tutuin paavimobiilin malli.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?