Donald Trump valitsi koodinimekseen ”nöyrä” – selvisi voittoisasti vastustajien sivalluksista vaaliväittelystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trump valitsi koodinimekseen ”nöyrä” – selvisi voittoisasti vastustajien sivalluksista vaaliväittelystä

Yhdysvaltain republikaanien kärkiehdokas Donald Trump joutui kritiikin keskiöön, kun puolueen 11 presidenttiehdokasta väitteli aamuyöllä Suomen aikaa suorassa tv-lähetyksessä.

Donald Trump väisteli sivalluksia republikaanien vaaliväittelyssä CNN:llä. Vierellä yksi vastaehdokas Ben Carson.­

17.9.2015 10:16

Trump torjui hyökkäyksiä vetoamalla bisneskokemukseensa sekä väittämällä, että hänen temperamenttinsa toisi presidenttinä takaisin maailman kunnioituksen Yhdysvalloille.

Heti väittelyn jälkeen julkaistujen ensimmäisten nettimittausten mukaan Trumpin arveltiin selvinneen väittelystä hyvin. Hän johtaa republikaanien mielipidemittauksia selvästi.

Trump vastasi myös yhdestä illan kovimmasta naurunremakasta CNN:n studioilla Californian Simi Valleyssa. Jokaiselta ehdokkaalta kysyttiin, minkä koodinimen presidentin turvallisuudesta huolehtivan Salaisen palvelun pitäisi antaa heille, Itseriittoiseksi mahtailijaksi syytetty Trump väläytti huumoriaan valinnallaan: Humble (suom. nöyrä).

Miksi luottaisimme sinuun?

Väittelyn tiimellyksessä Wisconsinin kuvernööri Scott Walker luonnehti Trumpin kykyjä muun muassa sanomalla, että Yhdysvallat ei tarvitse Valkoiseen taloon toista oppipoikaa peräkkäin Barack Obaman jälkeen.

Entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush arvosteli Trumpia siitä, että tällä on ollut hyvät välit lukuisiin demokraattipuolueen edustajiin kuten ex-presidentti Bill Clintoniin. Trump kiisti Bushin väitteen siitä, että olisi yrittänyt päästä mukaan Floridan kasinobisnekseen.

Jeb Bush ja Trump paiskasivat ylävitoset väittelyn tiimellyksessä.­

Republikaanien ainoa presidenttiehdokkuutta tavoitteleva nainen, Carly Fiorina, muistutti, että Trumpin yhtiöt ovat hakeutuneet neljä kertaa konkurssiin.

– Miksi meidän pitäisi luottaa sinuun, Fiorina kysyi.

Myös Fiorinan mitattiin suoriutuneen väittelystä hyvin. Hän on Trumpin ohella toinen ehdokas, joka tulee perinteisten poliittisten piirien ulkopuolelta, sillä hän on Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja.

Trump elehti puhuessaan lehdistölle väittelyn jälkeen. Hän arveli itse selviytyneensä erinomaisesti väittelystä, vaikka tunnustikin, että muut ehdokkaat olivat aiempaa parempia.­

Ennen 11 pääehdokkaan väittelyä CNN-kanavalla puhunut Louisianan kuvernööri Bobby Jindal varoitti, että Trump ojentaisi vaaleissa presidentin viran lahjakäärössä demokraattien Hillary Clintonille. Jindal viittasi tällä arvioihin, joiden mukaan jyrkkä Trump karkottaisi maltillisia äänestäjiä republikaaneilta demokraattien puolelle.

"Ei päässyt enää yllättämään"

Trump ei päässyt enää yllättämään muita ehdokkaita republikaanien toisessa vaaliväittelyssä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hänen mukaansa nyt ei päässyt syntymään "Trump-efektiä".

Kiistelty kärkiehdokas oli myös ehkä aiempaa maltillisempi, mikä ei Aaltolan mielestä välttämättä ole hänelle eduksi.

– Trump kuitenkin onnistui sikäli, että hän pystyi nytkin saamaan enemmän huomiota kuin kilpailijansa.

Aaltolan mukaan Trumpin kulmikas luonne ja räväkkyys vetoavat Yhdysvalloissa, koska moni republikaani on kyllästynyt poliittiseen korrektiuteen.

Trump saapui väittelyyn tyttärensä Ivankan kanssa.­

Politiikan asiantuntijan mielestä kukaan ehdokkaista ei tehnyt tv-väittelyssä isoja virheitä. Tästäkin syystä on Aaltolan mukaan odotettavissa, että presidentiksi pyrkivien republikaanien laaja joukko ei vielä lähiaikoina harvene.

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkii kaikkiaan 16 kandidaattia. Demokraattien puolella Hillary Clintonia on pidetty aiemmin varmana presidenttiehdokkaana, mutta hän on menettänyt jonkin verran suosiotaan.

Pääpuolueet aloittavat presidenttiehdokkaansa valinnan helmikuussa, ja varsinainen valinta on selvillä viimeistään esivaalikiertueen jälkeen heinäkuussa. Yhdysvallat äänestää seuraavasta presidentistään marraskuussa 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?