IS Turkissa pakolaisten lähtörannalla: Kaikki eivät halua tietää, mitä täällä tapahtuu öisin

rac

Julkaistu:

IS vieraili rannalla, jolta kolmevuotiaan syyrialaispojan Alanin ruumis löytyi kaksi viikkoa sitten. Golden Beachiltä lähtee joka yö satakunta pakolaista kohti Kreikkaa.

KUVAT kolmevuotiaan syyrialaispojan Alanin pienestä hukkuneesta ruumiista Turkin Akyarlarin Golden Beachillä järkyttivät maailmaa kaksi viikkoa sitten. Poika oli perheensä mukana matkalla Kosin saarelle veneellä.

Asiat menivät toisin kuin oli toivottu. Alan, hänen viisivuotias veljensä ja äitinsä ja yhdeksän muuta hukkuivat. Pojan perheestä jäi jäljelle vain isä, joka hautasi rakkaansa Pohjois-Syyrian Kobaneen.

Pikku-Alanista tuli nopeasti pakolaiskriisin symboli, joka sai ihmiset muuttamaan asenteitaan ympäri maailmaa. Pakolaiset eivät lähde hengenvaaralliselle merimatkalle kevyin perustein.


ALANIN perheen vene ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen vene, joka lähti toiveikkaasti pimeälle Välimerelle. Joka yö samalta rannalta lähtee satakunta uutta pakolaista kohti elämän ja kuoleman matkaa.

He saapuvat minibusseilla ja takseilla rannalle joka yö kahden kolmen maissa veneet mukanaan, yleensä 25 kilometrin päässä sijaitsevasta Bodrumin rannikkokaupungista.

Muun muassa syyrialaiset, afganistanilaiset ja pakistanilaiset valitsevat Akyarlarin kohtalokkaan merimatkan alkupaikaksi, sillä siitä on lyhin matka Kosin saarelle ja Eurooppaan. Osa heistä otetaan kiinni ja käännytetään kotiinsa jo ennen rannalle menoa.GOLDEN BEACH on kapea ranta, jonka vieressä kulkee kapea kylätie. Välittömästi tien toisella puolella on yksi Turgutreisin kahdeksasta taksiasemasta. Taksinkuljettaja Onur Güzenmez näkee Alanin löytöpaikan päivittäin.

– Se tuntuu todella pahalta. Ja joka yö tästä lähtee 20–30 uutta pakolaisten venettä kohti Kosia, Güzenmez kertoo.

Tuhannet vesipullot ja ruokapakkaukset tien viereisessä metsikössä kertovat siitä, että lähtijät voivat odottaa oikeaa hetkeä jopa tunteja. Se tulee yleensä kolmen neljän aikaan aamuyöllä.

Voimakkaalla moottorilla varustetulla isolla veneellä venematka kestäisi kymmenisen minuuttia. Sellaiseen on kuitenkaan harvalla varaa.


PAIKALLISEN veneliikkeen, Eastmarinen työntekijä Cenk Ayats kertoo pakolaisten lähtevän merimatkalla usein kahdeksanmetrisillä veneillä, joita ostetaan matkan varrelta Izmiristä ja Istanbulista.

Monilla on noin 2 000 liiraa, noin 580 euroa, maksava sähkömoottori. Oikein vahva moottori maksaisi 10 000 liiraa, eli noin 3 000 euroa.

Vaarallinen matka voi päättyä kolmella tavalla. Onnekkaat pääsevät rantautumaan yön turvin Kosille. Osa joutuu antautumaan virkavallalle joko rannalla tai poliisiveneen kiinniottamina merellä Turkin ja Kreikan rajalla.

Ja sitten on se kolmas vaihtoehto, joka koitui Alaninkin kohtaloksi. Pelkästään viime päivinä Turkista Kreikkaan yrittäneistä on hukkunut jo ainakin 72 ihmistä.TIISTAINA Akyarlarin poliisiaseman pihalla paahtavalta helteeltä etsi suojaa kolmisenkymmentä kiinniotettua syyrialaista ja pakistanilaista. Mukana oli myös taaperoikäisiä lapsia, joita aseistetut poliisit ohjeistivat hellin sanoin pysymään aidatun pihan sisäpuolella, eikä karkaamaan kylätielle.

Akyarlarin poliisipäällikkö haluaisi kertoa tilanteesta, johon pieni kylä pienine poliisivoimineen on ajautunut kuluvan kesän aikana. Hän soittaa esimiehelleen, joka taas soittaa omalle esimiehelleen. Luvan saanti tyssää pääpaikkaan Ankaraan.

Kylän poliisipäällikkö ei voi kun levitellä käsiään ja tarjota poliisien tai pakolaisten haastattelemisen sijaan teetä.

Taksinkuljettaja Onur Güzenmez ei ole kertaakaan kuullut rannalta eikä mereltä laukauksia. Hänen näkemänsä mukaan poliisi ottaa mukaansa vain ne pakolaiset, jotka he saavat kiinni omin käsin.

– Me turkkilaiset olemme rauhallista väkeä.JA KUNNIOITTAVAA. Paikkaa, josta pieni Alan löytyi, ei ole päällystetty aurinkotuolein. Tasaisen valkoinen aurinkotuolien ja -varjojen rivistö alkaa taas kymmenisen metrin päästä.

Yhdessä tuolissa, kasvot kohti Kreikan suunnasta paistavaa aurinkoa, makoilee 21-vuotias istanbulilainen Ece Gizem Aydemir. Hän tuli Golden Beachille lomailemaan viikko sitten kahden ystävänsä kanssa.

– Kuulin Alanista ennen tänne tuloani. Se on todella surullista, nainen kuvailee.

Onur Güzenmezin mukaan moni turisti ei välttämättä edes tiedä, mitä rannalla öisin tapahtuu.

– Eivätkä kaikki halua edes tietää. He tulevat tänne lomalle ja pitämään hauskaa, Güzenmez sanoo.