Ahtisaari Guardianille: Venäjä ehdotti al-Assadin syrjäyttämistä vuonna 2012 – länsimaat eivät myöntyneet

Julkaistu:

Martti Ahtisaari sanoo brittilehti Guardianille, että Venäjän YK-lähettiläs ehdotti vuonna 2012 Syyrian presidentin syrjäyttämistä osana rauhansopimusta. Länsimaiden edustajat eivät tarttuneet tarjoukseen.
Guardianin mukaan Ahtisaari keskusteli helmikuussa 2012 YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden lähettiläiden kanssa.

Ahtisaari kertoo lehdelle, että Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin ehdotti hänelle tuolloin kolmiosaista suunnitelmaa kriisin liennyttämiseksi. Suunnitelmaan olisi sisältynyt se, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi luopunut vallasta.

– (Tshurkin) sanoi: Martti, istu alas, niin kerron sinulle, mitä meidän pitäisi tehdä, Ahtisaari kuvailee.

– Hän sanoi kolme asiaa: Ensinnäkään meidän ei pitäisi aseistaa oppositiota. Toiseksi, meidän pitäisi saada heti aikaan vuoropuhelu opposition ja Assadin välille. Kolmanneksi meidän pitäisi löytää tapa, jolla Assad voisi astua tyylikkäästi syrjään, Ahtisaari kertoo lehdelle.

Ahtisaari kertoi, että hän välitti ehdotuksen myös Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan YK-lähettiläille. Nämä eivät kuitenkaan hänen mukaansa tarttuneet siihen.

– Uskon, että he kaikki ja monet muut olivat vakuuttuneita siitä, että Assad syrjäytettäisiin virastaan muutaman viikon sisällä, joten mitään ei tarvitsisi tehdä, Ahtisaari kertoo.

Suomessa Ahtisaaren kommenteista on kertonut myös Suomen Kuvalehti. Guardianin artikkelin myötä asiasta tuli kuitenkin maailmanlaajuinen uutinen.

”Itse aiheuttamamme katastrofi”

Ahtisaaren mukaan Tshurkin oli palannut Moskovasta juuri ennen tapaamista ja keskustelusta syntyi vaikutelma, että hän teki ehdotuksensa Kremlin nimissä.

Kaikki Guardianin haastattelemat henkilöt eivät tosin usko tähän tulkintaan. Britannian ulkoministeriön Lähi-idän osaston ex-johtaja John Jenkins kommentoi lehdelle, että jos ehdotus olisi kerrottu hänelle, hän olisi halunnut kuulla sen myös presidentti Vladimir Putinilta, ennen kuin olisi ottanut sen vakavasti. Jenkinsin kokemuksen mukaan Venäjä on aina ollut sillä kannalla, että al-Assadin syrjäyttäminen ei tule kysymykseen.

Vitali Tshurkinin mukaan kyseessä oli ”yksityiskeskustelu” hänen ja Ahtisaaren välillä. Hän ei halua kommentoida keskustelun sisältöä Guardianille.

Julkisuudessa Venäjä on on tukenut al-Assadia koko Syyrian sodan ajan ja tyrmännyt ajatuksen hänen syrjäyttämisestään. Presidentti Putin ilmoitti tiistaina, että Venäjä jatkaa sotilaallista tukeaan Assadin hallinnolle.

Vuoden 2012 jälkeen kymmeniä tuhansia ihmisiä on tapettu Syyriassa, ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kotoaan. Ahtisaaren mielestä länsimaat saavat syyttää pakolaiskriisistä itseään.

– Meidän olisi pitänyt estää tämä, sillä pakolaisten virta Euroopan maihin on itse aiheuttamamme katastrofi, Ahtisaari sanoo.

– En näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin että näistä ihmisparoista pidetään hyvää huolta. (...) Maksamme nyt laskuja, jotka aiheutimme itse.