Pakolaisten avustaja: Näin irakilaiset kertovat muille pakolaisille Suomen ja Ruotsin eroista

rac

Julkaistu:

Unkari
Unkarissa pakolaisia avustanut suomalainen ihmettelee, kuka levittää irakilaisten keskuudessa kuvaa Suomesta jonkinlaisena kultamaana.
Budapestissä Unkarissa Eurooppaan tulleille pakolaisille ruokapaketteja toimittanut suomalaismies ihmettelee irakilaisten ihastumista Suomeen. Hän oli viime viikolla viemässä ruokalahjoituksia pakolaisperheille ja avustusjärjestöille. Irakilaiset ovat olleet suurin viime aikoina Suomeen tullut turvapaikanhakijoiden ryhmä.

Budapestin rautatieasemalla hän mietti, miksi monet irakilaiset pyrkivät Suomeen.

– Syyrialaiset, jotka olivat menossa Saksaan, tulivat kysymään minulta, kannattaako heidän sittenkin hakeutua Suomeen. Irakilaiset olivat kehuneet, että kannattaa mennä Suomeen eikä Saksaan tai Ruotsiin, mies kertoo.


Irakilaiset olivat syyrialaisten mukaan kertoneet muille pakolaisille, että Suomesta järjestyy työtä helpommin kuin Ruotsissa ja että vastaanotto on inhimillisempi.

Irakilaisten tulo Suomeen näkyy myös tilastoissa. Katso lisää täältä.

”Finland is good”

Suomalaisavustaja ei päässyt kunnolla keskustelemaan irakilaisten kanssa tilanteesta. Keskustelu olisi ollut hankalaa. Irakilaiset ja monet muut pakolaiset puhuivat huonosti vieraita kieliä. Parhaiten englantia puhuivat syyrialaiset.

– Yksi afganistanilainen väsyneen oloinen perheenisä osasi vain sanoa, että hän haluaa viedä perheensä Suomeen. Äiti oli kotimaassa sanonut, että ”Finland is good”.


Suomalaiselle avustajalle jäi mysteeriksi, kuka irakilaisten keskuudessa levittää ruusuista Suomi-kuvaa.

– Hieman käy sääliksi irakilaisia, jos he luulevat, että Suomi on jonkinlainen eldorado vaikka Ruotsiin verrattuna.

Suomalainen avustaja oli Budapestissä keskiviikosta lauantaihin. Hän näki, että välillä pakolaistulva hiljeni. Sitten asemalla saapui jälleen uusia ryhmiä.

Unkari rakentaa Serbian vastaiselle rajalleen aitaa pakolaisvirran takia. Uutisvideo yllä.