Tämän takia yhä useampi pakolainen haluaa Suomeen – varoitetaan Ruotsissa jopa välttämään poliisia

rac

Julkaistu:

Yhä useampi Tukholmaan saapuvista pakolaisista kieltäytyy anomasta turvapaikkaa Ruotsista. Sen sijaan he haluavat suoraan Suomeen, kertoo Dagens Nyheter.
– Näyttää siltä, että on paljon ihmisiä, jotka eivät halua anoa turvapaikkaa Ruotsista. He eivät myöskään halua keskustella maahanmuuttoviranomaisten kanssa, Ruotsin maahanmuuttoviraston tiedottaja Guna Graufelds kertoo lehdelle.

DN:n mukaan useat Tukholmaan saapuneista pakolaisista haluavat jatkaa edelleen Suomeen, jonka he uskovat myöntävän helpommin turvapaikan. Jos pakolainen hakee turvapaikkaa ennen Suomea jostain toisesta EU-maasta, ei hänen anomustaan tutkita Suomessa.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka kymmenkunta turvapaikanhakijaa saapui Helsinkiin junalla maanantaiaamuna.

Viranomaiset eivät ole laskeneet, kuinka paljon Tukholmaan saapuneista ei ano turvapaikkaa Ruotsista. Poliisi kertoo DN:lle, että päärautatieasemalla on henkilöitä, jotka kehoittavat välttämään kontaktia viranomaisiin.

– Nämä henkilöt huutelevat tai pitelevät kylttejä, joissa varoitetaan, että pakolaiset voivat tulla hakatuiksi, jos puhuvat poliiseille. Pakolaisia kehotetaan juoksemaan pakoon, jos näkevät poliiseja, kerrotaan DN:lle poliisilähteistä.

– Ne pakolaiset, jotka olisivat halunneet apua meiltä, ovat asemalle saavuttuaan kuulleet päinvastaista ja sitten vain kadonneet, pakolaisia junissa puhuttanut poliisi kertoo.


Varoituksia on levitetty myös sosiaalisessa mediassa ja puhelimitse.

– Etenkin yksin saapuvia afganistanilaisia lapsia lähestytään. Heidän puhelimensa soivat taukoamatta. Lisäksi heille annettaan tietoa Facebook-ryhmien kautta, toteaa poliisi.

– En halua syyttää mitään erityistä ryhmää, mutta tiedämme väärän tiedon levittämisestä ja kuinka helposti se etenee, kertoo Tukholman poliisin tiedottaja Lars Byström.

Lastensuojelujärjestö Rädda Barnen on myös huolissaan tilanteesta.

– Tämän on täysin tuomittavaa. On äärimmäisen tärkeää, että yksin saapuvat lapset saisivat heti kontaktin luotettaviin aikuisiin, kertoo järjestön pääsihteeri Elisabeth Dahlin.

DN on aiemmin uutisoinut, että Tukholman kaduilla elää jopa satoja yksin maahan saapuneita pakolaislapsia viranomaisten ulottumattomissa.

– Tänne on saapunut lapsia, jotka ovat valinneet olla anomatta turvapaikkaa Ruotsista. Emme tiedä, mitä näille lapsille on tapahtunut, myöntää Guna Graufelds maahanmuuttovirastosta.