Venäjällä tulossa kuuma vaalipäivä: Pidätyksiä, pahoinpitelyitä, hämäyspuolueita... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä tulossa kuuma vaalipäivä: Pidätyksiä, pahoinpitelyitä, hämäyspuolueita...

Venäjän sunnuntaisten paikallisvaalien jännite keskittyy Kostromaan, jossa Kremliä tukeva Antimaidan-liike valmistautuu tukahduttamaan demokratiamielisen Parnas-puolueen väitetyt aikeet värivallankumouksen aloittamisesta.

Aktivisti Vitold Zalesski osoitti mieltään Pietarissa maanantaina Parnas-puolueen Pietarin-osaston johtajan Andrei Pivovarovin vapautuksen puolesta.­

12.9.2015 13:08 | Päivitetty 12.9.2015 13:36

Kostroman paikallisvaaleja voidaan pitää jopa jonkinlaisina Venäjän syksyn 2016 duumanvaalien kenraaliharjoituksena, sillä paikka on sunnuntain vaaleissa ainoa, jossa Venäjän aitoa oppositiota edustavan Parnas-puolueen on sallittu edes asettaa ehdokkaitaan paikallisparlamentin vaaleihin.

Kaikkialla muualla puolueen yritykset osallistua vaaleihin tyrmättiin erilaisilla hallinnollisilla syillä vedoten muun muassa väärennettyihin kannattajanimiin.

Parnasin eli Kansan vapauspuolueen kuuluisin edustaja oli helmikuussa Kremlin edustalle murhattu oppositiojohtaja Boris Nemtsov, mutta hänen työtään pyrkii jatkamaan nuori puolueaktiivi Ilja Jashin, joka on nyt itse ehdolla Kostroman vaaleissa. Puolueen johtoon kuuluu myös Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov.

Parnasin kuuluisin edustaja oli helmikuussa Kremlin edustalle murhattu oppositiojohtaja Boris Nemtsov.­

Vaalitaistelun aikana useita Jashinin kannattajia on mukiloitu ja Jashin itse on joutunut pidätetyksi. Kostroma sijaitsee Moskovasta koilliseen noin kuuden tunnin junamatkan päässä ja se olisi normaalisti uinuva pikkukaupunki, ellei sinne tiivistyisi nyt koko Venäjän johtoeliitin vallankumouspelko.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Parnasin sallittiin tarkoituksella asettaa kaupungissa ehdokkaita, jotta valtakoneisto voisi harjoitella opposition kukistamista ennen syyskuulle 2016 määrättyjä valtakunnallisia duuman vaaleja. Lisäksi sallimalla opposition ehdokkuuden yhdellä paikkakunnalla vallanpitäjät voivat todistella, että Venäjällä oppositiolla on kyllä mahdollisuus päästä esille vaaleissa, mutta kukaan ei vain halua kannattaa heitä.

Likaista peliä

Kostroman vaalitaistelu on jo tähän mennessä ollut yksi Venäjän likaisimpia. Parnasia tukevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ryhmä on kerännyt todisteita siitä, millä eri tavoin Parnasin edustajia on yritetty painostaa ja mustamaalata kaupungissa.

Ihmisille on muun muassa jaettu koteihin vaalilehtisiä, joissa Parnasin edustajat esitetään joko natseina, Ukrainan fasistien liittolaisina, Yhdysvaltain kätyreinä tai sairaalloisina homouden harjoittajina.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.­

Vastikään Kostromassa kuki myös nuorten aktivistien äänekäs kulkue, joka teeskenteli olevansa Parnasin puolueen kannattajia. Nuoret kantoivat kulkueessaan useita Yhdysvaltain lippuja ja huusivat iskulausetta: ”Otamme Kostroman, otamme Venäjän.”

Lauantaina Venäjän mediassa uutisoitiin, että poliisi oli pysäyttänyt kahden miljoonan ruplan eli noin 26 000 euron laittoman käteisrahaerän viennin Kostromaan. Venäläisille kerrottiin, että kyse on Mihail Hodorkovskin perustaman Avoin Venäjä -järjestön yritys salakuljettaa Kostromaan rahaa, jotta summalla voitaisiin maksaa opposition vallankumousaktivistien palkkioita.

– Rahat oli tarkoitettu radikaaleille nuorisoryhmille, joiden aktivistit suunnittelevat lainvastaisia toimia vaalipäiväksi, paikallinen poliisi tiedotti nettisivuillaan.

 Outoja pikkupuolueita

NTV-televisiokanava näytti puolestaan vastikään salaa kuvatun dokumentin Parnasia tukevien aktivistien koulutuksesta. Tarkoitushakuisesti leikatussa dokumentissa luotiin mielikuva, että aktivisteja opetetaan videolla tekemään erilaisia vaaliväärennöstemppuja Kostromassa. Video oli kuvattu koulutustilaisuudessa, jossa Avoin Venäjä -järjestön lähettämiä vaalitarkkailijoita yritettiin opettaa tunnistamaan vallanpitäjien mahdollisesti suunnittelemat vaaliväärennöstemput.

Kostroman vaaleihin on hyväksytty myös ehdolle liuta outoja pikkupuolueita, joiden ainoana tavoitteena näyttää olevan sekoittaa äänestäjien mieliä. Yksi tuntemattomuudesta ilmestynyt puolue on nimeltään Parzas - eli Parnasiin on nimessä vain yhden kirjaimen ero.

Lisäksi on Kaikkia vastaan -puolue, joka kampanjoi käyttämällä samoja värejä ja samantyyppisiä iskulauseita kuin Parnaskin. Yhteensä erilaisia hämäys- ja ääntenhajotuspuolueita on Kostroman vaaleissa Parnasin kiusaksi ehdolla yhdeksän.

Internetissä levitetään myös valheellista tietoa, jonka mukaan Navalnyi ja Parnasin edustajat olisivat vaalien alla tavanneet Yhdysvaltain suurlähetystön edustajan vaalijuonia punoakseen.

Perjantaina Venäjän valtapuolueen eli Yhtenäisen Venäjän edustajat ilmoittivat lähettävänsä Kostromaan oman tarkkailija- ja juristiryhmänsä takaamaan vaalien laillisuutta.

– Ottaen huomioon Parnas-puolueen johtajien taipumuksen erilaisiin skandaaleihin, Yhtenäinen Venäjän aikoo ryhtyä toimiin vaalien turvaamiseksi ja todennäköisten provokaatioiden estämiseksi, Dni.ru-uustissivusto kertoi.

”Harjoitukset vallankumouksen järjestämiseksi”

Myös presidentti Vladimir Putinin valtakoneiston tueksi perustettu Antimaidan-liike on jo lähettänyt partioitaan Kostromaan. Antimaidan on liike, joka perustettiin Venäjälle Ukrainan vallankumouksen jälkeen estämään mahdollisen värivallankumouksen tulo Venäjälle.

– Kaikki Antimaidanin voimat keskitetään ja lähetetään Kostromaan, jotta voimme estää mahdolliset järjestyshäiriöt ja kontrolloida sitä, mitä siellä tapahtuu, Antimaidanin edustaja Dmitri Sablin kertoi venäläismedialle.

Sablinin mukaan Kostroman paikalliset sotaveteraanit kutsuivat Antimaidanin edustajat paikalle, jotta vaalirauha olisi äänestyspäivänä turvattu. Parnasin edustajat puolestaan pelkäävät, että Antimaidan tulee paikalle nimenomaan provosoidakseen yhteenottoja oppositiota vastaan.

– Täällä on meneillään (opposition) harjoitukset vallankumouksen järjestämiseksi, Sablin syytti Venäjän mediassa.

Sunnuntain vaaleissa Venäjällä valitaan yhtä aikaa parikymmentä kuvernööriä ja aluevaltuustoa sekä 11 alueparlamenttia. Kuvernöörinvaalit pidetään esimerkiksi Leningradin alueella, jossa vaaleja pidetään nykyisen virkaatekevän kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon uudelleenvalinnan muodollisena hyväksymisrituaalina.

Mihail Hodorkovski.­

Venäjän presidentti Vladimir Putin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?