Miksi Suomeen tulee paljon irakilaisia? Tilasto paljastaa mielenkiintoisen asian pakolaisvirrasta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastot osoittavat, miten pakolais- ja siirtolaisvirrat liikkuvat eri EU-maiden välillä.
Pakolaiskriisi on ollut loppukesän ja alkusyksyn kuumin puheenaihe. Vuoden 2015 aikana Eurooppaan on saapunut jo yli 300 000 turvapaikanhakijaa. Se on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Tilannetta selittää erityisesti Syyriassa riehuva sisällissota.

Turvapaikanhakija ei kuitenkaan ole sama asia kuin pakolainen. Pakolainen on henkilö, jolle paikallinen valtio tai UNHCR on myöntänyt kansainvälistä suojelua ja pakolaisen aseman.

Ilta-Sanomat listasi UNHCR:n tilastoja siitä, missä EU-maissa pakolaiset tai vastaavassa asemassa olevat ihmiset asuivat vuonna 2014.

Esimerkiksi jos pakolaiselle on myönnetty kansalaisuus, häntä ei enää lasketa pakolaistilastoihin. Tilastoissa ei myöskään huomioida turvapaikanhakijoita tai perheenyhdistämisen kautta tulleita pakolaisia.

Selittävät historiaa ja tulevaisuutta

Vuonna 2014 pakolaisia oli eniten Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Kaikille kolmelle eniten pakolaisstatuksia on myöntänyt Saksa ja toiseksi eniten Ruotsi.

UNHCR:n Pohjois-Euroopan tiedotuspäällikkö Markku Aikomus kertoo, että se johtuu erityisesti siitä, että maissa on jo ennestään ollut suuri vähemmistö pakolaisia ja siirtolaisia kyseisistä maista.

– Syitä on kolme. He haluavat olla perheidensä ja tuttaviensa kanssa yhdessä. He uskovat, että maassa jo oleva vähemmistö voi auttaa tulevia ihmisiä paikan päällä, koska ymmärtävät miten asiat toimivat. Kolmas syy on se, että tieto kulkee ystävien ja perheiden kautta.

Aikomus lisää, että Saksa ja Ruotsi ovat maita, joilla on toimivat turvapaikkajärjestelmät ja ne antavat tukea kotouttamista varten. Molemmilla mailla on maailmanlaajuisesti hyvä maine. Ne antavat kehitysapua ja niillä on suuret pakolaiskiintiöt.

Reitit, kieli ja kulttuuri vaikuttavat

Osa tilastoista taas selittyy pakolaisten reiteillä. Esimerkiksi monen Länsi-Afrikan maan, kuten Nigerian, turvapaikanhakijat ovat saaneet pakolaisaseman Italiasta Libyan merireitin vuoksi.

Joidenkin maiden kohdalla tilastoja selittävät muun muassa kieli ja kulttuuri. EU-maista esimerkiksi Britannia on myöntänyt ylivoimaisesti eniten pakolaisstatuksia entisen siirtomaansa Zimbabwen asukkaille. Ranska taas guinealaisille. Aikomus sanoo, että syyt ovat aika normaaleja.

– Jos joutuisin itse lähtemään Suomesta pakoon, miettisin, onko minulla maassa ystäviä tai perheenjäseniä, jotka voisivat auttaa minua. Onko se maa, jossa tiedän voivani elää. Jos minulla on kielitaitoa, sekin tietysti auttaa.

IS haastatteli helsinkiin tulleita irakilaisia turvapaikanhakijoita. Video yllä.