Ulkomaat

Venäjän viimeisen tsaariperheen kohtalosta kiistellään yhä – kirkko epäilee dna-tuloksia

Julkaistu:

Venäjällä on syntynyt kiista tsaari Nikolai II:n kahdesta lapsesta Alekseista ja Mariasta, joiden jäännöksiä esitetään haudattavaksi lokakuussa Pietariin.
Lasten jäännösten tutkinnasta ja uudelleenhautauksesta vastaava valtiollinen komissio ehdotti perjantaina, että hautaus tapahtuisi 18. lokakuuta Pietari-Paavalin linnoituksessa, jonne vuonna 1998 haudattiin jo aiemmin löytynet tsaariperheen jäsenten jäännökset.

Venäjän ortodoksikirkko suhtautuu kuitenkin jäännösten tunnistukseen epäilevästi. Kirkon edustaja, arkkipappi Vsevolod Tshaplin sanoi perjantaina uutistoimisto Interfaxille, että jäännöksille pitäisi vielä tehdä uusia tutkimuksia, jotta epäilykset niiden aitoudesta hälvenisivät.

– Moni kysymys askarruttaa uskovia ihmisiä. Näissä olosuhteissa on tärkeää, että kaikki mahdolliset uudet tutkimukset tehtäisiin, jotta voitaisiin varmistua siitä, että näytteet otetaan Jekaterinburgista löytyneistä jäänteistä ja että niitä verrataan jäänteisiin, joiden historiallista aitoutta ei kukaan kyseenalaista, Tshaplin sanoi Moskovassa.

Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II, keisarinna Aleksandra ja perheen viisi lasta murhattiin Jekaterinburgissa Venäjän vallankumouksen jälkeen 1918. Pääosa perheen jäännöksistä kaivettiin ylös jekaterinburgilaisesta metsästä vuonna 1991, mutta kruununperijä Aleksein ja hänen siskonsa Marian jäänteet löydettiin vasta 2007.

Venäjän ortodoksikirkko julisti vuonna 2000 tsaariperheen kaikki jäsenet pyhimyksiksi, mutta se on silti suhtautunut koko ajan epäilevästi Jekaterinburgista löytyneiden jäännösten tutkimiseen. Vuonna 1998 kirkko ei myöskään suostunut antamaan tukeaan hautajaisille, jotka järjestettiin Pietari-Paavalin linnoituksessa presidentti Boris Jeltsinin läsnä ollessa.

Kirkon edustajat ovat myös vaatineet jo haudattujen jäännösten ylöskaivamista, jotta voitaisiin varmistua, ovatko haudassa todella Nikolai II:n, Aleksandra Fjodorovnan sekä heidän tytärtensä Olgan, Tatjanan ja Anastasian jäännökset.

Vuonna 2007 Jekaterinburgista löytyi uusi erä jäännöksiä noin 70 kilometrin päästä aiemmasta löytöpaikasta. Kävi ilmi, että ruumiit oli yritetty polttaa, kuten aiemmin oli arveltukin. Löytäjät uskoivat tuolloin heti, että kyseessä ovat kateissa olleet Aleksein ja Marian jäännökset.

Asiantuntijoiden mukaan ei epäilystä

Vuoden 2007 löydöksille on tehty useita dna-tutkimuksia sekä venäläisten että yhdysvaltalaisten oikeuslääketieteen asiantuntijoiden johdolla. Uutistoimisto Tassin haastatteleman amerikkalaisasiantuntijan mukaan jäännösten tunnistuksen oikeellisuudesta ei voi olla epäilyksiä.

– Meillä on käytännössä kiistattomat todisteet siitä, että kaikki tsaariperheen jäsenet ovat nyt löytyneet. Meillä on kaikista perheenjäsenistä oma dna-profiili, joissa on paljon yhteistä, kuten pitääkin olla, mutta jokaisella on silti omansa, jäännösten tutkimiseen Yhdysvalloissa osallistunut Michael Coble sanoi.

Myös osa Romanovien jälkeläisistä on esittänyt epäilyjä dna-tutkimusten pitävyydestä, mutta perheen edustajat ilmoittivat Interfaxille nyt, että he ovat valmiit tulemaan hautajaisiin Pietariin.

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin lehdistösihteeri Natalja Timakova puolestaan kiiruhti ilmoittamaan, että vaikka hautajaispäivää on jo esitetty, niin sitä ei ole vielä lopullisesti päätetty. Ei ole myöskään vielä tietoa siitä, aikovatko Medvedev ja presidentti Vladimir Putin osallistua hautajaisseremoniaan, mikäli se pidetään lokakuussa Pietarissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt