Vankeus, raiskauksia, hakkaamisia ja hämärä kuolema – Isisin kynsistä paennut nainen kertoo Kayla Muellerin kohtalosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vankeus, raiskauksia, hakkaamisia ja hämärä kuolema – Isisin kynsistä paennut nainen kertoo Kayla Muellerin kohtalosta

Kayla Muellerin vankeudesta Isisin kynsissä on ollut vähän varmaa tietoa. Suhteellisen varmaa on kuitenkin se, että hän oli terroristijohtajan seksiorja, häntä kidutettiin ja hän on kuollut.

11.9.2015 21:30

Yhdysvaltalaisen avustustyöntekijän Kayla Muellerin, 26, kohtalo on surullinen. Islamilaisen valtion Isis-terroristit ottivat tiettävästi hänet vangikseen elokuussa vuonna 2013 ja hän tiettävästi kuoli helmikuussa 2015.

Yleisimmän käsityksen mukaan Mueller jäi Isisin vangiksi, kun hän matkusti tukikohdastaan Turkista Syyrian Aleppoon tapaamaan Lääkärit ilman rajoja -järjestöä.

Daily Mail kertoo, että Muellerillä olisi ollut mukanaan syyrialainen valokuvaajapoikaystävä Omar Alkhani, joka olisi sanonut Isisin asemiehille, että Mueller on hänen vaimonsa ja anoi hänen vapauttamistaan. Taistelijat menivät varmistamaan tarinaa Muellerilta ja lupasivat vapauttaa hänet, jos hän puhuisi totta.

Mueller puhui ja kertoi olevansa naimaton. Niinpä Isis vei hänet mukanaan, sillä hän oli naitettavissa jollekin jihadistille. Alkhani vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Tiettävästi Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdad valitsi Muellerin itse. Asiasta uutisoivat muun muassa The Independent ja ABC News. Myös CNN vahvisti asian.

– Meille kerrottiin, että Kaylaa kidutettiin ja hän oli al-Baghdadin omaisuutta. Hallitus kertoi sen meille kesäkuussa, perhe kommentoi ABC Newsille.

Tämä kuva Kayla Muellerista on otettu Arizonan Prescottissa vuonna 2013.­

Terroristipomo salasi ”avioliiton”

Väitteet ovat saaneet syyskuussa vahvistusta, kun Isisin seksiorjaksi valitsema 16-vuotias jesidinainen onnistui pakenemaan. Hän tapasi Muellerin vankeutensa aikana Rakan kaupungissa ja on kertonut yhteisestä vankeusajasta. Kertomusta on kuitenkin ollut mahdoton varmistaa.

– Kun he sieppasivat Kaylan, Isis-taistelijat repivät hänen kyntensä irti. Hänet pakotettiin kääntymään islamiin, nainen kertoi Daily Mailille.

Naiset kuljetettiin toisen jesidinaisen kanssa al-Baghdadin kakkosmiehen Abu Sayaffin kotiin. 16-vuotias jesidinainen kertoo, että al-Baghdad vieraili talossa lokakuussa ja raiskasi Muellerin useita kertoja.

– Hän oli peloissaan eikä vastustellut, sillä hän olisi hakannut hänet. Näin miehen raiskaavan hänet kolme tai neljä kertaa. He sanoivat meille, että meidät tapetaan, jos yritämme paeta. Kayla ei tiennyt, että hän oli kalifi, mutta tiesi, että hän on tärkeä.

Islamilainen valtio kutsuu itseään kalifaatiksi ja al-Baghdadi on julistautunut sen johtajaksi. Vaikka hän on Isisin johtaja ja yksi maailman etsityimmistä terroristeista, al-Baghdadi salasi vaimoiltaan sen, että oli ottanut Muellerin vaimokseen.

– Umm Sayaff (Abu Sayaffin vaimo) sanoi Kaylalle, että al-Baghdadin vaimot eivät tienneet avioliitosta.

Hääseremoniaa ei kuitenkaan ollut, mutta ”avioliiton” jälkeen al-Baghdadi pakotti Muellerin käyttämään täyspeittävää hijab-kaapua ja opiskelemaan Koraania. 16-vuotiaan naisen mukaan terroristijohtaja oli Muellerista niin mustasukkainen, että edes Sayaff ei saanut katsoa häntä.

Miten Mueller kuoli?

16-vuotias jesidinainen onnistui pakenemaan viime lokakuussa. Hän kertoo Daily Mailille, että he suunnittelivat pakoa myös Muellerin kanssa.

– Vaadimme, että hän pakenisi ja pyysimme häntä mukaamme. Hän sanoi, että hänen ystävänsä (amerikkalainen journalisti James Foley) oli jo mestattu ja hän pelkäsi kärsivänsä saman kohtalon.

Muellerin kuolema on yhä mysteeri. Tiettävästi Isis on lähettänyt perheelle kuvan naisen ruumiista ja ainoastaan hänen kuolemaansa pidetään varmana tietona.

Isis väittää, että nainen olisi kuollut Yhdysvaltain johtaman koalition ilmaiskuissa. Todennäköisesti Jordanian pommituksissa. Yhdysvaltain puolustusministeriö taas väittää, että Isis tappoi Muellerin itse.

Yhdysvallat suunnitteli pelastusoperaatiota Muellerin ja muiden panttivankien vapauttamiseksi, mutta erikoisjoukot olivat liian myöhään liikkeellä. Yhdysvallat arvelee, että he myöhästyivät vain muutamalla päivällä. Delta-joukot iskivät Abu Sayyafin majapaikkaan toukokuussa ja tappoivat hänet. Hänen vaimonsa otettiin kiinni.

16-vuotias jesidinainen kertoo Daily Mailille olleensa surullinen kuullessaan Muellerin kuolemasta, mutta ei usko hänen kuolleen ilmaiskussa.

– Hän oli minulle niin läheinen ystävä, enemmän kuin sisko. Minä rakastin Kaylaa.

Arizonan Prescottin pääkadulla oli helmikuussa kyltti, jossa kehotettiin rukoilemaan avustustyössä kuolleen Kaylan puolesta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?