Asiantuntija: Venäjän tuki Syyrian hallinnolle pitkittää sotaa

rac

Julkaistu:

Kaikki vastustavat Isisiä, mutta konfliktin perusongelmaan ei yhteistä linjaa.
Venäjän on viime päivinä huhuttu lisänneen sotilaallista tukeaan Syyrian hallinnolle. Nimettömien uutistoimistolähteiden mukaan maahan olisi tekeillä jonkinlainen lentotukikohta ja venäläisten epäillään jopa osallistuneen taisteluihin.

Ulkoministeri Sergei Lavrov vahvisti torstaina Venäjän toimittavan Syyrialle humanitaarisen avun lisäksi sotilaallista tukea aiempien sopimusten mukaisesti. Venäjä ei kuitenkaan ole lisännyt sotilaallista läsnäoloa maassa, Lavrov sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Wolfgang Mühlbergerin Venäjän tuki Bashar al-Assadille on omiaan vain pitkittämään konfliktia.

– Silloin myös tuki rikkaista Persianlahden maista Isisille tai muille (al-Assadia vastustaville) islamistiryhmille jatkuu, Mühlberger ennustaa.

Hänen mukaansa lisätuki on sinänsä tervetullutta Syyrian hallitukselle, jonka joukot ovat menettäneet asemiaan ja taistelutahtoaan viidettä vuotta jatkuvassa sodassa.

Hiipuuko Iranin tuki?

Tuki Venäjältä saattaa kiinnostaa presidentti al-Assadia myös siksi, että takeita Iranin sotilaallisen tuen jatkumisesta ei välttämättä ole. Jos ulkovaltojen kanssa solmittu sopimus Iranin ydinohjelmasta toteutuu suunnitellusti ja talouspakotteita helpotetaan, Teheranin johtajilla voi olla kiinnostusta tukea neuvotteluratkaisua Syyriassa, Mühlberger arvioi.

Euroopassa pakolaisvyöry on lisännyt paineita Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Mühlberger ei usko Isisin uhkaan ja ilmapommituksiin keskittyneiden länsimaiden taipuvan neuvotteluihin al-Assadin kanssa.

– Vaikka lännessä monet näkevät Isisin suurimpana pahana, monille syyrialaisille suurin paha on perustellusti al-Assad, sanoo Emile Hokayem IISS-tutkimuslaitoksesta AFP:lle.

Mühlberger on samaa mieltä: vaikka Isis on jonkin verran edennyt Syyriassa, sen hallussa on pääasiassa harvemmin asuttuja alueita.

– Al-Assad on yhä konfliktin tärkein käyttövoima. Hänen haluttomuutensa neuvotella on ongelman ydin, hän ei tajua hallinnon menettäneen oikeutuksensa, Mühlberger sanoo.

– Syyria pitäminen koossa ei ole mahdollista, jos al-Assad pysyy vallassa.