Tanskan päätös kiihdyttää turvapaikanhakijoiden virtaa Suomeen – nyt jo yli 200 päivässä

rac

Julkaistu:

Tanska päätti tänään, ettei se estä pakolaisia jatkamasta matkaa muihin EU-maihin. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden määrä tulee kasvamaan Suomessa entisestään.
Tanskan TV2-kanava kertoi aamupäivällä torstaina, ettei Tanska enää estä pakolaisia jatkamasta matkaansa Ruotsiin tai muihin Pohjoismaihin. Poliisin mukaan tuhansien ihmisten estäminen on mahdotonta.

Tanska keskeytti eilen Tanskan ja Ruotsin välisen junaliikenteen ja sulki maita yhdistävän moottoritien. Tie on jo avattu ja junaliikennettäkin palautellaan aikatauluun.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosjohtaja Juha Similä kertoo, että Tanskan päätös tarkoittaa väistämättä sitä, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Suomessakin entisestään.

– Tokihan se on selvää, että mitä vapaammin ja helpommin Schengen-alueella pääsee liikkumaan muualle Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, määrä kasvaa meilläkin.

Määrä on kasvanut joka viikko

Similä sanoo, että turvapaikanhakijoiden määrä on ollut viime viikkoina Suomessa kasvussa joka tapauksessa. Poliisin mukaan 90 prosenttia Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista saapuu pohjoisen reitin kautta Tornio–Haaparanta-akselilta.


–  Viime päivinä hakijamäärät ovat olleet yli 200 turvapaikanhakijaa päivässä. Määrä on kasvanut joka viikko. Olemme tulleet viikkotasolta 800:sta 1200:aan ja tämän viikon jälkeen luku on varmaan 1500 tasolla.

Tanskan päätöksen todelliset vaikutukset näkyvät Similän mukaan kuitenkin vasta myöhemmin.

– Sen näyttävät tietenkin tulevat viikot. Olivatpa kyseessä Tanskassa olevista turvapaikanhakijoista tai muista, emme koskaan pysty varmuudella sanomaan, mihin ihmiset haluavat matkaa tehdä.


Tanska on edustanut nihkeää linjaa pakolaiskriisissä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen suhteen. Maa on laittanut libanonilaisiin lehtiin ilmoituksia, joissa Tanskan kerrotaan hankaloittaneen maahanpääsyä ja leikanneen turvapaikanhakijoiden tukia.

Viime päivinä Tanskaan saapuneista noin 3000 pakolaisesta vain 400 on hakenut turvapaikkaa Tanskasta. Pakolaiset pääsevät nyt jatkamaan matkaansa näyttämällä viranomaisille henkilöllisyystodistusta.

Yllä olevalla videolla on haastateltu Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita.