Boris Nemtsovin murhatutkinta: Ei Venäjä-motiivia, ei palkkamurhaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boris Nemtsovin murhatutkinta: Ei Venäjä-motiivia, ei palkkamurhaa

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhatutkinta on mitä todennäköisimmin päätymässä Venäjällä johtopäätökseen, jonka mukaan hänet surmattiin ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden vuoksi, kertoo Kommersant.

Tässä Boris Nemtsov kuvattuna vuonna 2009.­

9.9.2015 9:30

Kommersantin saamien tietojen mukaan venäläiset rikostutkijat lähtevät ainakin toistaiseksi siitä, että kyse oli henkilökohtaisesta kostosta Nemtsoville. Murha-asetta ole löydetty eikä murhan suorittajilta ei ole myöskään löydetty suuria summaa rahaa, mikä olisi todistanut palkkamurhasta.

Lehden lähteiden mukaan syytekirjelmässä ei tultane siten puhumaan lainkaan palkkamurhasta, vaan virallisen muotoilun mukaan kyse on ”murhasta, joka on suoritettu poliittisen, ideologisen, rodullisen, kansallisen tai uskonnollisen vihan perusteella”.

Nemtsovin tapauksessa tutkijat ovat kallistumassa siihen, että motiivi löytyy ranskalaisesta satiirilehdestä Charlie Hebdosta, jonka toimittajia ja piirtäjiä Nemtsov oli asettunut tukemaan. Ranskalaislehti julkaisi profeetta Muhammedista pilapiirroksen, joka johti sen jälkeen Pariisissa verilöylyyn, kun aseistautuneet miehet surmasivat yhteensä 12 ihmistä lehden toimituksessa.

Murhaajaksi epäillyn Zaur Dadajevin ja hänen kumppaninsa Anzor Gubashevin kerrotaan sanoneen ensimmäisissä kuulusteluissaan, että Nemtsov ansaitsi kuolla, koska hän oli tukenut Charlie Hebdon toimitusta ja loukannut siten kaikkia muslimeja.

Nemtsovin sukulaiset ja heidän edustajansa Vadim Prohorov eivät ole tyytyväisiä esitutkinnasta saamiinsa tietoihin. Prohorov on varma, että Nemtsov surmattiin nimenomaan hänen Venäjällä tekemänsä oppositiopoliitikon työnsä vuoksi.

– Näen kolme mahdollista kehityskulkua nyt. Joko murhan tilaajat saadaan kiinni jäljellä olevassa ajassa tai heidän osuutensa jätetään käsiteltäväksi erillisessä oikeudenkäynnissä. Pahin vaihtoehto on, jos nyt vangitut epäillyt murhan suorittajat tullaan julistamaan sekä murhan tekijöiksi että tilaajiksi. Sitä tulemme vastustamaan, Prohorov sanoi Kommersantille.

Murhasta epäillään yhteensä viittä tshetsheeniä. Aikanaan oikeudenkäynti tullaan käymään moskovalaisessa sotaoikeudessa, sillä pääepäilty Zaur Dadajev oli murhan tekohetkellä armeijan palveluksessa. Venäjän vakavien rikosten tutkintakomitea uskoo saavansa tutkinnan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Zaur Dadajev on sittemmin perunut tunnustuksiaan ja syyttänyt, että ne kiristettiin häneltä kiduttamalla. Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan ole ilmoituksensa mukaan löytäneet todisteita Dadajevin kiduttamisesta, joten Kommersantin mukaan hänen alkuperäistä tunnustustaan pidetään yhä voimassa olevana.

Venäjän vaikutusvaltaisimpiin oppositiopoliitikkoihin kuulunut Boris Nemtsov surmattiin Kremlin edustalla olevalla sillalla helmikuun lopussa. Murhapaikan valinta herätti heti alkuun epäilyt siitä, että murhalla haluttiin pelotella Venäjän oppositiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?