Valvontakameran kuvat julki – näin Ruotsin Ikea-puukottaja valmistautui veritekoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valvontakameran kuvat julki – näin Ruotsin Ikea-puukottaja valmistautui veritekoon

Kahden ihmisen puukotus Ikea-tavaratalossa Ruotsin Västeråsissa järkytti niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Aftonbladet on julkaissut kuvia, jotka kertovat tapahtumista ennen veritekoa.

Kaksi ihmistä kuoli puukotuksessa Vesteråsin Ikeassa aiemmin kesällä.­

8.9.2015 12:57

Ruotsalainen Aftonbladet on julkaissut valvontakamerakuvia Västeråsin Ikeassa elokuussa tapahtuneesta puukotuksesta. 36-vuotias mies puukotti raa’asti kuoliaaksi 55-vuotiaan naisen ja tämän 27-vuotiaan pojan.

Valvontakamerakuvissa näkyy, kun epäilty tekijä poimii keittiöveitsipaketin Ikean hyllystä. Kuvissa näkyy myös 23-vuotias mies, jota epäiltiin aluksi avunannosta murhaan. Hänen osuuttaan ei enää tutkita.

Vapautettu mies on saanut pysyvän oleskeluluvan Ruotsista. Hän kertoi kuulusteluissa olleensa Västeråsissa hoitamassa asioitaan verovirastossa ja maahanmuuttovirastossa. Jälkimmäisessä virastossa hän tapasi 36-vuotiaan miehen, joka pyysi häntä mukaan Erikslundin kauppakeskukseen, jossa Ikeakin sijaitsee. Heidän piti ostaa kännykät ja keittiötarvikkeita.

Aftonbladet on aiemmin kertonut, että 36-vuotias mies oli kuullut murhapäivänä, että hänet oli määrä käännyttää Ruotsista välittömästi takaisin Italiaan.

Uhrit valikoituivat täysin sattumalta

Nuorempi mies kertoi poliisille, ettei hänellä ollut aavistustakaan tekijän aikomuksista. Hän sanoo olleensa yhtä järkyttynyt kuin muutkin. Kaksikko oli kävellyt taloustavaroiden osastolla, ja he katselivat kattiloita ja veitsiä.

– Kysyin, miksi hän katseli niitä ja hän vastasi, että aikoisi ostaa niitä, mies 23-vuotias kertoi kuulusteluissa.

Sitten vanhempi mies oli avannut kahden keittiöveitsen pakkauksia ja nuorempi oli kysellyt, mitä hän aikoo tehdä. Vastausta ei tullut. Muutamaa minuuttia myöhemmin hän hyökkäsi.

Nuorempi mies kertoi kuulusteluissa pelänneensä kuollakseen, että mies hyökkäisi hänenkin kimppuunsa. 23-vuotias juoksi kauhuissaan paikalta ja hänet otettiin kiinni bussipysäkin edustalta.

Hyökkäyksen jälkeen epäilty puukotti itseään. Hän sai vakavia vammoja, mutta selvisi niistä. Hän myönsi tekonsa poliisille ja kertoi, että äiti ja poika valikoituivat uhriksi täysin sattumalta.

Poliisin mukaan uhrit olivat jo kuolleet, kun ensimmäinen partio pääsi paikalle. Äiti ja poika olivat kotoisin Skellefteåsta ja olivat Västeråsissa tapaamassa nuorempaa perheenjäsentä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?