Rikkaissa arabimaissa turvapaikanhakijaluku 0 – ”Eivät ole sitoutuneet pakolaisten suojeluun” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rikkaissa arabimaissa turvapaikanhakijaluku 0 – ”Eivät ole sitoutuneet pakolaisten suojeluun”

Persianlahden rikkaat arabimaat ovat saaneet kansainväliseltä yhteisöltä ja kansalaisjärjestöltä pyyhkeitä siitä, että ne eivät ole ottaneet Lähi-idästä turvapaikanhakijoita vastaan.

8.9.2015 11:00

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Kuwaitin, Bahrainin, Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Saudi-Arabian ja Omanin kohdalla turvapaikanhakijaluku näyttää pyöreää nollaa.

UNHCR:n Pohjois-Euroopan tiedotuspäällikkö Markku Aikomus kertoo, että alueen maat eivät ole allekirjoittaneet Geneven pakolaissopimusta.

– Maat ovat antaneet suurta taloudellista tukea ja humanitaarista apua. Kyllä ajatus on kuitenkin se, että jokaisen maan pitäisi ottaa turvapaikanhakijoita vastaan.

Arabimaat ovat olleet rahallisesti avokätisiä. YK:n mukaan esimerkiksi Kuwait on antanut Syyrialle humanitaarista apua 940 miljoonan dollarin edestä.

Pakolaisneuvonta ry:n tiedottaja Sanna Rummakko sanoo, että maat pelkäävät Syyrian pakolaisten aiheuttavan sisäpoliittisia ongelmia.

– Lähi-idän arabimaissa ei ole demokratiaa, eivätkä ne ole sitoutuneet pakolaisten suojeluun. Esimerkiksi erilaisen uskonnollisen suuntautumisen takia naapurimaista tuleviin pakolaisiin saatetaan suhtautua hyvin kielteisesti ja he tietävät sen.

Esimerkiksi Saudi-Arabian valtaapitävien sunnimuslimien on arveltu pelkäävän syyrialaisten shiiamuslimien liittoutuvan maan opposition kanssa. He puhuvat vieläpä arabeina samaa kieltä. Maahan pääsy on tehty erittäin vaikeaksi.

Saudi-Arabiassa on noin puoli miljoonaa syyrialaista töissä, mutta pakolaisen asemaa heillä ei ole. Heidän oikeusturvansa on heikko ja heidät voidaan karkottaa helposti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?