Nyt puhuu maailmaa järkyttäneet kuvat Aylanista, 3, ottanut nainen: ”Hiljaisen ruumiin huuto”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Valokuvaaja Nilufer Demir ylitti rantaa Turkin Bodrumissa keskiviikkoaamuna, kun hän näki sen, mikä sai ihmiset ympäri maailman ajattelemaan kurjistunutta pakolaistilannetta. Varoitus: Artikkelin kuvat voivat järkyttää.
Pieni poika makasi hiekalla kasvot alaspäin. Pojalla oli punainen t-paita, siniset housut ja mustat kengät. Aallot liplattivat pojan elottomille kasvoille.

Valokuvaaja Nilufer Demir jähmettyi paikoilleen.

– Ei ollut enää mitään tehtävissä, että hän olisi herännyt henkiin, 29-vuotias Demir kertoo CNN Turkin sisarkanavalle.

Niinpä Turkin Doganin uutistoimiston kirjeenvaihtaja ja valokuvaaja teki ainoan asian, mitä hän pystyi. Hän otti kameransa esiin ja alkoi kuvata.

– Ei ollut muuta tehtävissä, paitsi ottaa hänestä kuva… ja se on täsmälleen, mitä tein. Ajattelin, että tämä on ainoa tapa ilmaista hänen hiljaisen ruumiin huuto, Demir kertoo.

Nyt tämä hiljainen huuto on välittynyt miljoonien ihmisten verkkokalvoille ympäri maailman. Demirin ottamat kuvat ovat päätyneet useiden lehtien etusivuille. Kuvat ovat levinneet myös sosiaalisessa mediassa. Kuvat symbolisoivat pakolaistilanteen kurjuutta: pakolaiset taistelevat hengestään joka päivä, mutta monen matka tulee tiensä päähän liian aikaisin.

Äiti löytyi toiselta rannalta

Rannalta löytynyt poika oli kolmevuotias Aylan, joka oli matkalla yhdessä isänsä, isoveljensä ja äitinsä kanssa Turkin Bodrumista Kreikan Kosin saarelle. Viisivuotias Galip-veli ja 35-vuotias Rehan-äiti hukkuivat myös, kun pakolaisia kuljettanut vene kaatui.

Perheen isä Abdullah säilyi hengissä. Kurdiperhe oli lähtenyt Syyrian Kobanen kaupungista pakoon äärijärjestö Isisin toimia.

Demir löysi Aylanin ensimmäisenä yhdessä kollegoidensa kanssa. Pian Aylanin löydön jälkeen he näkivät lähettyvillä myös Aylanin veljen Galipin ruumiin.

– Hän makasi rannalla samalla tavalla. Hänellä oli myös paita, housut ja kengät päällä. Heillä ei ollut mitään (turvanaan) – ei pelastusliiviä, ei käsivarsikellukkeita, ei pelastusrenkaita. Tämä todella paljasti, kuinka traaginen hetki se oli, Demir kertoo.

Kauempaa rannasta Demir löysi myös 11-vuotiaan pojan ruumiin. Hänelläkään ei ollut pelastusliiviä. Demir sai myöhemmin kuulla, että poikien äidin Rehanin ruumis löytyi toiselta rannalta lähes 250 kilometrin päästä.

Hän ei olisi kuitenkaan uskonut, että hänen ottamansa kuvat olisivat herättäneet niin kovasti huomiota.

– Ajattelin, että ainoa asia, mitä voin tehdä, oli ottaa heidän kuvansa ja tehdä varmaksi sen, että Turkki ja koko maailma näkee tämän, kuvaaja sanoi.