3-vuotias Aylan, isoveli ja äiti hukkuivat Välimereen pakomatkalla Eurooppaan – traaginen tarina kuohuttaa maailmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

3-vuotias Aylan, isoveli ja äiti hukkuivat Välimereen pakomatkalla Eurooppaan – traaginen tarina kuohuttaa maailmaa

Julkaistu: 3.9.2015 9:28, Päivitetty 3.9.2015 12:15

– Sydämeni on särkynyt, turkkilainen kalastaja kommentoi näkyä, jossa useita pakolaisia makasi kuolleena rannalla. Varoitus: Artikkelin kuvat voivat järkyttää.

Kuvat kuolleesta syyrialaispojasta turkkilaisella rannalla on järkyttänyt maailmalla. Kuvat ovat karu todiste pakolaistilanteen pahentumisesta.

Pieni poika löytyi elottomana rannalta Turkin Bodrumista keskiviikkoaamuna. Turkkilaispoliisi kantoi hiekassa kasvot alaspäin maanneen pojan ruumiin pois kuvaajien todistaessa tapahtumaa.

BBC raportoi, että poika on syyrialainen lapsi, joka oli pakolaisveneessä matkalla sodan runtelemasta kotimaastaan kohti Kreikan Kosia. BBC:n mukaan kahdessa uponneessa pakolaisveneessä oli 23 pakolaista, joista vain yhdeksän pelastui. 12 menehtyi ja kaksi on kateissa.

Turkkilaispoliisi nosti rannalta keskiviikkoaamuna löytyneen pienen pojan ruumiin syliinsä ja kantoi tämän pois.

Turkkilainen uutistoimisto Dogan raportoi, että pakolaiset olivat Kobanen kaupungista. Syyrialaiset ovat joutuneet lähtemään pakoon äärijärjestö Isisiä.

Maailmalla vahvoja tunteita herättäneen pojan raportoidaan olevan kolmivuotias Aylan, joka hukkui yhdessä viisivuotiaan veljensä Galipin ja heidän äitinsä Rihanin kanssa. Perheen isä Abdullah Kurdi selviytyi. Daily Mailin mukaan pojalla ei ollut pelastusliivejä.

Pojan perhe oli aiemmin anonut turvapaikkaa Kanadasta, mutta heidän hakemuksensa hylättiin.

Perheen isän sisko Teema Kurdi, joka asuu Vancouverissa, kertoi National Post -lehdelle, että hän oli avustanut veljensä perhettä, jotta he pääsisivät lähtemään Lähi-idästä.

– Yritin auttaa heitä, mutta emme onnistuneet saamaan heitä pois sieltä. Siksi he yrittivät veneellä.

Pojan kohtalon irvokkuutta korostaa se, että hän huuhtoutui rantaan lähellä Turkin lomakohteita, jossa monet eurooppalaiset lomailevat tällä hetkellä.

Huolestuneita kommentteja pakolaistilanteesta ja kuvia pojasta leviää hurjaa vauhtia Twitterissä aihesanalla #KiyiyaVuranInsanlik. Se tarkoittaa suomeksi ”rantaan huuhtoutunut ihmisyys”.

Kommenteissa on ihmetelty sitä, miten maailmassa voi tapahtua näin.

 The Washington Post -lehtikin kirjoittaa, että kuva on nousemassa kaikkein traagisimmaksi symbolikuvaksi Välimeren pakolaistilanteesta.

The photos of the boy are too heartbreaking to post. We worry about mundane things everyday while this happens. #KiyiyaVuranInsanlik— Ziad Awartani (@ZiadAwartani) 3. syyskuuta 2015
#KiyiyaVuranInsanlik Die. Humanity. Die. How could you let this happen.— Anupam Gupta (@b50) 3. syyskuuta 2015
Pure, deep, dark sadness: A dead baby becomes the most tragic symbol yet #KiyiyaVuranInsanlik http://t.co/6AJKKBFNQC— Artemis Papanika (@Artemis_Pap) 3. syyskuuta 2015

Paikallinen kalastajakin järkyttyi pakolaisten kohtalosta. Hän näki ruumiita rannalla.

– Tulin merelle ja olin peloissani. Sydämeni on särkynyt, kalastaja kertoo BBC:n mukaan.

– Tämä traaginen kuva pienestä pojasta ... on jälleen muistutus siitä, millaiseen vaaraan lapset ja perheet joutuvat paetessaan Syyriassa paremman elämän toivossa. Tämän lapsen kohtalon pitäisi saada mielet ja voimat EU:ssa puhaltamaan yhteen hiileen ja sopimaan suunnitelmasta pakolaiskriisin ratkaisemiseksi, kommentoi brittiläisen Pelastakaa lapset -järjestön johtaja Justin Forsyth Guardianin mukaan.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOMin mukaan peräti 350 000 pakolaista on lähtenyt vaaralliselle pakomatkalle kohti Eurooppaa tämän vuoden tammikuusta lähtien. Järjestön mukaan 2 600 pakolaista on hukkunut yrittäessään ylittää Välimerta.