Paljastiko Venäjä vahingossa tappionsa Ukrainassa? – ”2000 kuollut, 3200 vammautunut”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan kriisi
Venäläinen talouslehti kirjoitti ”rahallisista korvauksista Ukrainassa sotineille”. Kirjoitus poistettiin pikavauhtia, väittää ukrainalaissivusto.
Huom. Jutun julkaisun jälkeen venäläissivusto BS-lifen nettidokumentti on todettu väärennökseksi. IS:n selvitys aiheesta löytyy tästä linkistä.

Venäläiselle talouslehdelle on ukrainalaisen uutissivuston mukaan käynyt melkoinen vahinko kirjoituksessa, joka käsitteli Venäjän armeijan kohonneita kustannuksia vuonna 2015.

BS-life.ru -sivustolla (Business Life) julkaistiin äskettäin kirjoitus, jossa ruodittiin hyvin asialliseen tyyliin armeijan rahankäyttöä. Yksi osio kirjoituksessa oli ”Korvaukset Ukrainan sotatoimiin osallistuneelle sotilashenkilöstölle 2014–2015”.

Venäjä on jyrkästi kiistänyt, että sen vakinaista armeijaa olisi Ukrainan kapinallisten apuna sotatoimissa. Venäjän mukaan Ukrainassa sotineet venäläiset ovat vain lomailevia vapaaehtoisia.

Business Lifen kirjoituksessa – joka poistettiin pikavauhtia netistä – kerrottiin amerikkalaisen Forbes-lehden mukaan seuraavasti:

– Kokonaisuudessaan, helmikuuhun 2015 mennessä, rahallista korvausta on maksettu yli 2 000 kuolleen sotilaan perheelle sekä 3 200 sotilaalle, jotka kärsivät vaikeista vammoista ja jotka on määritelty invalideiksi.

Venäläiset sensorit poistivat kirjoituksen nopeasti, mutta ukrainalainen uutissivusto onnistui löytämään netin välimuistiin tallentuneen kopion sivusta. Kopion voi katsoa tästä Novy Region -uutissivuston jutusta tai tästä Forbes-lehden jutusta.

Kopion aitoutta on mahdoton todistaa aukottomasti, mutta myös Ilta-Sanomat löysi lukijansa avulla tämän kopion venäläissivustosta.

Todiste rajuista taisteluista

Novy Region -sivustoa (suom. Uusi alue) on pidetty luotettavana uutislähteenä. Venäjän olisi kuitenkin helppo syyttää sitä esimerkiksi väärennöksestä, koska sivusto on ukrainalainen.

Mikäli tiedot 2 000 venäläisestä kaatuneesta ja 3 200 vammautuneesta pitävät paikkansa, kyseessä ovat erittäin merkittävät miehistötappiot sodassa, jota Venäjä ei virallisen versionsa mukaan edes käy.

Luvut osoittaisivat, että Itä-Ukrainan sodan kiivaimmissa taisteluissa esimerkiksi vuosi sitten Ilovaiskissa ja alkuvuodesta Donetskin lentoasemalla sekä Debaltsevessa olisi kuollut Ukrainan armeijan sotilaiden lisäksi myös paljon vastapuolella sotineita Venäjän sopimussotilaita. Yllä olevalla videolla näkyy, miltä Debaltsevessa näytti taistelujen tauottua helmikuussa.

Venäjällä sopimussotilaan perhe saa yli 40 000 euroa, jos sotilas kuolee taistelussa. Vammautuneelle maksetaan noin 20 000 euroa korvausta.

Venäjän sotilasavusta Ukrainan kapinallisille on jo aiemmin esitetty useita raskauttavia todisteita. Vakinaisessa palvelussa olevia venäläissotilaita on vangittu Ukrainassa ja venäläisten liikkeitä Ukrainan maaperällä on jälkikäteen jäljitetty muun muassa sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien avulla.

Venäläinen Sotilaiden äidit -järjestö on myös raportoinut uhreista, joita on haudattu salaa eri puolille maata ja heidän perheitään on painostettu vaikenemaan asiasta.

Muokattu 11.43: Lisätty IS:n lukijan välittämä linkki venäläissivustolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt