Saksalaislehdeltä tyly sivallus Suomelle: Kantakaa vastuunne pakolaiskriisissä, jos haluatte tukea Venäjän uhkaa vastaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Turvapaikanhakijat
Saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen mukaan Suomi on yksi vastuuta pakoilevista maista Euroopan pakolaiskriisissä.
Vaikutusvaltainen saksalaislehti Frankfurter Allgemeine on moittinut Suomea riittämättömästä osallistumisesta Euroopan pakolaiskriisin hoitoon. Lehden päätoimittajistoon kuuluva Thomas Gutschker niputti viime viikonloppuna julkaistussa kirjoituksessaan Suomen niiden maiden joukkoon, joiden pitäisi ottaa tällä hetkellä vastaan enemmän pakolaisia.

Gutschkerin kirjoituksen varsinainen viesti meni kuitenkin vielä pitemmälle: Jos Itä-Euroopan maat – joihin hän siis luki tässä yhteydessä myös Suomen – haluavat jatkossa muilta Euroopan mailta solidaarisuutta Venäjän aiheuttaman uhan takia, näiden maiden olisi nyt syytä osoittaa enemmän solidaarisuutta muita kohtaan pakolaiskriisin hoidossa.

Gutschkerin kirjoituksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

Solidaarisuutta taakanjakoa vastaan

Kirjoituksen taustalla on pakolaistulva Välimeren ja Itä-Euroopan halki Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Suurimman taakan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa ovat kantaneet Gutschkerin mukaan Saksa, Ruotsi, Itävalta, Ranska, Italia ja Kreikka.

Toisena ääripäänä hän nostaa esiin Baltian maat, joista haki Gutschkerin mukaan vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena turvapaikkaa yhteensä vain 275 ihmistä.

Samaan aikaan Baltian maat ja esimerkiksi Puola ovat anelleet Nato-kumppaneiltaan lisäpanostusta Itä-Euroopan puolustusvalmiuteen. Taustalla on aggressiivisena pidetyn Venäjän uhka ja selkkaukset esimerkiksi Itämerellä.

Gutschker kytki asiat yhteen kärkevällä tavalla:

– Konkreettisesti on kyse siitä, että puolalaiset, romanialaiset ja baltit, kuten myös tshekit, slovakit ja suomalaiset voivat jatkossa odottaa solidaarisuutta Venäjän uhan suhteen vain, jos ne kantavat nyt osansa vastuusta pakolaiskriisissä, Gutschker kirjoitti.

Uusi kiintiöjärjestelmä

Hän vaati EU:hun täysin uutta turvapaikanhakijoiden kiintiöjärjestelmää, jollaista Itä-Euroopan maat ovat vastustaneet. Gutschker kehotti kuitenkin maita miettimään, haluavatko ne kaataa järjestelmän, joka saattaa joskus tulevaisuudessa hyödyttää niitä itseäänkin. Hän mainitsi esimerkkinä mahdollisuuden, että maat voivat joutua jonain päivänä esimerkiksi ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden kohdemaaksi.

Epäselvää on, miten Suomi oli päätynyt Gutschkerin listalle, jolla kaikki muut maat ovat Nato-maita. Kyse voi olla siitä, että Suomikin on ilmaissut huolestumisensa Venäjän aktiivisuuden lisääntymisestä lähialueillaan, ja toisaalta turvapaikanhakijoiden määrät ovat Suomessa olleet vielä pieniä pakolaiskriisin koko mittakaavaan nähden.

Saksassa on laajemminkin vaadittu reilumpaa taakanjakoa meneillään olevan pakolaiskriisin hoidossa, mutta Suomea ei ole aiemmin nostettu esiin yhtä näkyvästi kuin Gutschkerin kirjoituksessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt