Kreikka menossa kohti uusia vaaleja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreikka menossa kohti uusia vaaleja

Kreikka näytti perjantaina matkaavan kohti neljänsiä vaalejaan kolmen vuoden sisällä, kun 25 vasemmistolaisen Syriza-puolueen kansanedustajaa lähti puolueesta perustamaan uutta Kansan yhtenäisyys -puoluetta.

Uuden puolueen johtoon nouseva entinen energiaministeri Panagiotis Lafazanis kertoo Kansan yhtenäisyys -puolueen pyrkivän suureksi puolueeksi.­

21.8.2015 20:50

Syriza-kapinalliset kunnioittivat vasemmistolaisia juuriaan nimeämällä puolueen Kansan yhtenäisyydeksi. Nimi on sama kuin liittoumalla, joka nosti Salvador Allenden valtaan Chilessä vuonna 1970.

– Haluamme nousta suureksi puolueeksi, joka pyyhkii lainaohjelmilla pöytää, julisti puolueen johtoon nouseva entinen energiaministeri Panagiotis Lafazanis uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ennen kapinallisten lähtöä Syrizalla oli 149 edustajaa 300-paikkaisessa parlamentissa.

Perustuslain mukaan presidentti antaa jokaiselle parlamentin kolmesta suurimmasta puolueesta kolmen päivän mandaatin hallituksen muodostamiseen. Ensimmäisenä onneaan koettaa suurimman oppositiopuolueen Uuden demokratian johtaja Vangelis Meimarakis. Meimarakis aikoo neuvotella hallituksen muodostamisesta myös torstaina pääministerinpaikalta eronneen Syriza-puolueen Alexis Tsiprasin kanssa.

Jos uutta hallituspohjaa ei löydy, edessä ovat uudet parlamenttivaalit. Ne on järjestettävä 30 päivän kuluessa ilmoituksesta.

"Syriza ja Uusi demokratia jatkanevat"

Kaupallinen- ja lehdistövirkailija Jaana Oikarinen-Vasilopoulos Suomen Ateenan-suurlähetystöstä pitää uusia vaaleja todennäköisinä. Hän arvioi, että uusissa vaaleissa äänestäjät, jotka aiemmin halusivat vastustaa Kreikan lainaohjelmaa, saattavat palata takaisin vanhojen puolueiden suojiin.

– Uskon, että Syriza ja Uusi demokratia ovat ne kaksi suurinta puoluetta, joiden mukaan lähdetään hallitusta rakentamaan, sanoo Oikarinen-Vasilopoulos.

Hänen mukaansa niin kreikkalaiset kuin maan talousvaikuttajatkin kaipaavat tilanteeseen mahdollisimman nopeaa ratkaisua.

– Nyt pitäisi saada poliittinen tilanne vakautettua nopeasti, jotta saadaan talous kuntoon.

Ihmiset haluaisivat palata takaisin normaaliin arkeen.

– Ihmiset ovat väsyneitä koko tilanteeseen. Täällä kaivataan päättäjiä, joilla on rohkeutta tehdä tarvittavat muutokset, Oikarinen-Vasilopoulos sanoo.

Fitch: Vaalit riski lainaohjelmalle

Luottoluokittaja Fitch arvioi mahdollisten ennenaikaisten vaalien olevan riski uudelle lainaohjelmalle. Luottoluokittajan mukaan Kreikan ja sen velkojien suhteet paranivat neuvottelujen loppuvaiheessa, mutta tulevat repivät vaalikampanjat todennäköisesti pysäyttäisivät vaaditut lakiuudistukset.

Fitch ehti nostaa Kreikan umpisurkeaa luottoluokitusta tällä viikolla yhdellä pykälällä luokkaan CCC.

Euroopan komissio ei jakanut Fitchin huolta. Komission mukaan EU ei ole huolissaan Kreikan lainaohjelmaan liittyvien ehtojen toteutuksesta. Se muistutti, että lainaohjelma on jo hyväksytty Kreikan parlamentissa.

Lähteet: AFP, Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?