108 vuotta merellä – Maailman vanhin pulloposti rantautui Saksassa

Historialliseen tutkimukseen liittyvän löydön teki eläkkeellä oleva postivirkailija.

Brittitutkijan vuonna noin 1904–1906 lähettämä pulloposti rantautui vasta tänä keväänä Saksassa.

21.8.2015 11:16

Postivirkailijan uralta eläkkeelle jäänyt saksalainen Marianne Winkler sai yllättävän toimeksiannon lomaillessaan Pohjanmerellä sijaitsevalla Amrumin saarella. Winkler ja hänen miehensä löysivät merenrannasta vanhan näköisen lasipullon, jonka sisällä oli viesti.

Merivedessä kuluneen lasin läpi Winklerit näkivät lukea, että pullossa olevassa paperissa luki: ”Riko pullo”. Käsky oli selvä, mutta eläkeläispariskunta yritti saada pullon auki sen sijaan, että olisi rikkonut sen.

– Mieheni Horst yritti varovasti saada paperin ensin ulos, mutta kun se ei onnistunut, me teimme kuten käskettiin ja rikoimme sen, rouva Winkler kertoi paikallislehdelle.

Sisällä oli englanniksi, hollanniksi ja saksaksi kirjoitettu viesti, jossa pyydettiin pullon löytäjää vastaamaan muutamaan kysymykseen koskien pullon löytöpaikkaa ja löytötapaa. Löytäjälle luvattiin yhden shillingin löytöpalkkio. Vastauslähetys pyydettiin osoittamaan meribiologiseen yhdistykseen, joka sijaitsi yli 1 000 kilometrin päässä Britannian Plymouthissa.

– Päätimme tehdä kuten käskettiin, kertoi rouva Winkler Telegraphin mukaan.

Pariskunta lähetti postikortin Britanniassa sijaitsevaan osoitteeseen. Viesti välitettiin postin välityksellä, että se pääsisi mahdollisimman pian perille.

Plymouthissa viesti herätti suurta hämmennystä ja riemua.

– Meillä syntyi melkoinen hässäkkä, kun avasimme kirjekuoren, kertoi meribiologisen yhdistyksen viestintäjohtaja Guy Baker Telegraphille.

World's oldest message in a bottle washes up in Germany after 108 years at sea http://t.co/dgJShVJFyG pic.twitter.com/oWL9bkOSf9— The Telegraph (@Telegraph) 21. elokuuta 2015

Jos tviitti ei näy, katso se täältä.

Kävi nimittäin ilmi, että pulloposti oli seikkaillut merellä ainakin 108 vuotta. Sen oli lähettänyt samassa laitoksessa 1900-luvun alkuvuosina työskennellyt meribiologi George Parker Bidder joskus vuosien 1904 ja 1906 välisenä aikana. Tai oikeastaan Winklereiden löytämä pullo oli yksi 1 020 pullosta, jotka Parker Bidder oli lähettänyt matkaan. Hän oli halunnut tutkia syviä merivirtauksia ja pullot oli suunniteltu kellumaan niin, etteivät ne painuneet pohjaan asti vaan kulkeutuisivat pinnan alla olevian virtauksien mukana.

George Parker Bidder teki 1900-luvun alussa mullistavaa tutkimusta merivirtauksista.

– Se oli osa sen ajan tutkimusta, joka jatkuu edelleen – tosin nykyaikaisemman teknologian avulla, kertoi Baker.

Pulloista on löydetty osa jo aiemmin. Niitä on jäänyt useampia kalastajien verkkoihin ja osa on kadonnut meren syvyyksiin – ainakin toistaiseksi.

Parker Bidderin pullopostitutkimus oli sikäli uraauurtavaa, että sen avulla meribiologit todistivat merivirtojen suunnan.

– Useimmat pulloista löytyivät melko pian, kuukausissa ennemmin kuin vuosikymmenien jälkeen, Baker kertoi Telegraphille.

Winklereiden löytämä pullo viesteineen teki ennätyksen. Se on pisimpään meressä seilannut pulloposti, joka toistaiseksi on löytynyt.

Bakerin mukaan meribiologinen yhdistys odottaa vielä Guinnessin ennätystenkirjan väen yhteydenottoa. Winklerit saavat Bakerin mukaan luvatun palkinnon joka tapauksessa.

– Löysimme vanhan shillingin kolikon eBaysta. Lähetämme sen kiitoskirjeen kanssa Winklereille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?