Saksa odottaa valtavaa määrää turvapaikanhakijoita – Tutkija: EU puuttuu seurauksiin syiden sijaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksa odottaa valtavaa määrää turvapaikanhakijoita – Tutkija: EU puuttuu seurauksiin syiden sijaan

YK:n pakolaisjärjestö arvioi Eurooppaan saapuvien määrän vain kasvavan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi, että Euroopan unionissa keskitytään tällä hetkellä enemmän seurauksiin kuin syihin siirtolaistilanteen kärjistymisessä.­

19.8.2015 18:46

Maailman kärjistynyt pakolaistilanne näkyy Saksassa täyteen ahdettuina vastaanottokeskuksina, telttakylinä ja parakkeina.

Vauras Saksa houkuttelee siirtolaisia ja pakolaisia enemmän kuin muut Euroopan maat. Viime vuonna kolmasosa Eurooppaan saapuneista pakolaisista suuntasi Saksaan. Tämän vuoden aikana maahan odotetaan saapuvan noin 750 000 turvapaikanhakijaa.

Valtava ihmismäärä koettelee saksalaisten sietokykyä ja ruokkii rasismia. Uutistoimisto AFP:n mukaan turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoihin on tehty jo yli 200 iskua tänä vuonna.

Väkivaltaisuuksia on ollut erityisesti Itä-Saksassa, jossa rasististen iskujen määrä kasvoi lähes 40 prosenttia viime vuonna.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Tuomas Iso-Markun mukaan Itä-Saksassa ulkomaalaisiin kohdistuvat epäluulot ovat tuttu ilmiö jo 90-luvun alusta, jolloin Saksat yhdistyivät.

Iso-Markun mukaan ulkomaalaisväestön osuus maan itäosissa on perinteisesti ollut paljon pienempi kuin lännessä, jolloin ilmiö on uudempi ja vieraampi. Taustalla voi vaikuttaa myös, että idässä taloudellinen tilanne on länttä heikompi, jolloin ihmiset voivat kokea ulkomaalaiset uhaksi.

– Iskut kertovat kiristyneestä ilmapiiristä ja siitä, että tulijoiden hätää ei ehkä myöskään ole ymmärretty.

Iso-Markun mukaan Saksalla on periaatteessa tarpeeksi resursseja sijoittaa maahan saapuvat ihmiset, mutta muidenkin EU:n jäsenmaiden tulisi ottaa asiassa isompaa roolia.

EU puuttuu seurauksiin syiden sijaan

Kuluvan vuoden aikana EU-alueelle on saapunut jo liki 340 000 siirtolaista. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan Eurooppaan saapujien määrä vain kasvaa lähitulevaisuudessa.

YK:n pakolaisjohtaja Antonio Guterres vaati tiistaina EU-maita jakamaan vastuuta siirtolaisten vastaanottamisesta tasaisemmin. Guterresin mukaan ei ole kestävä ratkaisu, että Saksa ja Ruotsi ottavat vastaan valtaosan Eurooppaan pyrkijöistä.

Tähän mennessä EU on päässyt sopuun vain noin 55 000 pakolaisen ja turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenvaltioihin.

Iso-Markun mukaan EU on toistaiseksi puuttunut pakolaisongelman seurauksiin eikä syihin. Toisaalta pakolaiskriisi johtuu monista vaikeista konflikteista, joiden ratkaisemiseksi EU:lta puuttuu poliittista vaikutusvaltaa ja voimavaroja.

– Esimerkiksi Syyrian tilanne on toki sellainen, johon pitäisi poliittisella tasolla vahvemmin puuttua, mutta johon EU:n on yksin vaikea reagoida.

Merkel: Turvapaikanhakijoista Kreikkaa suurempi haaste

Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitti sunnuntaina, että turvapaikanhakijoista saattaa tulla EU:lle Kreikan velkakriisiä suurempi haaste.

Merkelin mukaan turvapaikka-asia voi olla seuraava suuri eurooppalainen hanke, jossa mitataan, pystytäänkö Euroopassa oikeasti yhteistyöhön.

Iso-Markun mukaan Saksan sisäpolitiikka vaikuttaa jatkossa siihen, kuinka vahvasti Saksa lopulta ajaa pakolaisasiaa EU-tasolla. Esimerkiksi pari vuotta sitten perustettu Vaihtoehto Saksalle -puolue on ottanut nationalistisen ja konservatiivisen aseman ja voi maahanmuuttokysymyksen kautta mobilisoida äänestäjiä ja haastaa Merkelin valtapuolueen.

Saksan poliittinen painoarvo EU:ssa on suuri, mutta Iso-Markku epäilee, että ratkaisujen ja sovun löytämisestä tulee silti vaikeaa maan vaikutusvallasta huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?