Tianjinin jättiräjähdys: Myrkkykemikaaleja säilyttäneellä varastolla ehkä puutteelliset luvat

rac

Julkaistu:

Kiina
Kiinalaislehden mukaan poliisi on pidättänyt varastoyrityksen ylimmän johdon.
Kiinan Tianjinissa valtavalla voimalla viime viikolla räjähtäneen varaston luvat eivät ehkä olleet kunnossa, kertoi maan virallinen uutistoimisto Xinhua. Sen mukaan yrityksellä, jonka varasto keskiviikkona räjähti, ei ehkä ollut tarvittavaa sertifikaattia käsitellä niin vaarallisia kemikaaleja kuin mitä sen tiloissa on arveltu olleen.

Reutersin mukaan myös Kiinan teollisuus- ja kauppaministeriö on verkkosivuillaan vahvistanut, ettei yrityksellä juuri sillä hetkellä ollut voimassa olevaa lupaa vaarallisten aineiden varastoimiseen.

Räjähdys sattui kemikaaleja varastoineessa Ruihai International Logistics -yrityksessä, joka ei ole kyennyt täysin selvittämään, mitä kaikkea se säilöi. Pamauksen alkuperäinen syy on tuntematon, mutta on spekuloitu, että paikalla pienempää paloa sammuttamassa olleet palomiehet olisivat aiheuttaneet vahingossa jättiräjähdyksen yrittämällä sammuttaa alkuperäistä paloa vedellä.


Varastossa säilöttiin ilmeisesti esimerkiksi kalsiumkarbidia, joka muodostaa veden kanssa reagoidessaan erittäin räjähdysherkkää asetyleeniä. Viranomaiset ovat vahvistaneet, että alueella oli myös ainakin natriumsyanidia, kalsiumkarbidia, ammoniumnitraattia ja kaliumnitraattia. Niitä käytetään erilaisissa teollisuuden prosesseissa tai lannoitteissa, jopa räjähteissä. Myrkyllisintä ihmiselle edellä mainituista on natriumsyanidi, jonka pelätään levinneen maastoon.

Hirmuinen räjähdys vastasi 21 tonnia TNT-räjähdysainetta, ja sen vavahdus tallentui seismisiin mittalaitteisiin ja tulipallo näkyi jopa sääsatelliittien kuvissa.


Reutersin mukaan onnettomuuden johdosta on pidätetty kymmenen ihmistä. Heidän joukossaan ovat People’s Dailyn mukaan myös Ruihain johtaja Yo Xuewei ja varajohtaja Dong Shexuan. Yrityksen puhelinnumeroihin ei Reutersin mukaan saa yhteyttä eikä kukaan vastaa sähköpostitse tehtyihin kyselyihin.


Raivaus- ja etsintätyöt maailman 10:nneksi vilkkaimpiin satama-alueisiin kuuluvassa Tianjinissa jatkuvat edelleen. Eiliseen mennessä ainakin 114 ihmisen on raportoitu kuolleen ja yli 700 loukkaantuneen. Lisäksi eilen vielä noin 100 ihmistä oli kadoksissa. Alueelta on evakuoitu tuhansia ihmisiä. Kiinan ylin syyttäjäviranomainen on aloittanut onnettomuudesta rikostutkinnan.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt