Ulkomaat

Lavrov tarttui puheisiin, joiden mukaan Venäjä voisi hyökätä Suomeen: ”Houreisia väitteitä”

Julkaistu:

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Ukrainan presidenttiä Petro Poroshenkoa täysin perusteettomien Venäjä-uhkakuvien maalailusta Suomen ja koko Euroopan suhteen.
Lavrovin mukaan Ukrainan nykyinen johto yrittää kuumentaa tilannetta esittämällä ”joitakin käsittämättömiä, houreisia väitteitä”, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.

Lavrovin mukaan Venäjän johto on hyvin huolissaan Ukrainan nykyjohdon kyvyttömyydestä sopia sekä niistä kommenteista, joita Ukraina on antanut muun muassa Suomea koskien.

Poroshenko sanoi elokuun alussa Helsingin Sanomille antamassaan erikoishaastattelussa, että Putin saattaa hyökätä jopa Suomeen.

– Voiko hän hyökätä myös Suomeen? Voi. Ja Suomi tietää sen, Poroshenko sanoi HS:lle.

Lavrov siteerasi maanantaina venäläistoimittajille kyseistä haastattelua yhtenä esimerkkinä siitä, miten ”käsittämättömiä ja houreisia” puheita Poroshenko hänen mielestään viljelee. Poroshenkoa haastattelivat elokuun alussa Helsingin Sanomien lisäksi mm. ranskalainen radiokanava RFI ja itävaltalainen lehti Kurier, jotka raportoivat niin ikään hänen Suomi-lausunnoistaan.

– Kun häneltä kysyttiin, miten hän luonnehtii Venäjän politiikkaa, hän vastasi: ”Putin haluaa koko Euroopan.” ”Onko mahdollista, että Venäjän aggressio kohdistuu Suomeen?” ”Kyllä”. ”Entä Baltian maihin?”. ”Tietenkin”. ”Entä Mustallemerelle?” ”Kyllä”. Siksi Ukraina ei taistele ainoastaan oman itsenäisyytensä ja alueellisen koskemattomuutensa puolesta, vaan koko Euroopan demokratian, vapauden ja turvallisuuden puolesta, Lavrov siteerasi Poroshenkon haastattelua.

Lavrovin mukaan kyseinen haastattelu kertoo paljon Ukrainan presidentin motiiveista.

– On ymmärrettävää, että ihminen, joka esittää tällaisia väitteitä, ilman että häntä provosoidaan, kysyy itse asiassa itseltään, onko Putin valmis hyökkäämään koko Eurooppaan ja itse myöskin vastaa, että on valmis.

– On selvää, että tällainen ihminen on enemmän huolissaan siitä, kuinka (hän) voi pitää yllä russofobiaa lännessä ja kuinka voi luoda keinotekoisesti jännitteitä, jotta hän voi siinä samalla vetää huomiota pois siitä, että hän itse ei ole kykenevä toimeenpanemaan sitä, minkä hän on allekirjoittanut, Lavrov sanoi viitaten Minskin sopimukseen Itä-Ukrainan taisteluiden lopettamisesta.

Lavrovin mukaan Venäjä on vilpittömästi uhrannut voimiaan siihen, että kaikki osapuolet saataisiin noudattamaan Minskin rauhansopimusta, mutta Ukraina ei ole täyttänyt omaa osuuttaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt