Bangkokin tuhoisa pommi-isku: kolme teoriaa syistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bangkokin tuhoisa pommi-isku: kolme teoriaa syistä

Pommi-iskun tekijä ei välttämättä paljastu koskaan.

17.8.2015 19:44 | Päivitetty 17.8.2015 19:50

Thaimaan viranomaiset ovat ilmoittaneet pitävänsä maanantaista pommi-iskua Bangkokin keskustaan yrityksenä horjuttaa turismielinkeinoa ja sitä kautta maan sotilashallintoa.

Iskun tekijästä ei kuitenkaan ole kukaan esittänyt minkäänlaista arviota. Thaimaan yhteiskunnan jännitteet ovat niin syviä ja monisyisiä, että syylliset voivat tulla monista eri ryhmistä, tunnetuista tai jopa aiemmin tuntemattomista.

Bangkokin räjähdyspaikalle kerääntyi illalla ihmisiä etsimään omaisiaan.­

Seuraavassa esillä olleita arvauksia iskun taustoista:

1. Sotilaat syöksivät vallasta maan pääministerin Yingluck Shinawatran viime vuoden toukokuussa verettömässä kaappauksessa. Yingluck odottaa oikeudenkäyntiä vallan väärinkäytöstä syytettynä. Kaappausta edelsivät levottomuudet, jotka tarjosivat armeijalle syyn puuttua peliin. Sotilashallinto on luvannut uudet demokraattiset vaalit, mutta ne antavat odottaa itseään.

Thaimaan sotilashallinnon pääministeri Prayuth Chan-ocha (vas.) ja puolustusministeri Prawit Wongsuwan. Kuva on viime vuoden syyskuulta.­

Erään arvion mukaan murhaava pommi-isku olisi tehty horjuttamaan sotilashallintoa ja muistuttamaan thaimaalaisia ja maailmaa sen vallassaolosta ja kansalaisoikeuksien rajoittamisesta. On kuitenkin vaikea sanoa, ketkä iskun takana konkreettisesti voisivat olla.

2. Toisen arvion mukaan isku voi kytkeytyä Thaimaan vuosia jatkuneeseen syvempään valtakiistaan niin sanottujen puna- ja keltapaitojen välillä. Nämä ovat ottaneet säännöllisesti yhteen Bangkokissakin.

Punapaidat ovat maan entisen, maanpaossa elävän pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajia. Maaseudulta kannatuspohjansa ammentavat punapaidat ovat voittaneet toistuvasti Thaimaan vaalit, mutta valtakausi on päättynyt usein lyhyeen, kuten viime vuonna syrjäytetyn Yingluckin, joka on Thaksinin sisar.

Ex-pääministeri Yingluck Shinawatra saapui korkeimman oikeuden istuntoon viime toukokuussa.­

Punapaidat ovat napit vastakkain pääkaupunki Bangkokin vanhan traditionaalisen valtaeliitin kanssa. Näitä puolestaan kannattavat keltapaidat. Kummankin osapuolen joukoissa on radikaaleja, mutta arvailut heidän osallisuudestaan maanantain pommi-iskuun ovat hyvin hataralla pohjalla. Kummankaan osapuolen on vaikea kuvitella hyötyvän suoraan iskuista ulkomaalaisia vastaan.

3. Thaimaan eteläosissa vaikuttaa muslimivähemmistö, joka on käynyt sissisotaa hallintoa vastaan vuosia. Kapinalliset eivät kuitenkaan ole iskeneet näkyvästi pääkaupunki Bangkokiin tai ylipäätään alueensa ulkopuolelle. Kapinallisten osuudesta Thaimaan terroritekoihin on kuitenkin spekuloitu aiemminkin.

Täysin ei voi poissulkea sitä, että syyllisiä olisivat Kaakkois-Aasian islamistiterroristit, mutta näiden ei tiedetä ottaneen Thaimaata aiemmin kohteekseen näin näkyvästi.

Thaimaassa on nähty vuosien varrella pommikampanjoita myös Bangkokissa asti. On mahdollista, että nyt käy kuten aiemminkin, eli iskun tekijää ei saada luotettavasti selville koskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?