Järjestöt raivoissaan: Raiskatulle ei annettu lupaa aborttiin – 11-vuotias synnytti Paraguayssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Järjestöt raivoissaan: Raiskatulle ei annettu lupaa aborttiin – 11-vuotias synnytti Paraguayssa

Paraguayssa isäpuolensa raiskaamaksi epäilty 11-vuotias tyttö synnytti torstaina tyttövauvan.

14.8.2015 0:40 | Päivitetty 14.8.2015 12:16

11-vuotias Mainumbyksi kutsuttu paraguaylaistyttö synnytti lapsen äitiysklinikalla maan pääkaupungissa Asuncíonissa tällä viikolla. 3,55 kilogrammaa painanut tyttövauva syntyi keisarinleikkauksella ja niin äiti kuin tyttökin voivat olosuhteisiin nähden hyvin.

Tapaus on herättänyt laajaa paheksuntaa ihmisoikeusjärjestöissä ja muun muassa YK on tuominnut tytön kohtelun. Tytön isäpuoli raiskasi tytön, kun tämä oli 10-vuotias.

Kun selvisi, että tyttö oli raskaana, tytön äiti oli pyytänyt viranomaisia hyväksymään abortin. Paraguay on kuitenkin hyvin tiukasti abortteja vastaan. Maan asukkaista 89 prosentin uskotaan olevan katolilaisia. Maassa abortti on kielletty, ellei raskaus uhkaa suoraan äidin henkeä. Tässä tapauksessa ehdon ei katsottu toteutuvan.

Latinalaisessa Amerikassa aborttilainsäädännöt ovat erittäin tiukkoja kauttaaltaan ja siksi niitä on arvosteltu usein. Tuorein tapaus nosti asian jälleen ihmisoikeuskeskustelun keskipisteeseen.

Amnesty Internationalin Amerikan alueen johtaja Erika Guevara sanoi, että Mainumby ”voi olla onnellinen, että hän on ylipäätään hengissä”. Lääkärit arvioivat, että tyttö oli pakko leikata, sillä muuten hän olisi ollut hengenvaarassa.

– Vain aika kertoo, millaisia fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia tällä on häneen pitkällä aikavälillä. Se, että Mainumby ei kuollut, ei vie pois sitä faktaa, että hänen ihmisoikeuksiaan loukattiin rankasti viranomaisten käsittelyssä. He päättivät uhkapelata tytön hengellä, elämällä ja loukkaamattomuudella, vaikka tiesivät, että raskaus on hengenvaarallinen lapselle, Guevara sanoi tiedotteessa, jota siteeraa muun muassa Guardian-lehti.

Maan terveysministeriö sanoi Guardianille, ettei heillä ollut mitään syytä keskeyttää raskautta ja sanoivat, että raskauden keskeyttäminen olisi ollut vielä vaarallisempaa tytön terveydelle.

Tytön äiti ja isäpuoli pidätettiin, mutta äiti päästettiin tutkimusten ajaksi vapaaksi. Tyttö on Punaisen ristin sairaalassa. Äiti on ollut tyttärensä kanssa sairaalassa, Guardian kertoo. 42-vuotias isäpuoli odottaa vangittuna oikeudenkäyntiä. Syyttäjän mukaan hän käytti tyttöä järjestelmällisesti hyväkseen.

Maan korkea-arvoisin piispa otti kantaa keskusteluun toukokuussa sanoen, että hän tuomitsee ulkopuolelta tulevan paineen ”barbarismista ja kuoleman kulttuurista”, Guardian kirjoittaa.

Lehden mukaan tapaus on nostanut esiin myös maassa laajana rehottavan lapsiin kohdistuvan hyväksikäytön. Ainakin 600 alle 14-vuotiasta tyttöä tulee raskaaksi vuosittain Paraguayssa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan kaksi 10–14-vuotiasta tyttöä synnyttää Paraguayssa joka päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?